
Harc a kilók, majd a klisék ellen – Mészáros Ildikó a valódi változásról mesélt nekünk

Hogyan lesz egy személyes küzdelemből mások számára is követhető út? Mészáros Ildikó saját tapasztalatai révén mélyült el a táplálkozástudomány világában, és ma már több száz embernek segít életmódot váltani a “Cseréld le Önmagad!” programmal. Az interjúban őszintén mesél a kezdeti nehézségekről, a saját útjáról, és arról, hogyan segít másoknak megtalálni a hosszú távon is fenntartható egészséges életmódot. A közösségi média szerepéről, a Diétás Receptgyűjteményéről, valamint jövőbeli terveiről is beszélgettünk.
– Mi volt az a pillanat az életedben, amikor rájöttél, hogy a táplálkozástudomány és az életmódváltás nemcsak a saját utad, hanem másoknak is segíteni szeretnél ezen a területen?
– Az életmódváltásom során tapasztaltak egyértelművé tették számomra, hogy a tudatos táplálkozás és az egészséges életmód milyen mélyreható pozitív hatással lehet az ember életére. Akkoriban azonban még nem gondoltam arra, hogy ebből később hivatás is lehet, hiszen elsősorban magamra kellett koncentrálnom. Több mint 100 kg-osan kezdtem el keresni a megoldást arra, hogy miért gyarapodnak a kilók, miközben nem ettem többet, mint korábban. A hosszú hónapokig tartó orvosi vizsgálatok után kiderült, hogy pajzsmirigy-alulműködésem és inzulinrezisztenciám van, amit valószínűleg a fogamzásgátló szedése okozott.
Ez a felismerés fordulópontot jelentett az életemben. Elkezdtem odafigyelni az étrendemre, bevezettem a rendszeres mozgást, és tudatos életmódváltásba kezdtem. 1,5 év alatt több mint 35 kg-ot fogytam, és közben mentálisan is megerősödtem. Ebben az időszakban még nem foglalkoztam hivatásszerűen a táplálkozástudománnyal, de már akkor tudtam, hogy a későbbiekben szeretném másoknak is megmutatni, hogy igenis lehetséges kitartással, tudatossággal és belső motivációval változtatni.
Amikor a környezetemben láttam, hogy mennyien küzdenek hasonló problémákkal, és egyre többen kezdtek el tanácsot kérni tőlem, ráébredtem arra, hogy ez az út nemcsak az én életemet változtathatja meg, hanem másokét is. Ez az elhatározás vezetett évekkel később ahhoz, hogy elmélyítsem a tudásomat, és létrehozzam a ‘Cseréld le Önmagad!’ programot, amely már nemcsak a saját tapasztalataimra, hanem szakmai tudásra és több évnyi munkára/tapasztalatra épül.
– A karriered során biztosan voltak nehezebb időszakok is. Tudnál mesélni egy olyan kihívásról, amit sikerült leküzdened, és utólag büszke vagy rá?
– Az egyik legnagyobb szakmai kihívás az volt, hogy kitűnjek a táplálkozási tanácsadók piacán. Tudtam, hogy csak akkor lesz értelme annak, amit csinálok, ha valami egyedit, valóban személyre szabottat nyújtok. Ezért már a kezdetektől fogva arra törekedtem, hogy ne csak egy étrendet adjak a résztvevők kezébe, hanem egy teljes, átfogó rendszert és egyben tudást is, amely az életmódváltás minden aspektusát lefedi.
Ahhoz, hogy ezt megvalósítsam, nemcsak a saját tapasztalataimból merítettem, hanem folyamatosan képeztem magam. Számomra a tanulás soha nem ér véget: rendszeresen veszek részt szakmai továbbképzéseken és konferenciákon, hogy naprakész maradjak az egészséges életmód legújabb trendjeiben és tudományos eredményeiben. Úgy gondolom, hogy egy szakembernek mindig fejlődnie kell, hogy a lehető legjobbat tudja nyújtani azoknak, akik hozzá fordulnak.
Amikor visszatekintek, büszkeséggel tölt el, hogy a kezdeti nehézségeken túl tudtam lépni, és megtaláltam a saját utamat. Ez a kihívás megtanított arra, hogy a hitelesség és a szakmai alapok mindig fontosabbak, mint a gyors sikerek hajszolása. A mai napig a legnagyobb elismerés számomra, amikor egy résztvevő visszajelzi, hogy nemcsak az eredményeiért hálás, hanem azért is, mert valóban figyelek rá, és az ő igényeihez igazítom a támogatást és rengeteg tudást adok át.
