Válassza az Oldal lehetőséget

Bárki rákereshet a felmenői nevére a világháborús adatbázisban

Bárki rákereshet a felmenői nevére a világháborús adatbázisban

A katonai múlt veszteségeinek feltárását és közzétételét szolgáló adatbázisok váltak elérhetővé bárki számára az interneten. Ha téged is érdekel a , szeretnél többet megtudni a felmenőidről vagy csak idős szerettednek szeretnél segíteni régi információk felkutatásában, akkor ez neked szól. Nemcsak az első vagy a második katonáinak adatai közt, hanem már akár az 1848-49-es szabadságharc ában is keresgélhetsz.

 

A múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár a napokban a nyilvánosság számára is megismerhetővé tette online formában az 1848-49-es forradalom és szabadságharc magyar katonai veszteségeinek adatbázisát, amely jelenleg 21 ezer elesett honvéd adatait tartalmazza az összesen mintegy 30- ezerből – ismertette Maruzs Roland alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum megbízott parancsnoka az M1 egyik műsorában.

Ez egy 2012 óta tartó folyamat része, melyben a katonai veszteség adatait is feldolgozzák. Az adatbázis nem teljes: az első világháborúból eddig mintegy 350 ezer magyar halott összesen mintegy 1,5 millió adatát dolgozták fel, a második világháborúból pedig mintegy 76 ezer halottét. Ezen felül a szovjet hadifogságban elhunytak adatainak feldolgozása is megkezdődött, eddig mintegy 66 ezer áldozatot azonosítottak. Az adatbázisban az áldozat nevére, illetve a haláleset helyére, idejére is lehet keresni – mondta a szakember. De ha a vezetéknév, amire keresünk, például a szüleié vagy a házastársáé, akkor is ad találatot.

Hozzátette: Elsősorban magyar és bécsi levéltári forrásokra támaszkodnak, de kérik mindazok segítségét is, akiknek tudomásuk van olyanokról, akik nem szerepelnek az adatbázisban, de dokumentumokkal hitelt érdemlően bizonyítható, hogy magyar katonai .

A két világháborúban szinte minden magyar családot értek veszteségek. „Nagyon fontos hogy megemlékezzünk azokról a katonákról, akik a legtöbbet, az életüket áldozták a hazáért” – mondta a megbízott parancsnok.

Forrás: MTI.

 

1848-49-es veszteségi adatbázisAz első világháború veszteségi adatbázisa | A második világháborús magyar katonai veszteségi adatbázis

A szerzőről

Tóth Kriszta

Egész életemet végigkísérte az írás. Kisiskolás koromtól az összes suliújság szerkesztőségében ott voltam, majd a pályafutásomat is az ország egyik legnagyobb városának napilapjánál, illetve régiós havilapjánál kezdtem. Mellettük is számos újságnak, blognak, magazinnak írtam az évek alatt. Az elmúlt pár évben pedig már mint könyvíró is bemutatkozhattam a nagyvilágnak. Eddig két könyvem jelent meg, s a továbbiak is már ott sorakoznak a fiókban vagy legalábbis a fejemben. A TűsarkakON magazint 2021-ben indítottam útjára.

Nézd meg ezt is!

Programajánló