Válassza az Oldal lehetőséget

A hitel lehetőség vagy kötelezettség?

A hitel lehetőség vagy kötelezettség?

Az otthonteremtés, a nélkül ma már a legtöbb ember számára elképzelhetetlen. Ennek összetett okai vannak: a társadalmi olló szétnyílt, az infláció a gazdasági válság, a Covid és a háborús helyzet miatt a forint vásárlóereje gyengült, közben az ingatlanpiaci árak jelentősen megnőttek. A megfelelően megválasztott, kedvező hitelkonstrukció segítségével azonban a kitűzött otthonteremtési, vállalkozói vagy magánéleti célok elérhetők. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a hitel nemcsak lehetőség, hanem kötelezettség is.

 

Hiteles megoldások

A hitelek típusai elkülöníthetők a hitel célja, futamideje, a fedezet típusa, az igénybevétel és a visszafizetés módja, a hitelt nyújtó, illetve felvevő személye szerint is. A hitel célja szerint lehet szabad felhasználású és csak meghatározott célra használható hitel. A fedezet típusa szerint fedezettel bíró – értékpapír, betét, vagy kezességgel, illetve óvadékkal biztosított hitel – és fedezetlen is.

A hitel kifizetése történhet egy összegben vagy részletekben, a törlesztőrészlet pedig lehet annuitásos – azaz a hitelfelvevő a futamidő során meghatározott kamatperiódus minden egyes havában ugyanakkora törlesztőrészletet fizet-, vagy lineáris.

A megfelelő hiteltípus kiválasztásához gyakran alapos tájékozódásra, hozzáértő, szakképzett független hitelszakértő bevonására és megfontoltságra van szükség. A szakember ráadásul nemcsak a számos piaci szereplő által kínált különféle konstrukció áttekintésében és értelmezésében, hanem az egyéni specifikumok finomhangolásában is segítségünkre lehet.

Vagyis nemcsak azt fogjuk majd tudni, pontosan mire van szükségünk, hanem azt is, hogyan hozzuk ki körülményeinkből a maximumot. Sőt, független hitelszakértő bevonásával gyakran kedvezőbb ajánlatokra tehetünk szert, mintha ‘csak beesünk az utcáról'.

 

A hitel lehetőség

A különféle államilag támogatott hitelek és egyéb hitelkonstrukciók által lehetőségünk van arra, hogy úgy valósítsuk meg magánéleti vagy üzleti céljainkat, hogy közben megőrizzük likviditásunkat.

A megfelelő futamidő, kamatperiódus és ütemezés megválasztásával pénzügyeink tudatosabbá és tervezhetővé válnak. Vagyis pontosan tudni fogjuk, meddig nyújtókodhatunk, milyen egyéb lehetőségek állnak rendelkezésünkre és mit tehetünk annak érdekében, hogy elérjük céljainkat.

Egyes konstrukciók segítségével kedvezőbb feltételekkel válthatjuk ki már meglévő hiteleinket, újratervezhetjük pénzügyeinket vagy hitelkártya-tartozásainkat is rendezhetjük. A lehetőségek tárháza ugyanis ha nem is végtelen, mindenképpen sokkal több megoldási útvonalat kínál, mint azt elsőre gondolnánk.

 

A hitel felelősséggel is jár

A hitelfelvétel szükségszerű velejárója, hogy futamidő teljes egészére, valamint annak egyes szakaszaira is megtervezzük pénzügyeinket. (Nem szabad figyelmen kívül hagynunk az egyes kamatperiódusokkal járó sajátosságokat sem!) Vagyis nemcsak azt kell tudnunk, hogy az adott időszakban milyen állandó kiadásaink lesznek majd, hanem az olyan váratlan kiadásokra is érdemes gondolnunk, melyek többnyire kimaradnak a szórásból.

Havi, negyedéves és éves kiadásokban érdemes gondolkodni, azaz az éves pénzügyi terv készítésekor át kell gondolni, milyen kiadásokkal számolhatunk a vonatkozó időszakban.

