Válassza az Oldal lehetőséget

Hogyan válasszam ki a számomra legjobb párterápiát?

Hogyan válasszam ki a számomra legjobb párterápiát?

Amikor jópár éve párterápiára mentünk a párommal, semmi tudatosság nem volt bennem. Megkérdeztem egy pszichológus barátnőm, kiket javasol, kiket ismer. Ajánlott három nevet, akinél volt szabad időpont egy héten belül, oda mentünk.

 

Fogalmunk se volt, milyen keretek közt fogunk dolgozni, kik a segítők,körülbelül meddig tart  a folyamat. Akkor talán nem is mondott volna semmit, ha tudom, milyen módszerekkel dolgoznak, hiszen egy dolog volt a fontos számunkra: a párkapcsolati problémáinkra és kihívásainkra megoldás kellett SOS. Akkor az éreztük, már nincs kiút, segítségre van szükségünk, és majd a párkapcsolati tanácsadás lesz az, ami segíthet a konfliktusaink megoldásában és a kapcsolatunk megerősítésében.

Hogyan választanám ki most, tíz ével később, sokkal tudatosabban a legjobb párkapcsolati tanácsadót? Bemutatom most a legfontosabb szempontokat Nektek, amelyek segíthetnek a körültekintő, jó döntésben.

 

1. Milyen szakértő, milyen tapasztalata van?

Az első és legfontosabb tényező a tanácsadó szakértelme és tapasztalata. Kérdezzétek meg, hogy milyen képesítésekkel rendelkezik és milyen problémákkal találkozik a munkája során. A tapasztalt tanácsadók többféle problémát láttak már és képesek hatékonyan kezelni a különböző helyzeteket. Más lesz az erőssége egy rendszerszemléletű, mediációs- vagy szemléletű segítőnek. Jó ha tudjátok, hogy választhattok a kettős vezetésű (két szakértő) vagy egy tanácsadós ülések között.

 

2. Hogyan kommunikál a párkapcsolati tanácsadó?

A jó párkapcsolati tanácsadó kiváló kommunikációs készségekkel rendelkezik, a Ti nyelveteken (is) beszél. Képes megérteni és megnyugtatni Titeket, valamint hatékonyan fejezi ki magát.  Lehet egyes párok nyitottak a pszichológiai elemzésre, lehet mások a hatékony megoldást keresik jövőorientáltan. A jó közös nyelv a szakértővel egész biztos, hogy segít jobban megérteni egymást és megtalálni a Ti új közös hangotokat is.

 

3. Empátia

Alapvetés: az empatikus hozzá elengedhetetlen egy jó párkapcsolati tanácsadó számára. Az empatikus tanácsadó képes lesz beleélni magát a helyzetetekbe és így tud segíteni Nektek érzelmileg is. Az empátia segít a kiépítésében és a megerősítésében is. Szóval elengedhetetlen.

 

4. A “kémia”

Fontos, hogy jól érezzétek magatokat a választott tanácsadóval, és hogy közöttetek legyen egyfajta személyes “kémia”. Ha nem érzitek magatokat kényelmesen vagy nem érzitek, hogy megbízhattok benne, akkor érdemes tovább keresni. Egyes szakértők magázódnak, mások tegeződnek – talán ebben is érdemes a számotokra megfelelő szakértőt megtalálni. A magázódás hagyományosan a pszichoterápiás keretekből ered, a pszichológusok nagy része ezt a keretrendszert használja.

 

5. Szakmai etika, megállapodás, keretek

Győződjetek meg róla, hogy a kiválasztott tanácsadótok betartja a szakmai etikai irányelveket – ez azt jelenti, hogy a bizalmi kérdésekről, a titoktartásról és az ügyfelek jogairól szóló etikai szabályokat elmondja, betartja. A “legminőségibb” megoldás az, ha írásbeli megállapodást köttök a szakértővel, ami biztonságot ad mindkettőtöknek. Azt gondolom, minden szakértőnek rendelkeznie kellene egy általános írásbeli megállapodással, amiben a közös munka keretei le vannak fektetve.

 

6. Időgazdálkodás: Hol dolgozik a tanácsadó, van-e online lehetőség, milyen szabad idősávok érhetők el?

Fontos, hogy a tanácsadó helyszíne számotokra jól, könnyen megközelíthető legyen és megfelelő időpontokban legyen elérhető nála szabad idősáv, amit legtöbb esetben majd előre lefixáltok (pl. minden szerda 13.00 óra online vagy minden második csütörtök este 18.00 óra) a találkozókhoz. Győződjetek meg róla, hogy az idő és a helyszín megfeleljen az igényeiteknek!

 

7. Visszajelzések, referenciák a párkapcsolati tanácsadásról

Kérjetek visszajelzéseket más pároktól (ha ismertek olyat, akik oda jártak), olvassatok utána a honlapján, a gyűjtőoldalon vagy a Google-n (Google Review) vagy egyéb social media felületeken, milyen visszajelzéseket találtok róla. Ez segíthet abban, hogy megbizonyosodjatok róla, hogy mások is elégedettek voltak a munkájával.

 

8. Mennyibe kerül a párterápia?

A párkapcsolati tanácsadás nyilván költségekkel jár. Győződjetek meg róla, hogy tisztában vagytok a tanácsadó díjszabásával és hogy megfizethető-e számotokra. Széles a tanácsadás díjskálája, úgy 20 000 Ft-nál kezdődik és 70 000 Ft körül van a legfelső határ. Vannak zárt végű programok (mikor fixen megbeszélitek, hány alkalom lesz) és nyílt végű folyamatok, illetve egyalkalmas, intenzív találkozók (amikor pl. 3-6 órát tölt veletek a szakértő).

 

9. Emelt szint: Milyen terápiás módszerekkel dolgozik a szakértő?

A párkapcsolati tanácsadók különböző módszerekkel és terápiás technikákkal dolgozhatnak annak érdekében, hogy segítsenek megoldani konfliktusaitokat, javítani a kapcsolatotokat és fejleszteni a kommunikációtokat. Bemutatok néhány Magyarországon is gyakran módszert és terápiás technikát:

Párterápia (páros terápia): Ez a legáltalánosabb formája a párkapcsolati tanácsadásnak. A párkapcsolati tanácsadó közvetlenül a párokkal dolgozik, segít nekik a konfliktusok azonosításában, a kommunikáció javításában és az érzelmi kötődés erősítésében.

Rendszerszemléletű családterápia: Néha a dinamikákból fakadnak és a egészének bevonására van szükség a javításhoz. A családterápia során a tanácsadó a családtagokkal együtt dolgozik, hogy megoldásokat találjanak a problémákra.

Kognitív-viselkedésterápia (KVT): A KVT egy olyan terápiás megközelítés, amely a gondolkodási minták és viselkedések megváltoztatására összpontosít. A párkapcsolati tanácsadó segíthet a pároknak azonosítani a destruktív gondolatokat, viselkedéseket, és új stratégiákat tanít.

Érzelmi fókuszú terápia (EFT): Az EFT középpontjában az érzelmi kötődés erősítése áll. A tanácsadó segít a pároknak az érzelmek kifejezésében és az empátia fejlesztésében.

Narratív terápia: Ez a terápiás módszer a párok történeteire összpontosít és segít nekik új, pozitív történeteket építeni a kapcsolatukban. A pároknak lehetőséget ad az önértékelésre és a fejlődésre.

Imago-terápia: Az imago-terápia az érzelmek és a kapcsolatok gyökereit keresi a múltban. A tanácsadó segít a pároknak azonosítani azokat a gyermekkori élményeket és tapasztalatokat, amelyek hatással vannak a jelenbeli kapcsolatukra.

Konfliktuskezelési készségek fejlesztése: A párkapcsolati tanácsadó segíthet a pároknak az egészséges konfliktuskezelési készségek fejlesztésében, például a hatékony kommunikáció, az együttműködés és a kompromisszumkészség elsajátításával.

Számszerűsített értékelés (pl. Gottman módszer): A pár, házaspár számokban kifejezhető problémáit és erősségeit értékeli. Ezek a számok segíthetnek azonosítani a fejlesztendő területeket.

A valóságban egy-egy folyamatban több módszer is megjelenik attól függően, hogy milyen problémákkal állnak szemben a párok és a legmegfelelőbb megközelítés az adott helyzetben. A jó szakértő olyan mint egy művész: színes az eszköztára és személyre szabva alkalmazza, használja a módszereket.

 

Hogyan válasszam ki a számomra legjobb párterápiát? – A döntés

Egy biztos: ha eljutottatok a döntésig, hogy segítséget, támogatást, fejlesztést kértek, a következő fontos lépés a párkapcsolati tanácsadó kiválasztása lesz. Ne siessetek, kérdezzetek bátran akár a szakértőtől is, mielőtt döntést hoznátok. A legtöbb szakértő teret és időt is kínál arra, hogy mindezt megtegyétek (első konzultáció online, telefonon vagy személyesen, e-mailben).

Ne felejtsétek: minden párkapcsolat egyedi és a “legjobb” tanácsadó az lesz számotokra, aki a Ti  igényeiteket a legjobban kiszolgálja és akiben mindketten megbíztok.

A szerzőről

Poór Judit

Coach (life-, karrier és intimitás a szakterületem), párkapcsolati szakértő és családkonzulens jelölt vagyok. Szívügyem a párkapcsolatok harmonizálása, az illúziók elengedése, a valóság elviselhetővé tétele, a szexuális önazonosság megélése. Szakmai küldetésem, hogy egy biztonságos közegben ítélkezésmentesen támogassalak a saját döntéseid meghozatalában és megvalósításában. Segítek bízni saját magadban és megélni azt, aki éppen vagy. Magánélettel kapcsolatos elakadás, párkapcsolati nehézség esetén keress bátran, illetve karrier tanácsadással (hivatás, vállalkozás, álláskeresési stratégia) is foglalkozom.

Nézd meg ezt is!

Programajánló