– Hogyan változtatta meg a saját életedet, amikor elkezdtél tudatosabban foglalkozni az egészséges táplálkozással és életmóddal? Van olyan személyes történeted, amit szívesen megosztanál?
– Amikor elkezdtem tudatosan foglalkozni az egészséges táplálkozással és az életmódom átalakításával, az nemcsak a testemet, hanem az egész életemet megváltoztatta. Korábban folyamatosan küzdöttem a túlsúllyal, az alacsony energiaszinttel és azzal az érzéssel, hogy valami nincs rendben velem. A kilók csak jöttek fel rám, és hiába próbáltam diétázni, semmi sem működött igazán. Amikor végre kiderült, hogy pajzsmirigy-alulműködésem és inzulinrezisztenciám van, egy teljesen új szemlélettel kellett közelítenem az egészségemhez.
Eleinte nagyon nehéz volt. Egyedül éreztem magam, mert sem az akkori párom, sem a családom nem igazán értette meg, hogy miért fontos nekem az életmódváltás és a emiatt nem támogattak. Például külön kellett főznöm magamra, mert az akkori partnerem nem volt hajlandó a megszokott étkezésein változtatni. Ez sokszor frusztrált, de mindig emlékeztettem magam arra, hogy ezt magamért csinálom, és hogy hosszú távon megéri.
Ahogy teltek a hónapok, és elkezdtem látni az eredményeket, minden megváltozott. Nemcsak a súlyom csökkent, hanem az energiaszintem is megnőtt, a közérzetem jobb lett, és elkezdtem újra magabiztosnak érezni magam. Az egyik legemlékezetesebb pillanat az volt, amikor először álltam tükör elé, és úgy éreztem, hogy újra önmagam vagyok. Nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is erősebbé váltam, és rájöttem, hogy mennyi mindenre képes vagyok, ha elkötelezetten dolgozom a céljaimért.
Ez a folyamat megtanított arra, hogy az életmódváltás sokkal többről szól, mint a kilók leadásáról. Arról szól, hogy hogyan érezzük magunkat a saját bőrünkben, hogyan találjuk meg az egyensúlyt az életünkben, és hogyan tanuljunk meg saját magunkért döntéseket hozni. Ezért is tartom fontosnak, hogy a “Cseréld le Önmagad!” programban mindig a résztvevő belső motivációjára helyezzem a hangsúlyt. Mert ha magunkért csináljuk, akkor az eredmények is tartósak lesznek.

– A “Cseréld le Önmagad!” 90 napos programodról sokan hallottak már. Miért különleges számodra ez a kezdeményezés? Van olyan résztvevői történet, ami különösen közel áll hozzád?
– A ‘Cseréld le Önmagad!’ program számomra azért különleges, mert nem arról szól, hogy valaki teljesen megváltoztassa az életét, hanem arról, hogy az egészségesebb szokásokat beillesszük a már meglévő életvitelébe. Hiszek abban, hogy az életmódváltás akkor lesz fenntartható, ha nem jelent óriási változást, hanem a mindennapi élet részévé válik, anélkül, hogy túl nagy lemondással vagy erőfeszítéssel járna. Ezért minden résztvevővel egyénileg dolgozom, hogy az ajánlások pontosan az ő életéhez és céljaihoz igazodjanak.
A program elején alaposan megismerem a résztvevő élethelyzetét, legyen az a munkarendje, a családi kötelezettségei, vagy akár az, hogy milyen ételeket szeret. Az a célom, hogy ezekhez a körülményekhez igazítsam a programot, és olyan javaslatokat tegyek, amelyek megvalósíthatók és tartósak. Például, ha valaki sokat utazik, akkor az étkezéseket úgy alakítjuk, hogy az útközben is megoldható legyen. Ha valaki időhiány miatt nem tud órákat tölteni a konyhában, akkor egyszerű, gyorsan elkészíthető recepteket kap.
Az egyik legemlékezetesebb történet egy olyan édesanyáról szól, aki teljesen elveszettnek érezte magát az életmódváltás gondolatával kapcsolatban. Három kisgyermek mellett alig volt ideje magára, és úgy gondolta, hogy egyszerűen lehetetlen beillesztenie bármilyen változást a napi rutinjába. A program során azonban sikerült olyan apró, de hatékony szokásokat kialakítanunk, amelyek nemcsak neki segítettek, hanem a család életét is pozitívan befolyásolták. A végén azt mondta nekem: „A legjobb az egészben, hogy nem éreztem kényszernek vagy tehernek, hanem természetesen épült be az életembe”.
