Válassza az Oldal lehetőséget

A párkapcsolat egy folyamatos munka

A párkapcsolat egy folyamatos munka

Jobban szeretem, ha a szerelemre, kapcsolatokra vagy a házasságra cselekvésként tekintünk. Hiszen ez nem egy állandóan, permanensen fennálló lelkes állapot. Tenni kell érte. Alakítani, kötődési pontokat keresni, megélni, érezni. Nem egy főnév, közelebb áll az igéhez, persze nem nyelvtani értelemben.

 

A kapcsolódás a szerelemben egy a sok érzésünk közül. Az érzéseinkkel pedig úgy kell bánni, mint a gyerekekkel az autóba. Meghallani őket, válaszolni, elérhetőnek lenni a számukra. Ám nem jó, ha az érzéseink vezetik az “autónkat” (ahogy a gyerek kezébe adni az irányítást se szerencsés), viszont a csomagtartóba se jó, ha elzárjuk akármelyik érzésünk, legyen az , öröm, félelem, .

Az érzelem fókuszú párterápiából hozom ezt a hasonlatot, ami anyaként és az érzelmekkel foglalkozó segítőként is megérintett, mert tudom, milyen elérhetőnek és figyelmesnek lenni, nem átadni a kontrollt teljesen, de nem is elzárni az érzéseim.

Egyébként azt tapasztalom a hozzám forduló pároknál, tényleg tenni akarnak magukért, a kapcsolatukért, a családjukért, mivel nagyon szomorú, magányos érzés egyedül lenni egy kapcsolatban, , , beszélgetések és közös programok nélkül. Ez a egyre nagyobb szeletet hasít magának, és ebbe a magányba tud beköltözni a , egymás meg nem értése, a mindennapi cseszegetések vagy egy minden illúzióval kecsegtető harmadik, aki olyannak lát, amilyennek a párod rég nem.

A csendes magányból lesz, egy izgalmasabb önmagunk megélése, a vágy és izgalom újra felfedezése.

lenne, ha mielőtt ennyire elfordultok egymástól, leülnétek megbeszélni, miben vagytok, mi hiányzik, mik az igényeitek a kapcsolatban?

Mi lenne, ha megértené a párotok, miért nehéz rávenni magad, hogy szexeljetek?

Mi lenne, ha a gyerekeken kívül másról is tudnátok beszélgetni?

Sőt, mi lenne, ha a vitáitok nem mérgesednének el, hanem meg tudnátok beszélni konstruktívan, mi a fene is van veletek?

A szerzőről

Poór Judit

Coach (life-, karrier és intimitás a szakterületem), párkapcsolati szakértő és családkonzulens jelölt vagyok. Szívügyem a párkapcsolatok harmonizálása, az illúziók elengedése, a valóság elviselhetővé tétele, a szexuális önazonosság megélése. Szakmai küldetésem, hogy egy biztonságos közegben ítélkezésmentesen támogassalak a saját döntéseid meghozatalában és megvalósításában. Segítek bízni saját magadban és megélni azt, aki éppen vagy. Magánélettel kapcsolatos elakadás, párkapcsolati nehézség esetén keress bátran, illetve karrier tanácsadással (hivatás, vállalkozás, álláskeresési stratégia) is foglalkozom.

Nézd meg ezt is!

Programajánló