Válassza az Oldal lehetőséget

Egy ősi hagyomány: A szakrális körtánc

Egy ősi hagyomány: A szakrális körtánc

“A gyakorlása a legmélyebb emlékezési forma, mert az embert a maga teljességében követeli meg. A tánc (eszköz az) önmegvalósítás(hoz). Az ember – nem utolsó sorban – a legtisztább örömeit és át fejezi ki a táncban. Ez adja a fényt és a lendületet ünnepeihez, élete jeles napjaihoz.” (Bernhard Wosien)

 

Hitvallás

Hiszek a tánc misztériumában, erejében és abban, hogy képes felhőtlenné tenni a pillanatot, könnyedebbé alakítani az életet. Nem kell hozzá más, csak egy olyan megengedettség állapot, amiben megtörténhet a TEST-be érkezés, a LÉLEK-hez kapcsolódás és az ELME felszabadítása.
Szeretném elérni, hogy minél többen megismerjék az örömteli mozgást, a tánc elevenségét, játékosságát, gyógyító mivoltát, hogy átéljék ezt a varázslatot, ami által közelebb juthatnak valódi önmagukhoz, EGÉSZségükhöz.

 

Magamról

Varga Anita vagyok, Életöröm mentor, instruktor, oktató, Hangfürdő vezető. Számomra a legfontosabb magammal kapcsolatban, hogy ma már azt mondom, amit gondolok és azt teszem, amit mondok, az életem minden területén. Ez elmondhatatlanul felszabadító érzés. Mára megérkeztem önmagamhoz, megnyugodtam, kiteljesedtem. Ön azonossá váltam.

Húsz évet töltöttem pénzintézetnél, több, mint 10 évet vezetőként. Sokat tanultam a szakmáról, az emberekről és magamról. Az elmúlt években szintén emberekkel foglalkozom, közel 10 éve segítek elsősorban nőknek közelebb kerülni a saját igazságukhoz, erejükhöz azért, hogy boldogabban, teljesebben éljék az életüket. Mindezt táncterápián, meditáción keresztül, egyéni megélésekben, vagy a közösség részeként, azokban a női körökben, események során, ahol együtt fejlődünk. Hozzájárulásnak érzem a tapasztalataimat, a hitelességemet, a lelkesedésemet, az önazonosságomat, az energiámat.

 

A tapasztalatok

Mára teljesen biztos vagyok abban, hogy egy nőnek táncolnia kell. 10 éve tudatosan figyelem magamon és azokon a nőkön, akikkel együtt táncolok, hogy mennyi áldásos hatása van a táncnak. Testileg, lelkileg és mentálisan egyaránt. Tulajdonképpen mindegy, hogy egyedül, vagy nőtársakkal, vagy férfival táncol, csak táncoljon a nő. Mert akkor szabaddá válik a lelke és a teste is. Érzi a szívdobbanásait, érzi a hullámzást a testében, érzi a csípőjét és élvezi, hogy él.

A saját testünk az a forrás, amiből a legtöbbet meríthetünk. Legfőbb tudásunk és bölcsességünk belőle ered és a által gyógyíthatjuk érzelmi és mentális elakadásainkat. Páratlan kincs a testünk, megismételhetetlen csoda, ha figyelünk rá és meghalljuk, amit súg, akkor a legbiztonságosabb hely lehet számunkra. Így teljesebb viszonyban élhetünk önmagunkkal és a világgal is.

 

Én és a tánc

Gyerekkoromban és tinikoromban is táncoltam, sok-sok műfajba belekóstoltam. Aztán elvitt az élet más irány(ok)ba. Felnőttként találtam vissza a tánchoz és találtam rá a táncban önmagamra. A szabad tánc, a NIA és a szakrális körtánc segített a legtöbbet ebben a folyamatban.

 

Hogy mi is a szakrális körtánc és miért választottam?

A körtánc mozgalom ősi hagyományokhoz nyúlik vissza, abba az időbe, amikor az emberek életének szerves része volt a tánc, táncoltak olyan fontos események kapcsán, mint a születés, vagy szerencsés vadászat. Tánccal köszöntötték a napfelkeltét és kértek esőt.

A szakrális körtánc azzal a spirituális szándékkal különbözik az átlagos körtáncoktól, mely mögötte áll. Ilyenkor a tánc a dinamikus szerepét tölti be és ezáltal olyan egyedülálló teret teremt, ahol a figyelem befelé irányul. A mozdulatok nem töltenek be esztétikai funkciót és nem kifelé szólnak, hanem maguknak a KÖR-ben táncolóknak. A körtánc egy ősi, tiszta, szavakon túli és éppen ezért nagyon erős kapocs az emberek között.

A szakrális körtánc mantrazenékre is táncolhatók, új színt adva ezzel a műfajnak. A Mantratánc egy aktív (mozgás)meditáció, miközben túllépünk a gondolatainkon, az elménken. A mantrák rövid, tömör, mágikus „varázsigék”, melyek rezgést, energiát közvetítenek. Ezek a hangmintázatok az érzékszerveinken keresztül visszahatva mind értelmileg, mind érzelmileg emlékeztetnek bennünket örök lelki ünkre.

Bernhard Woisen bajor balettmester és lánya Maria-Gabriele Wosien nevéhez kapcsolódik a körtánc mozgalom világszintű elterjedése, mely szakrális körtánc néven vált ismertté. Ők különböző népek ősi, tradicionális táncait gyűjtötték össze azzal a céllal, hogy segítsenek az embereknek visszatalálni ősi tudásukhoz a táncon keresztül. Az általuk összegyűjtött és koreografált táncokat a skóciai Findhorn Közösségnek adták át a 70-es években és az első körtánc oktatók onnan vitték tovább ezt a tudást világszerte.

A magyarországi tanítók közül kiemelném Farkas Andreát, aki engem is bevezetett a szakrális körtáncok szépséges, mély világába.

 

A szakrális körtánc hatásai

Életenergiával tölt fel, örömöt, felszabadultságot, kiegyensúlyozottságot ad, segít feloldani a napi feszültséget, csökkenti a stresszt. Növeli az állóképességet, erősíti az immunrendszert, segít a jobb-bal agyfélteke összehangolásában. A közösség pozitív energiája többszörösen hat az egyénre. Segítenek kapcsolódni egymással és önmagunkkal, az élettel.

 

Hogyan kell elképzelni egy alkalmat?

Körben állva táncolunk, középen az éppen aktuálisan megalkotott, virágokkal, mécsesekkel díszített közös “oltárunk” körül, ami a kör közepét jelképezi (a kör a teljesség, az örökkévalóság szimbóluma).

Legtöbbször kézen fogva táncolunk, megtapasztalva a megtartottság, összetartozás érzését, miközben lehetőség van a saját egyéni fókuszunkra is. A lépéseket együtt megtanuljuk és gyakoroljuk, a táncokat ismételhetjük is.

Minden alkalomnak van egy íve, felépítése, dinamikája. A megérkezést és összehangolódást segítő lassabb táncok után gyorsabbakkal folytatjuk és az életteli teli, energikus minőségek után, az óra végére újra lecsendesedés, megnyugvás érkezik.

A különböző kultú ősi táncai és modern koreográfiái egymással összhangban, időn és téren keresztül visznek minket.

Ha szeretnél belekóstolni a szakrális körtáncba vagy a Mantratáncba, örömmel és szeretettel várlak! Az aktuális foglalkozások megtalálhatók a Facebook-oldalamon és a honlapomon.

“Miután egy életet töltöttem tánccal, felismertem, hogy a tánc mozgáson keresztül történő meditáció, belépés a csendbe, ahol minden mozdulat imává lesz. (Bernhard Wosien)

 

 

Egy ősi hagyomány - A szakrális körtánc

 

Hol vagyok megtalálható?

Honlap | Facebook

A szerzőről

TűsarkakON

A TűsarkakON magazin 2021 őszén indult a korábbi "A nagybetűs Nő" folytatásaként. Küldetése egy békés sziget megvalósítása azoknak a nőknek, akik szeretnék a hagyományos értékrendeket a mai modern világgal ötvözni igazi, nagybetűs Nőként és keresik a válaszokat, hogyan lehet mindezt megvalósítani.

Nézd meg ezt is!

Programajánló