Ezért különleges számomra ez a program. Nem egy sablonos megoldást nyújtok, hanem egy olyan utat, amely tényleg az egyénről szól. A célom az, hogy a résztvevők érezzék: ez nem egy rövid távú diéta, hanem egy fenntartható életmód, amely hosszú távon javítja az életminőségüket.
– A Diétás Receptgyűjtemény összeállítása biztosan rengeteg munkával járt. Milyen élmények vezettek ahhoz, hogy létrehozd, és milyen visszajelzések érkeztek, amelyek igazán jólestek?
– A Diétás Receptgyűjtemény megalkotása egy régi álmom volt, amely az életmódváltásom során gyűjtött tapasztalatokon alapult. Az egyik legfontosabb célom az volt, hogy megmutassam: az egészséges étkezés nem unalmas, és nem kell lemondanunk a megszokott ízekről vagy a hagyományos ételekről. Éppen ezért a receptgyűjteményben nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy a klasszikus, hagyományos fogásokat reform formában készítsem el, így azok tökéletesen beilleszthetők legyenek a diétába.
Az a tapasztalatom, hogy az emberek sokszor azért tartanak az életmódváltástól, mert azt hiszik, hogy ez lemondásokkal és íztelen ételekkel jár. Én viszont szerettem volna bebizonyítani, hogy a megfelelő alapanyagok használatával és egy kis kreativitással ugyanúgy élvezhetjük a hagyományos ízeket, csak egészségesebb formában.
A receptek összeállításakor arra is törekedtem, hogy azok egyszerűek, gyorsan elkészíthetők és alapanyagokban könnyen elérhetők legyenek, hiszen sokan időhiány miatt adják fel a diétájukat. A célom az volt, hogy bárki megtapasztalhassa: az egészséges ételek is lehetnek finomak és változatosak.
Az egyik legkedvesebb visszajelzés, amit kaptam, egy női vállalkozótól érkezett, aki hosszú ideje próbálta beilleszteni az egészséges táplálkozást a rohanó mindennapjaiba, de mindig időhiányba ütközött. Azt írta nekem, hogy a receptjeim segítségével végre megtapasztalta, hogy az egészséges étkezés nem igényel órákig tartó főzést vagy bonyolult hozzávalókat. “Korábban mindig azt hittem, hogy ha egészségesen akarok étkezni, az rengeteg időt és energiát vesz el, de ezekkel a receptekkel végre sikerült fenntarthatóvá tenni ezt az életmódot” – írta. Az ilyen visszajelzések megerősítenek abban, hogy a munkám valódi segítséget jelenthet mások számára, és valóban képes vagyok megkönnyíteni az életmódváltást azoknak, akiknek a mindennapi teendőik mellett is fontos az egészségük.
A receptgyűjtemény számomra sokkal több, mint egy könyv. Ez egy eszköz, amely segít az embereknek abban, hogy egészségesebben éljenek anélkül, hogy le kellene mondaniuk a megszokott, szeretett ízekről. Hiszek abban, hogy ez a megközelítés az első lépés lehet egy új, tudatosabb életmód felé.
– Az első receptgyűjtemény sikere után biztosan sokan várják a folytatást. Hogyan készülsz a második részre, és lesznek benne olyan új dolgok, amik különösen izgalmasak?
– Az első receptgyűjtemény fogadtatása igazán megható volt, és ez nagy motivációt adott ahhoz, hogy belevágjak a második részbe. Ennek elkészítésekor az volt a célom, hogy bebizonyítsam: az egészséges táplálkozás nem kell, hogy bonyolult, időigényes vagy íztelen legyen. A második részben ezt a szemléletet viszem tovább, de még inkább a gyakorlatias megoldásokra fókuszálok. Olyan recepteket állítok össze, amelyek nemcsak egyszerűek és gyorsan elkészíthetők, hanem szélesebb körben alkalmazhatók – azaz más diétás rendszerekbe is könnyen beilleszthetők.
A második gyűjteményben szeretném még inkább megmutatni, hogy az egészséges étkezés nem jelent egyhangúságot. Ezért a receptek között lesznek új ízvilágokat és kreatív megoldásokat kínáló ételek is, amelyek frissítik a megszokott étrendet, miközben teljes mértékben támogatják az egészséges életmódot.
