Válassza az Oldal lehetőséget

8 tipp, hogyan neveljünk olvasó gyereket

8 tipp, hogyan neveljünk olvasó gyereket

A gyerekvállalás fontos döntés, és megannyi vonzatát át kell gondolni, mielőtt belevágunk. A fogantatás után a kilenc hónapot minden leendő szülő páros végigaggódja, szakkönyveket bújnak, internetes portálokon, közösségi oldalak tematikus csoportjaiban igyekeznek a legapróbb információmorzsákat is összekaparni.

A szülés, a , a mozgásfejlődés, a hozzátáplálás témaköre a legnépszerűbb, talán nem véletlenül. Mindenki ezeken a területeken szeretné minél tájékozottabbá és felkészültebbé tenni magát, hogy amikor a kezében tartja az újszülött gyermekét, pontosan tudja, hogy a teendő. Azonban sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy nem csak a testet, a lelket is táplálni kell, aminek az egyik legfontosabb módja az , ami az első lépcsőt jelenti az olvasóvá nevelés útján.

Miért fontos, hogy olvassunk a babánknak?

A fizikai szükségletek kielégítése mellett babánk szellemi és lelki éről is gondoskodnunk kell, amihez az olvasás az egyik legjobb módszer. Nemcsak gyermeked beszédfejlődését lendí fel vele, de szókincse is rohamtempóban fog növekedni, ami által majd cizelláltabban tudja kifejezni magát, mint azok a társai, akiknek nem olvasnak. A ritmusos versikék, mondókák, a rövidebb mesék mind-mind tökéletesen alkalmasak arra, hogy képzelőerővel és erős empátiával megáldott felnőtt legyen a gyermekünkből.

Persze, azt mindenki tudja és elismeri, hogy az olvasás fontos, de hogy pontosan mit kell tenni azért, hogy gyermekünkkel megszerettessük az olvasást, azzal már kevesebben vannak tisztában. Mutatjuk is, milyen út vezet ahhoz, hogy gyermeked igazi könyvmoly legyen!

Hogyan tudjuk olvasóvá nevelni a gyermekünket?

Pontokba szedtük neked az elengedhetetlen tudnivalókat!

1. Nincs olyan, hogy túl án! Már akkor nekiállhatunk olvasni, amint megfogan babánk, hiszen bizonyított tény, hogy hallják a hangunkat és nyugtatóan hat rájuk.

2. Fontos, hogy mindig az életkorának megfelelő olvasmányokkal közeledjünk feléjük: a puha után jöhetnek a leporellók, a ritmusos és verses történetek, mondókák, majd az első születésnap környékén már előkerülhetnek a nagy klasszikusok: Kippkopp és Tipptopp, valamint Boribon édes történetei, de a legújabb sztárokról, például a Kuflik édes csapatáról sem feledkezhetünk meg.

3. Építsük be a mindennapokba a könyveket. Ha minden egyes nap könyvet veszünk a kezünkbe, akkor az lesz a természetes a gyermeknek és magától fogja keresni a könyvek társaságát.

4. Alakítsunk ki olvasókuckót, ahova kényelmesen el tudunk vonulni, ahol bensőséges hangulat uralkodik és gyermekünket jóleső érzéssel tölti el, ha ott olvasunk neki.

5. Legyen elérhető közelségben a gyerekkönyv! Fontos, hogy legyenek saját könyvei, amelyet saját maga le is tud emelni a polcról, így teljesen az élete részévé válik a .

6. Mutassunk példát! Olvassunk mi magunk is, akár akkor miközben a gyermekünk valamelyik könyvét böngészi.

7. Szervezz könyves programokat! A könyvtár, a könyvesbolt vagy akár egy író-olvasó találkozó mind-mind közelebb hozza az olvasás szeretetét a gyermekedhez.

8. Fogadjuk el, ha valami nem tetszik! Érdemes először könyvtári példányokkal próbálkozni, ahol kiderül, gyermeked szívébe zárja-e Gastont vagy Tesz-vesz város lakóit. Ha belopják magukat a szívébe, máris lehet saját példányt vásárolni, és építeni a kis otthoni gyerekkönyvtárunkat!

Ha úgy érzed, tovább mélyítenéd a tudásod, kiváló könyvek születtek a témában, sőt tematikus Facebook-csoportok is léteznek, amelyek segítik a szülők ezen törekvéseit.

Alapozd meg gyermeked jövőjét!

Talán elsőre patetikusan hangzik, de tényleg gyermeked jövőjét alapozod meg azzal, ha időben nekilátsz könyvmolyt nevelni belőle. A fentiekből látszik, hogy ehhez semmiféle erőszakosságra, csupán tudatosságra van szükség, és legkésőbb az általános iskola első osztályában látni fogod, mennyire megérte odafigyelni az olvasás megszerettetésére. Azok a gyermekek ugyanis, akiknek sokat olvasnak, élénkebb fantáziával, gazdagabb szókinccsel és klasszisokkal jobb szövegértési képességekkel vágnak bele az iskolai tanulmányokba, mint a nem olvasó társaik.

Szerezz gyermekednek előnyt, miközben a közös olvasás meghitt pillanataival is gyermekkora fantasztikus élményeinek sorát gazdagítod!

A szerzőről

Szalisznyó Edina

Csaknem két évtizedet töltöttem a nyelvoktatásban, sales és marketing területen, így az írás terén már mintegy húszéves tapasztalatom van. A nyelvek hozták számomra a fordítói munkákat, illetve a széles látókörűséget, amit az olvasásmániám csak továbbfejlesztett. Mára már csak szövegírásból élek, különösen kedves témáim a kultúra, a nyelvek, az önfejlesztés, a gyereknevelés és tudatos élet kialakítása.

Nézd meg ezt is!

Programajánló