Néhány tipp a havi rendszeres kiadások kalkulációjához:
● törlesztőrészlet és egyéb banki költségek;
● rezsi (, villany, , szemétdíj, internet, TV-előfizetés, streaming szolgáltatások,
telefon, esetén könyvelő munkadíja, különféle appok, alkalmazások
havidíja…)
● élelmiszer;
● higiéniai termékek és tisztítószerek;
● gyógyszerek és egyéb egészségügyi szolgáltatások;
● intézményi közétkeztetés költségei;
● közlekedés költségei (üzemanyag, autópálya matrica, bérletek, jegyek)
● amortizációs és javítási kölségek (kisebb és nagyobb javítások a gépjárművön,
ingatlanon, más vagyontárgyakon stb.);
● kényelmi szolgáltatások (körmös, , , gyantázás, masszázs,
takarítás stb.)
● ruházat, lábbeli;
● szórakozás és minden más, ami az adott család ében havi
rendszerességgel megjelenik.
Néhány olyan költség, amit az ügyfelek rendszeresen elfelejtenek:
● ingatlan biztosításának éves díja;
(k) éves biztosítási díja;
● ingatlanadó;
● kéménytakarítás díja;
● életbiztosítás díja;
● nyugdíj-előtakarékossági számla díja;
● egészségpénztári költségek;
● éves ütemezésű szolgáltatások 12 havi díja;
● utazások, nyaralások költségei;
● nagy értékű műszaki cikkek beszerzése;
● állagmegóvás-felújítás költsége;
● óvodai, iskolai kirándulások és események költségei;
● váratlan egészségügyi vagy pénzügyi vészhelyzetek kezelésének költségei.

Mielőtt hitelt veszünk fel, érdemes reálisan, kíméletlen őszinteséggel szembenézni mindazzal, ami előttünk áll. Így felelős, megalapozott döntéseket hozhatunk.

 

Hitelfelvétel okosan

Ha úgy döntöttünk, hogy itt az idő, elsőként azt kell eldönteni, hogy pontosan milyen célra, milyen fedezettel kívánunk hitelt felvenni. Ez ugyanis meghatározza az elérhető hiteltermékek körét, valamint a hitel várható törlesztőrészleteit, ütemezését is.

Ezután a tisztánlátás végett jól jöhet, ha online hitelkalkulátor segítségét veszünk igénybe. Ennek segítségével ugyanis felmérhetjük a várható költségeket, futamidőket és egyéb fontos tényezőket. Ha ezen is túl vagyunk, célszerű független hitelszakértő tanácsait kérni.

 

Hogy miért?

✅ Mert a független hitelszakértő teljesen ingyen segít nekünk feltárni lehetőségeinket és olyan egyedi ajánlatokkal lát el bennünket, melyekhez egyéni vásárlóként nincs hozzáférésünk.
✅ Mert a szakember számos különféle ajánlattal lát el bennünket és nem mondja meg, melyiket válasszuk közülük. Teljes képet, részletes információkat kapunk anélkül, hogy napokat kellene eltöltenünk az egyes pénzintézetek váróiban.
✅ Mert a független hitelszakértőnk a teljes ügyintézésben partnerünk, ezáltal nem kell ezer helyre rohangálni, a papírmunka nélkülünk is elkészül és rengeteg idegeskedést, időt spórolhatunk magunknak.
✅ Mert a hitelszakértőnk segítségére, közbenjárására és tájékoztatására a hitelszerződés aláírását követően is számíthatunk.
✅ Mert az átlátható, átfogó és kedvező ajánlatok eléréséhez igazán profikra van szükség. Jól jön, ha van kitől kérdezni – és még jobb, ha az illető nemcsak válaszolni tud, hanem abban is segít, hogy megtaláljuk a számunkra ideális megoldásokat.

Ha hitelt szeretnétek, kérjétek független hitelszakértő tanácsait, válasszatok engem!

Babus Edina
Money.hu csoportvezető
független hitelszakértő, CSOK plusz specialista
www.kaphatokhitelt.hu
+36 30 681 7381
edina@kaphatokhitelt.hu

A szerzőről

TűsarkakON

A TűsarkakON magazin 2021 őszén indult a korábbi "A nagybetűs Nő" folytatásaként. Küldetése egy békés sziget megvalósítása azoknak a nőknek, akik szeretnék a hagyományos értékrendeket a mai modern világgal ötvözni igazi, nagybetűs Nőként és keresik a válaszokat, hogyan lehet mindezt megvalósítani.

Nézd meg ezt is!

Programajánló