Válassza az Oldal lehetőséget

A négy fő ellenség egy párkapcsolatban

A négy fő ellenség egy párkapcsolatban

Ahogy életünk sok más területén, a párkapcsolatokban is megjelenhetnek kihívások és nehézségek. Dr. John Gottman, a világszerte elismert párterapeuta és kutató, hosszú évekig tanulmányozta a párkapcsolatok dinamikáját, és azonosított négy fő nehézséget, amelyek az „apokalipszis négy lovásának”nevezett el.  Ezek a nehézségek komoly kockázatot jelenthetnek a kapcsolat stabilitására és jövőjére nézve, azonban felismerésük és ük segíthet abban, hogy a párként képesek legyetek ezeket kezelni és túljutni rajtuk.

 

Első számú ellenség:  A kritika

Az első nehézség, amivel szembesülhettek, az az egymás folyamatos, kíméletlen kritizálása. Amikor egyik fél folyamatosan kritizálja a másikat, az a másikban komoly feszültséget okozhat. A kritika nemcsak sértő lehet, de az önbecsülést és az önérzetet is alááshatja mindkét félben. Fontos megérteni, hogy a konstruktív kritika és az állandó panaszkodás között is nagy különbség van. A konstruktív visszajelzések segíthetnek a kapcsolat ében, míg a folyamatos kritizálásnak romboló hatása lesz.

Tipp: Kritika helyett igény és

Pozitív kommunikáció
Alkalmazz a pozitív kommunikációs stratégiákat, például a kifejezetten az igényeidről és a kívánságaidról, vágyaidról beszélj a párodnak.

„Softened Startup” 
Itt a lényeg, hogy úgy fogalmazd meg a kritikád, hogy az lágyabb, megengedőbb, kevésbé támadó és valóban konstruktív legyen. Ez a módszer segít elkerülni a támadó hangnemet (így egymás bántását is) és megkönnyíti a párodnak is a nyitást feléd és a mondandód felé.

 

Második számú ellenség: A Védekezés

A második nehézség, amelyet Gottman azonosított, a védekezés, amikor harag és düh már olyan szintre emelkedik, ahol nehéz vagy akár lehetetlen kommunikálni. Ez a hibáztató attitűd, valódi elérhetetlenség hosszú távon mérgező lehet a kapcsolatra nézve, és megakadályozhatja a konstruktív viták és megoldások keresését.

Tippek a biztonságosan védekezés érdekében

Időkérés
A feszült helyzetekben Gottman is azt tanácsolja, hogy engedjetek meg magatoknak szüneteket egy-egy során, szelepeljétek ki a frusztrációt, de ne egymás felé. Ez segíthet abban, hogy lecsillapodjatok és újra higgadtan lássátok a helyzetet. Ezt sokszor nehéz elviselni a másiknak, érdemes ilyenkor kimondanod, hogy időre van szükséged. Fontos, hogy ilyenkor nem szeretetmegvonásról  vagy menekülésről van szó, hanem a lehiggadásról.

Az elengedhetetlen empátia
A hosszú távon jól működő egyik legfontosabb pillére az empátia, azaz, hogy megértsd a párod érzéseit és perspektíváját, ez természetesen fog hozzájárulni a konfliktusaitok feloldásához. Nagyon sokszor nem is a megoldásra van szükségünk, hanem egyszerűen megértésre vágyunk.

 

Hármas számú ellenség: A Falhúzás

A falhúzás a harmadik nehézség – amikor az egyik fél úgy védekezik, nem hajlandó megnyílni a másikkal szemben, és inkább falat húz maga köré. Ez megnehezíti a problémák megoldását és persze a kölcsönös megértést is. A védekezés általában abból fakad, hogy valaki fél az érzelmi sebezhetőségétől, és ezért inkább visszahúzódik, ahelyett, hogy megpróbálná megoldani a konfliktust.

Tipp: Hogyan lehet lebontani a falat?

Sebezhetőség felvállalása
Próbáljatok megnyílni egymás felé, empátiával, odafigyeléssel és vállaljátok fel a sebezhetőségetek egymás előtt. Ez segíthet megtörni a mintákat és elősegíteni a kölcsönös bizalmat és megértést. Az Érzelem Fókuszú szemlélet egyik fő pillére is ez, nem véletlenül.

Én-közlések használata
Az „én-üzenetek” segítségével közvetlenül megoszthatjátok a saját érzéseiteket anélkül, hogy az másik támadásnak venné. Magadról beszélj, de ügyelj, hogy ne egy egotrip kerekedjen a mondandódból, hanem valós asszertív, kapcsolatépítő üzenet.

 

Negyedik számú ellenség: A Megvetés

A negyedik és talán legveszélyesebb nehézség a megvetés. Amikor egyik fél lenézi a másikat, az komoly sebeket ejthet a kapcsolatban. A lenézés megjelenhet sértő megjegyzések, gúnyos viselkedés vagy más módon törté lekicsinylés formájában. Ez a fajta viselkedés, megélés megmérgezheti a kapcsolat alaphangulatát és rövid időn belül aláássa a kölcsönös tiszteletet és szeretetet.

Tipp: Hogy lépj fel a megvetéssel szemben?

Pozitív megerősítés
Sosem lehet eléggé hangsúlyozni a pozitív megerősítés fontosságát a kapcsolatokban. Legyen az a szeretetnyelvek bármelyik formája – elismerő szavak, érintések, , ajándékok, szívességek – a pozitív visszajelzések mindig segítenek megerősíteni az összetartozásotok és a kapcsolódást, és persze a megvetést is apró lépésenként semlegesíteni tudja.


Ha elharapózott a megvetés a kapcsolatotokban, akkor jó öltet lehet segítséget kérni egymás megértése, elfogadása és új minták kiépítése érdekében. Egy tapasztalt szakember segíthet nektek megérteni és kezelni ezt a problémát is.

 

Ezek a megoldások és stratégiák segíthetnek abban, hogy kezeljétek és túljussatok az általatok tapasztalt nehézségeken. Fontos azonban megérteni, hogy minden pár más és egyedi, és a megoldásokat is magatokra kell szabni.

Nem fast fashion termékként érdemes kezelni a kapcsolatokat, hanem inkább személyre szabni –  és egy jó párkapcsolati tanácsadás pont erről szól. Nem lehet mindenkire ugyanazt a ruhát feladni, és a ruhapróbák során pedig sok múlik azon mennyire vagytok hajlandók együttműködni és vagytok nyitottak az változásra.

Ezek a bizonyított nehézségek mind komoly kockázatot jelentenek a stabilitására és ára nézve. Fontos a lovasok, a minták felismerése, ezek mögöttes indokainak a megértése és az is, hogy tudjátok, ezek a nehézségek kezelhetők – jó kommunikációval, az empátiával és önreflexióval. Ezek kulcsfontosságúak a nehézségek leküzdésében. Az azonban biztos: a párok, akik képesek megbirkózni ezekkel a kihívásokkal, erősebbé és kölcsönösen kielégítőbbé tehetik kapcsolatukat.

A szerzőről

Poór Judit

Coach (life-, karrier és intimitás a szakterületem), párkapcsolati szakértő és családkonzulens jelölt vagyok. Szívügyem a párkapcsolatok harmonizálása, az illúziók elengedése, a valóság elviselhetővé tétele, a szexuális önazonosság megélése. Szakmai küldetésem, hogy egy biztonságos közegben ítélkezésmentesen támogassalak a saját döntéseid meghozatalában és megvalósításában. Segítek bízni saját magadban és megélni azt, aki éppen vagy. Magánélettel kapcsolatos elakadás, párkapcsolati nehézség esetén keress bátran, illetve karrier tanácsadással (hivatás, vállalkozás, álláskeresési stratégia) is foglalkozom.

Nézd meg ezt is!

Programajánló