Válassza az Oldal lehetőséget

A tűsarkú T betű: Ezért káros divat

A tűsarkú T betű: Ezért káros divat

Az utóbbi időben egyre többször látni a rózsaszín T betűvel ellátott matricát a keztő női sofőrök kocsiján. Sokak szerint ez jópofa módja annak, hogy támogassuk a tanuló női sofőröket, Én úgy gondolom, hogy ez csak a rossz sztereotípiákat erősíti.

 

A T betűs matricát érdemes kitenni, de csak simán

A rózsaszín tűsarkas matrica hangsúlyozza, hogy a női kezdő sofőr ugye kevésbé képzett és kevésbé ügyes, mint egy férfi sofőr. De könyörgöm, az autósiskola elvégzése alatt ugyanazt a KRESZ vizsgát teszik le meg és ugyanazokat a gyakorlati vizsgakövetelményeket teljesítik, mint a férfiak! Ugyanazokon az utakon járnak, a KRESZ sem tesz különbséget! Akkor miért kell más jelzés?

 

Az önbizalomhiányt erősíti

Amikor kirakja valaki ezt a matricát az autójára, úgy érzem, mintha azt mondaná a világnak: “Én csak egy nő vagyok, és óvatosan bánjon velem, mert nem vagyok olyan jó sofőr még kezdőként sem, mint egy férfi.” Ez bosszantó, és nem szeretném, ha bárki is így gondolna rám. Nő vagyok és több, mint húsz éve vezetek, sosem okoztam balesetet, így tudom, hogy kezdő sofőrként ugyanolyan nehéz mindekinek.

 

Felerősíti a káros reakciókat

Ez a matrica agresszívabb vezetésre, beszólásokra, kioktatásra, lekezelésre ösztönöz egyes férfi sofőröket. Egy ismerősöm kocsijában ültem mellette és hátul ott virított ez a bizonyos matrica: nem akarta levenni, mert a férjétől kapta és hát ugye milyen vicces is. Folyamatosan úgy éreztem mellette, hogy a férfi sofőrök türelmetlenebbek voltak, és gyakrabban dudálnak ránk, illetve cicegtek, mutogattak. Ez nekem ijesztő és stresszes, és nem szeretném, ha bárki is így érezné magát vezetés, illetve parkolási manőver közben.

Szerintem a tűsarkús matrica nehezítheti női sofőr dolgát, így felesleges önmagunkat eleve hendikeppesként meghatározni.

Összefoglalva, úgy gondolom, hogy a tűsarkú T betű matrica káros divat, ami diszkriminatív sztereotípiákat erősít. Arra biztatom a kezdő női sofőröket, hogy ne tegyék ki, mert nem vicces. Vezessenek sokat, hogy meglegyen a rutinjuk és jól kezeljék a forgalmi helyzeteket. Eddig is megvolt a módja, hogy aki frissen jött ki a forgalomba, arra vigyázzunk. Nem kell se több, se kevesebb. Akkor lesz jobb a közlekedési kultúra, ha nem számít, hogy milyen színű az a bizonyos T betű, (maradjon simán fekete-fehér) mert ugyanúgy együttműködünk az utakon és vigyázunk egymásra.További cikkek a témában:

A szerzőről

TűsarkakON

A TűsarkakON magazin 2021 őszén indult a korábbi "A nagybetűs Nő" folytatásaként. Küldetése egy békés sziget megvalósítása azoknak a nőknek, akik szeretnék a hagyományos értékrendeket a mai modern világgal ötvözni igazi, nagybetűs Nőként és keresik a válaszokat, hogyan lehet mindezt megvalósítani.

Nézd meg ezt is!

Programajánló