Válassza az Oldal lehetőséget

Az államilag kamattámogatott hitelek és támogatások fajtái

Az államilag kamattámogatott hitelek és támogatások fajtái

Falusi támogatás, CSOK Plusz hitel, 5 %-os , adó-visszatérítési támogatás, babaváró hitel és más speciális konstrukciók… Melyik mit jelent, kiknek szól és hogyan kombinálhatjuk őket? Hasznos információk a 2024-ben államilag kamattámogatott hitelek fajtáiról.

 

A falusi CSOK

A vissza nem térítendő támogatás jellemzője, hogy kimondottan 5000 fő lélekszámú vagy annál kisebb, preferált településeken, új vagy használt vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére, valamint meglévő ingatlan bővítésére-korszerűsítésére vehető igénybe.

A vissza nem térítendő támogatás összege akár 15 M Ft is lehet, ráadásul ha a pár további gyermek(ek)et vállal, akkor a maximum 3%-os kamatozású CSOK Plusz hitellel is kombinálható.

A falusi CSOK előnye, hogy a már meglévő gyerekekre is érvényesíthető, vásárlás, korszerűsítés és bővítés céljára is felhasználható, valamint illetékmentes ingatlanvásárlást biztosít. Emellett igény esetén tovább kombinálható az 5%-os lakásáfával, illetve az adó-visszatérítési támogatással az alábbiak szerint:

● munkálatok 27 százalékos áfája 5 millió forint összeghatárig visszaigényelhető korszerűsítés vagy bővítés esetén;
●új vásárlása esetén vagy generálkivitelező bevonásával törté építkezést követően a vételár 5 százalékos áfája felső korlát nélkül visszaigényelhető;
● a költségek 27 százalékos áfája visszaigényelhető 5 millió forint összeghatárig új ház építése esetén.

Hátránya ugyanakkor, hogy vállalt gyermekre kizárólag akkor igényelhető, ha az igénylők házastársak és a pár nőtagja 41 évesnél fiatalabb – az életkora a már meglévő gyermek(ek) esetén az igénylés szempontjából irreleváns -, valamint mindkét fél büntetlen előéletű és legalább a felek egyike minimum két éves TB biztosítotti jogviszonnyal rendelkezik.

Lényegi információ továbbá, hogy használt lakás vásárlása és bővítése, illetve korszerűsítése esetén a vásárlásra fordítandó összeg nem haladhatja meg a teljes falusi CSOK támogatás 50%-át.

 

A CSOK Plusz kamattámogatott hitel

A CSOK Plusz csábító a fiatal párok és gyermekre vágyók számára, hiszen a 3%-os kamattámogatott hitel összege három vagy több gyermek vállalása esetén akár 50 M Ft is lehet. A hiteltípus számos más kedvező vonással is bír, mint például az alábbiak:

● akár már 10%-os önerő megléte esetén, örökbefogadott gyermek vállalásával is igényelhető
● akár 25 éves futamidővel is kérhető;
● vásárláshoz, építkezéshez, bővítéshez is igényelhető;
● az első évben csak a kamatot kell törleszteni, a tőketörlesztés csak a második évtől indul;
● az első gyermek születése után egy év fizetési moratórium igényelhető;
● szabályozott banki költségekkel igényelhető, így a hitel ára és egyéb költségei felülről maximalizálva vannak;
● a CSOK Plusz igénybevételével vásárolt ingatlanok illetékmentesek;
● a második és harmadik gyermek születése után 10-10 MFt hiteltartozás elengedése várható.

A hiteligénylés további fontos szempontja lehet, hogy
● első lakás esetén maximum 80 M Ft értékű ingatlanra vehető igénybe, nagyobb lakásba költözés vagy bővítés esetén pedig maximum 150 millió forint értékű lakóingatlanra igényelhető;
● mekkora a megvásárolni kívánt ingatlan mérete, annak minimuma ugyanis a különféle kritériumok alapján nm, de akár 90 nm is lehet;
● milyen fűtési mód áll rendelkezésre az ingatlanban (a kizárólagosan elfogadható fűtési módok a következők: központi fűtés, falra felszerelt infrapanel, falra felszerelt fűtőpanel, fali hősugárzó, fűtéscső, csőregiszter);
● a CSOK Plusz kizárólag házaspárok számára elérhető abban az esetben, ha a feleség 41 év alatti, vagy ha elmúlt 41 éves és igazoltan várandós;
● kombinálható a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatással is.

