
Kecskesajtos fagylalt lett 2025-ben a Balaton Fagyija

Különleges ízvilággal győzött idén a Balaton Fagyija versenyen a veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó alkotása: a „Mekkóstollak” névre keresztelt fagylalt rozmaringot, sült- és sósmandulát, valamint kecskesajtot ötvöz merész, mégis harmonikus kombinációban. A nyertes kreációt a Balaton közepén, a Szántód komp fedélzetén hirdették ki péntek délután.
A Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) és a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával megrendezett XII. Balaton Fagyija versenyen idén 17 balatoni fagylaltozó és cukrászda összesen 31 fagylaltkülönlegességgel nevezett.
A különleges recept és kreatív megközelítés hozta a győzelmet
A verseny célja minden évben a kiváló minőségű fagylaltkészítés népszerűsítése, a helyi alapanyagok előtérbe helyezése, és a balatoni régió gasztronómiai kínálatának erősítése. Fekete Tamás, a BTSZ elnöke szerint a „Mekkóstollak” a kreatív, mégis letisztult megközelítésével emelkedett ki a mezőnyből. Mint mondta, az ízvilág, állag, megjelenés és az innováció egyaránt döntő szerepet játszott az értékelés során.
A zsűri tagja, Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke kiemelte: idén is erős és színes mezőny versenyzett, a résztvevők többsége természetes, helyi alapanyagokkal dolgozott, és színvonalas, profi munkát mutattak be.
Mindenki számára elérhető lesz a győztes recept
A szervezők bejelentették: a nyertes fagylalt receptje szabadon felhasználható, vagyis bármely balatoni cukrászda vagy fagyizó elkészítheti a szezon új kedvencét. Tavaly például 20 ezer gombócot adtak el a győztes fagylaltból, és a nyertes helyszín vendégforgalma 15–20 százalékkal emelkedett az előző évihez képest.
A 2025-ös versenyben három különdíjat is kiosztottak:
- Pingvin Fagyizó és Cukrászda (Balatonmáriafürdő) – Vad szerenád
- Margaréta Fagyizó (Balatonszemes) – Nem norMálna
- Bagaméri Fagylaltozó (Balatonfüred) – Füred kincse
Egy gombócnyi nyár, amiért megéri zarándokolni
A korábbi évek tapasztalatai szerint a Balaton Fagyija verseny győztesei gyorsan ikonikus nyári finomsággá válnak, és sok esetben turistacélponttá is teszik a győztes fagylaltozót. A „Mekkóstollak” fantázianevű, kecskesajtos csoda ezzel a hagyományt folytatva mostantól bizonyosan az idei balatoni nyár egyik legizgalmasabb gasztronómiai állomása lesz.
További cikkek a témában: