Válassza az Oldal lehetőséget

Jógával a testi lelki egészségért

Jógával a testi lelki egészségért

Sokan úgy vélik, egy nagyon könnyű testmozgásról van szó, ami divatba jött egy ideje – főként – a hölgyek körében. Mindaddig, amíg ki nem próbálják. A ugyanis ennél sokkal több, és nem is olyan könnyű!

A jóga lényege

A „jóga” szó jelentése: összekötés, egyesülés. A test, a szellem, a és a tudat ának megteremtését érhetjük el vele, persze ehhez a gyakorlatokat egyáltalán nem mindegy, hogyan és milyen sorrendben végezzük. Segítségével elvonulhatunk kicsit a saját belső világunkba, teret engedve az érzelmeinknek, illetve azok elengedésének. A jóga testünkre éppúgy hat, mint a lelkünkre, éppen ezért kimagasló harmóniát hozhat a mindennapjainkba.

Könnyűnek tűnik, de nem az

A jóga külső szemmel nagyon egyszerű mozgásformának tűnik. Aki nem próbálta még, sokszor úgy véli, nem lehet túl megerőltető. Persze nem lehet összehasonlítani egy kardióedzéssel, vagy egy szupergyors ütemben zajló aerobikkal, de ántsem olyan könnyű, mint amilyennek látszik. Sőt! Sok esetben olyan izomcsoportokat mozgat át, melyekről addig nem is sejtettük, hogy léteznek. Nyilván a gyakorlatsor összeállításától és dinamikájától függően fáradunk le tőle, de az erőnlét fejlesztése, az izmok megmozgatása, valamint a kellemes érzet és izomláz ugyanúgy garantált. Az növelése mellett pedig rengeteg pozitív hatása van testünkre. Különösen ajánlott azok számára, akik ülőmunkát végeznek, hiszen rendkívül jól átmozgatja minden egyes porcikánkat.

Amikor a lélek is megpihen

Egy jógaóra során lehetőséget, egyben segítséget kapunk ahhoz, hogy szellemileg és lelkileg is megpihenjünk. Ilyenkor elengedjük a minket foglalkoztató problémákat, és valóban csak magunkra koncentrálunk. A különböző mozdulatok és légzésgyakorlatok mind közelebb visznek minket önmagunk megismeréséhez, és elősegítik a tartalmas és aktív kikapcsolódást. A jóga nem véletlenül fejeződik be mindig egy értékes relaxációval, mely sokszor olyan mély nyugalomba tud varázsolni minket, amit még , a saját ágyunkban sem tudunk megtapasztalni. Mindebből energiát meríthetünk és a megújulás, megpihenés érzésével folytathatjuk napjainkat.

Különböző típusok különböző élethelyzetekhez

Attól függően, hogy pontosan milyen élethelyzetben vagyunk éppen, illetve számunkra mi a fontos, többféle ágazat közül választhatunk, amennyiben szeretnénk elkezdeni jógázni. A az egyik legismertebb irányzat, mely ideális teljesen kezdők számára is. A szervezetünk Nap és Hold jellegű energiáinak kiegyensúlyozását érhetjük el vele. Ezen belül találkozhatunk olyan lehetőségekkel is, mint a gerinc-, vagy a , melyeknél elég egyértelmű, milyen főbb irányvonalakat képviselnek.

A jóga jótékony hatásai

Ezzel a mozgásformával az egész testünket át tudjuk mozgatni, így akár egyfajta sportként is beépíthetjük a heti ritmusunkba. Testünk szempontjából ez nem csak egy sima azonban, hiszen képes oldani a merev vállat és nyakat, ezen kívül enyhíti a derékfájást, oldja a csípő területét, fokozza a véráramlást pontosan ott, ahol kell. Ugyanakkor enyhülést hozhat a stresszes mindennapokba, csökkenti a szorongást. Utat nyit önmagunkhoz és belső békét teremt. Ezzel pedig hosszútávon életünkben és környezetünkben is jótékony változásokat idézhet elő.

 

Egy jógaórára érdemes tehát mindig időt szorítani. Aki egyszer kipróbálja, az biztos, hogy vissza fog még térni, akár alkalmanként énidőt teremtve, akár rendszeresen. Próbáld ki Te is, ha még nem tetted! A tested és a lelked hálás lesz érte.

A szerzőről

Hársfai-Stein Erika

Kétgyermekes édesanyaként próbálom megteremteni azt az egyensúlyt, ami számomra nélkülözhetetlen a boldog élethez: amellett, hogy a minőségi idő valóban sok legyen, amit a családommal töltök el, fontos, hogy a munkámmal is foglalkozhassak. Ezt pedig az írás jelenti számomra, bármilyen formában. Legyen szó weboldalak tartalmáról, blogbejegyzésekről, tudományos cikkekről, esetleg kész munkák korrektúrájának elkészítéséről, a szövegekkel való foglalkozás lelkem második otthona. Az eddigi munkáim során igencsak széles témakörökben mozogtam, most igazán felemelő, hogy a női oldalamat csalogathatom előtérbe. Mindig éhesen kutatok az új témákban, és remélem, hogy az olvasóim éppúgy élvezik majd a tartalmak olvasását, mint én a megírásukat.

Nézd meg ezt is!

Programajánló