Ha tudni szeretnétek, hogyan érdemes kombinálni az egyes kedvezményeket és hiteleket, célszerű független segítségét kérnetek! Így nem maradnak tisztázatlan kérdések, félreértések és nehézségek, csak optimális megoldások.

 

A babaváró hitel továbbra is elérhető

A babaváró hitel népszerűségének oka, hogy szabad felhasználású hitelként gyakorlatilag bármire költhető és akár ingatlanhitel önerejeként vagy hitelkiváltásra is felhasználható. Kombinálható falusi CSOK vagy CSOK Plusz igényléssel is!

Tudtad például, hogy a babaváró hitel igénylésében a 2024-es év különleges, átmeneti időszaknak minősül? Idén ugyanis a hitel igényelhető akkor is, ha a házaspár női tagja legfeljebb negyven éves éa igazoltan várandós valamint akkor is, ha nem várandós, de még nincs harminc éves. (Ez 2025. január 1-től megváltozik és a babaváró kizárólag akkor lesz elérhető, ha a pár hölgy tagja 30 év alatti.)

Az igényelhető hitelösszeg legfeljebb 11 M Ft, melyhez elengedhetetlen, hogy legalább egyikőtöknek minimum három éve folyamatosan fennálló biztosított TB-jogviszonya legyen.

Emellett azt is vállalnotok kell, hogy a kölcsönszerződés megkötését követően született vagy örökbefogadott gyermek(ek)et saját háztartásotokban nevelitek az érintett gyermek(ek) nagykorúságáig, illetve a kölcsönszerződés megszűnéséig.

Fontos tudni azt is, hogy a babaváró hitel bizonyos feltételek mentén gyermekvállalási támogatássá alakulhat át. A hitel teljes futamidőre kamatmentessé tehető, amennyiben a vállalt gyermekek közül legalább egy a hitelszerződés megkötésétől számított öt éven belül megszületik.

Emellett könnyítésként három év – ikrek esetén összesen öt év – hitelfizetési moratórium kérhető a gyermek(ek) születését követően. Sőt, a futamidő alatt született második gyermek után a hitel 30%-ának, a harmadik megszületése után pedig a teljes hitelösszeg 100%-ának elengedése kérhető. Azaz a hitel vissza nem térítendő támogatássá alakul és a fizetési kötelezettség megszűnik.

Azonban ha a gyermekvállalási feltétel az első öt évben valamilyen okból egyáltalán nem teljesül, a gyermek(ek) saját háztartásban való nevelése nem valósul meg, a házaspár tagjai elválnak vagy külföldre költöznek, az igénybe vett támogatás visszafizetendő.

 

A független hitelszakértő értetek dolgozik

Tapasztalatom alapján a hiteligénylést fontolgatók egy része tart attól, hogy független hitelszakértő bevonásával hozzon döntéseket. Az irracionális félelmek mellett – például hogy a munkánkat rejtett költségként nekik kell megfizetniük vagy szándékosan titkolunk el előlük kedvező ajánlatokat, esetleg befolyásoljuk őket – az ismeretek hiánya is gyakran felmerül.

Így jó, ha tudod, hogy egy független hitelszakértő bevonásával kedvezőbb, egyedi ajánlatokat kaphatsz, mintha egyedüli ügyfélként keresed fel a bankfiókokat. Emellett nemcsak a hitelügyintézésben, hanem teljes folyamat koordinációjában is segítünk és minden kérdésetekre válaszolunk. A döntés azonban csakis a tiétek.


Money.hu csoportvezető
független hitelszakértő, CSOK plusz specialista
www.kaphatokhitel.hu
+36 30 681 7381
edina@kaphatokhitelt.hu

A szerzőről

TűsarkakON

A TűsarkakON magazin 2021 őszén indult a korábbi "A nagybetűs Nő" folytatásaként. Küldetése egy békés sziget megvalósítása azoknak a nőknek, akik szeretnék a hagyományos értékrendeket a mai modern világgal ötvözni igazi, nagybetűs Nőként és keresik a válaszokat, hogyan lehet mindezt megvalósítani.

Nézd meg ezt is!

Programajánló