A visszajelzésekből látom, hogy az emberek szeretik a praktikus, jól variálható recepteket, ezért a második kötetben erre is nagy hangsúlyt fektetek. A célom, hogy ne csak új inspirációt adjak, hanem olyan megoldásokat is, amelyeket a mindennapokban könnyen alkalmazni lehet – akár időhiány mellett, akár speciális étrendi igényekkel.
Az új diétás receptkönyv számomra nemcsak egy új projekt, hanem egy lehetőség arra, hogy még több embert inspiráljak arra, hogy az egészséges étkezést egyszerűbbé és élvezetesebbé tegyék a mindennapjaikban.
– A közösségi médiában egyre aktívabb vagy mostanában. Mit szeretnél megmutatni magadból és a munkádból a követőidnek? Mi inspirálja a tartalmaidat?
– Az Instagram-oldalamon eddig főként diétás recepteket osztottam meg, amelyekkel szerettem volna segíteni az embereknek az egészséges étkezés bevezetésében. Az utóbbi időben azonban azon dolgozom, hogy az oldalam tartalmai még személyesebbé váljanak, és a követőim közelebb kerülhessenek ahhoz, amit képviselek. Egyelőre elsősorban az Instagram-sztorikban vagyok aktívabb, ahol kisebb betekintést engedek a mindennapjaimba és az életmódváltással kapcsolatos gondolataimba.
Hosszabb távon szeretném az oldalam átalakítani, hogy ne csak receptek, hanem személyesebb tartalmak is megjelenjenek rajta. A célom az, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatos inspiráció mellett a követőim olyan gyakorlati tippeket is kapjanak, amelyek valóban segítenek a hétköznapjaikban. Számomra fontos, hogy a tartalmaim hitelesek legyenek, és valódi értéket adjanak azoknak, akik elindulnak az életmódváltás útján.
A jelenlegi tartalmaimat az inspirálja, hogy minél egyszerűbbé és elérhetőbbé tegyem az egészséges táplálkozást, és örömmel tapasztalom, hogy a követőim egyre aktívabban reagálnak ezekre. Hiszem, hogy a közösségi médián keresztül egy olyan támogató közösséget építhetek, ahol az emberek motivációt és segítséget kaphatnak a saját útjukon.
– Szerinted a közösségi média hogyan segíthet abban, hogy az emberek jobban odafigyeljenek az egészségükre? Volt olyan eset, amikor egy posztod nagy hatást gyakorolt valakire?
– A közösségi médiával kapcsolatban mindig vegyes érzéseim voltak. Egyrészt látom benne a lehetőséget, hogy elérjem azokat, akik segítségre, inspirációra vagy iránymutatásra vágynak az életmódváltásukban. Másrészt viszont nem tagadom, hogy sokáig tartottam tőle. Nehéz érvényesülni egy olyan telített piacon, ahol szinte mindenki, aki egyszer lefogyott, tanácsadónak adja ki magát, és gyakran úgy tűnik, hogy a figyelemfelkeltő, sokszor túlzó vagy szenzációhajhász tartalmak dominálnak.
Emellett ott vannak a névtelen, bántó kommentek is, amelyekről úgy érzem, mindenki találkozik velük, aki aktívan jelen van a közösségi médiában. Ez engem sokáig visszatartott attól, hogy magamról vagy a munkámról személyesebb dolgokat osszak meg. Mégis, ahogy egyre inkább beláttam, hogy a közösségi média ma már szinte nélkülözhetetlen eszköz ahhoz, hogy megismertethessem a vállalkozásomat és azt, amit képviselek, úgy döntöttem, hogy megpróbálom a saját utamat járni ezen a platformon.
Nem szeretnék és nem is tudok minden nap posztolni, mert a munkám nagyon sok időt és energiát igényel, de amikor megosztok valamit, azt igyekszem úgy tenni, hogy valódi értéket közvetítsen. Például a receptjeim megosztása sok követőmnek adott inspirációt, és többen írták, hogy ezek segítettek nekik abban, hogy újra motivációt találjanak az egészséges táplálkozásban. Az ilyen visszajelzések mindig megerősítenek abban, hogy érdemes aktívnak lennem.
A jövőben szeretném még személyesebbé tenni az oldalamat, és jobban megmutatni, hogy ki vagyok, és miért csinálom azt, amit csinálok. Hiszem, hogy a közösségi médiának nem kell arról szólnia, hogy mindenáron megfeleljünk a trendeknek. Inkább egy eszköz lehet arra, hogy kapcsolatot teremtsünk, támogassunk másokat, és megosszuk a saját hiteles történetünket.
– Ha valaki ma döntene úgy, hogy életmódot szeretne váltani, de nem tudja, hogyan induljon el, te mit tanácsolnál neki? Hol kezdje, hogy sikeres legyen?
– Az első és legfontosabb, amit mindenkinek elmondok, hogy az életmódváltást bármikor el lehet kezdeni. Nem kell megvárni a ‘tökéletes időpontot’, mert nincs olyan. Az életmódváltás bármelyik pillanatban elindítható – a lényeg, hogy legyen egy erős belső motivációnk, amiért belevágunk. Azért csináljuk, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben és hosszú távon fenntartsuk az egészségünket, nem pedig azért, mert mások ezt várják el tőlünk.
A másik, amit mindig hangsúlyozok, hogy az életmódváltás nem egy sprint, hanem egy hosszú távú folyamat. Apró lépésekkel kell haladni: például azzal, hogy tudatosabban választjuk ki az alapanyagokat vagy fokozatosan építünk be egészségesebb szokásokat a mindennapokba. Ezek az apró lépések összeadódnak, és hosszú távon nagy változásokat hoznak.
Ugyanakkor azt is fontos elmondanom, hogy egy szakember segítségével ez a folyamat jelentősen felgyorsítható. Az én tapasztalatom alapján egy jól megtervezett, személyre szabott program nemcsak időt spórolhat, hanem számos csalódást és akadályt is kiküszöbölhet. Az életmódváltás során sok tévút és információs túlterhelés nehezítheti az utat, de egy szakértő támogatásával sokkal magabiztosabban lehet haladni a célok felé.
Ha valaki hozzám fordul, mindig azzal kezdem, hogy alaposan megismerem az élethelyzetét, a céljait és a napi rutinját, mert hiszek abban, hogy a személyre szabott megközelítés a siker kulcsa. Az én célom az, hogy a lehető legjobban igazítsam a programot a résztvevő életéhez, így a változás nemcsak fenntartható, hanem élvezhető is legyen.
Az életmódváltás valóban nemcsak a testünket, hanem az energiaszintünket, az önbizalmunkat és a mentális állapotunkat is pozitívan befolyásolja. Nem baj, ha vannak nehezebb napok, mert ezek is részei a folyamatnak. A lényeg az, hogy soha ne adjuk fel, és ha elakadunk, mindig kérjünk segítséget, mert együtt minden könnyebb.
– Mostanában dolgozol valami új projekten, amiről mesélnél? És ha előretekintesz, milyen nagy álmaid vannak a szakmádban, amit mindenképpen szeretnél megvalósítani?
– Jelenleg több izgalmas projekten is dolgozom. Az egyik legnagyobb fókuszom a második receptgyűjteményem, amelyben szeretném tovább bővíteni az egészséges és könnyen elkészíthető ételek repertoárját. A célom, hogy ezek a receptek még több inspirációt nyújtsanak azok számára, akik egészségesen szeretnének étkezni, és egyszerű, megvalósítható megoldásokat keresnek a mindennapokban.
A 90 napos életmódváltó programom jelenleg is sokkal többről szól, mint pusztán a táplálkozás: az alvás, a stresszkezelés, a mozgás és a vitaminajánlások mind fontos részei a rendszernek. A jövőbeni terveim között szerepel, hogy ezt a holisztikus megközelítést tovább erősítsem, és akár más szakemberek bevonásával tegyem még átfogóbbá. Bár egyelőre minimális információt szeretnék erről megosztani, a célom az, hogy a program minden résztvevőnek teljes körű támogatást nyújtson az életmódváltásuk minden aspektusában.
Emellett gőzerővel zajlik az idei SUMMER BODY 60 napos életmód kihívásom előkészülete, amely évente egyszer érhető el, és idén már negyedik alkalommal kerül megrendezésre. Ez egy limitált létszámú program, amelyben maximum 50 fő vehet részt, így a résztvevők még intenzívebb támogatást kapnak. A kihívás célja, hogy egy jól strukturált rendszerrel és folyamatos mentorálással segítsek azoknak, akik szeretnének formába lendülni és egészségesebb szokásokat kialakítani.
Hosszú távon hiszek abban, hogy az egészséges táplálkozás és életmód nemcsak egyéni szinten, hanem közösségi szinten is hatalmas változásokat hozhat. Ezért azon dolgozom, hogy a programjaim és a munkám minél több emberhez eljussanak, és valódi segítséget nyújtsanak azok számára, akik készen állnak változtatni az életükön.
DiétásÉtrend.hu | Instagram | Facebook | TikTok
További cikkek a témában: