Álomkonyha a józan ész mentén – Avagy így tervezd meg a főzőbirodalmad
Csajok, konyhát tervezni nem egy rakétatudomány, de azért van pár dolog, amiket ha elrontasz, akkor garantáltan a hajadat fogod tépni. Szóval vegyük elő a józan észt, mert az sosem hagy cserben – ellentétben a túltolt dizájnokkal. Indulhat a tervrajzparti? Na, csapjunk bele!
A sorrend, ami megmenti az életed (és az idegrendszered)
Figyu, ez nem agyalás kérdése, hanem tiszta logika: kiveszed a cuccot a hűtőből, megmosod, feldolgozod, megfőzöd, tálalod. Na, ennek a folyamatnak kell leképeződnie a konyhádban is, különben olyan lesz, mint egy örökös akadálypálya, és nem, nem az élvezhető, játékos formája.
A minimum követelmény:
Hűtő – Mert valahol ugye tárolni kell a kaját.
60 cm pult – Hogy legyen hely a zacskóknak, mikor kipakolsz a boltból hazaérve vagy a cuccoknak, amiket épp előkapsz a főzéshez.
Mosogató – Itt mossuk meg a zöldségeket, csirkehúst, meg a lelkünket is, ha úgy adódik.
90–120 cm pult – A csatatér, ahol szeletelsz, darabolsz, fűszerezel, és persze kávézol két forduló között.
Főzőlap – Hát itt megy a varázslat. Jó esetben.
90 cm pult – Tálalsz vagy csak ledobod a konyharuhát, hogy szusszanj egyet.
És igen, ez így szépen egymás után, mert ha ugrálsz, mint egy Pac-Man, akkor előbb-utóbb feladod a főzést. És nem, a pizzarendelés nem válasz.
A konyhasziget kérdése – Csoda vagy csapda?
A sziget egy igazi sztár a konyhában – ha van elég helyed hozzá. Közös főzőcskézésnél imádni fogod, mert mindenki körbeállhatja, tudtok közben beszélgetni és egyszerre készülhet a süti meg a koktél. De ha kicsi a tér, akkor nem sziget lesz, hanem jéghegy, ami akadályozni fog a mozgásban. Olyan, mint a magassarkú: dögös, de nem mindig praktikus. Tény, hogy menő, és ha van elég helyed, akkor szuper központi elem lehet, de készülj fel, hogy minden egyes mozdulatnál átemelsz, fordulsz, nyújtózkodsz. Meg elcsöpögtetsz. Ha ezt bevállalod, és elég nagy a tér, akkor hajrá, de csak akkor, ha biztos vagy benne, hogy megéri.
Tárolás: Minél több, annál jobb!
A tárolás az egyik legfontosabb, amit a konyhatervezéskor el kell találni. Ne csak az esztétikára figyelj, hanem arra is, hogy minden elérhető és praktikus legyen. Nincs olyan, hogy „túl sok tárolóhely.” Hol lesznek az edények, a tányérok, az evőeszközök? A főzés melyik szakaszánál kell értük nyúlnod, hogy megfelelő közelségben és könnyen elérhető helyen legyenek? És ne felejtsd el azt sem átgondolni, hogy a mosogatógépből kényelmesen ki tudj pakolni!
Fiókok a fűszereknek, mély szekrények az edényeknek és rejtett rekeszek az apróságoknak. Gondold végig, mi az, amit napi szinten használsz, és azt helyezd kézre eső helyre! Az sem árt, ha van egy kis extra hely az „egyszer majd biztos kell” cuccoknak. Szóval pakolj be annyi szekrényt, polcot, fiókot, amennyit csak lehet. Hidd el, nincs annál rosszabb, mint mikor nincs hova elpakolni a frissen vett konyhai cuccaidat!
Komfort és dizájn egyensúlya
Tudom, az Instagram gyönyörű konyhái kísértenek – hófehér pultok, letisztult minimalizmus, minden tökéletesen rendszerezett(nek tűnik). De itt jön a kérdés: Te így élsz? Mert ha nem, akkor ezek a konyhák csak bosszúságot fognak okozni. Lehet vagány, menő, csajos a konyha, de ha minden nap azon bosszankodsz, hogy miért nem férsz el, akkor hiába a fancy csempe meg az instakompatibilis pult.
Egy túl steril dizájn hamar kaotikussá válik, ha nem illik az életstílusodhoz. Inkább tervezz úgy, hogy a konyha a mindennapjaid része legyen: ha szeretsz főzni, legyen sok pultod. Ha nem bírod az apró rendetlenséget sem, legyenek zárt szekrényeid. Az a legjobb dizájn, ami támogatja az életed. Szóval tervezés közben mindig kérdezd meg magadtól: „Ez tényleg praktikus lesz vagy csak jól néz ki?” Ha a válasz az utóbbi, gondold újra.
És végül, de nem utolsósorban: élvezd az egészet! A tervezés kreatív meló, de ha közben a józan ész a GPS-ed, nem lőhetsz mellé.
További cikkek a témában: