Válassza az Oldal lehetőséget

Marhakollagén vs. halkollagén: Melyik a jobb választás?

Marhakollagén vs. halkollagén: Melyik a jobb választás?

Az egészséges bőr és erős titka sokszor a pótlásában rejlik. De vajon a különbség a és a között, és melyiket érdemes választani? Ismerjük meg a két népszerű kollagénforrás jellemzőit, előnyeit és potenciális hatásait.

 

Mi az a kollagén és miért van rá szükségünk?

A kollagén egy fehérje, amely a szervezetünkben található és fontos szerepet játszik a bőr, a haj, a körmök, valamint az ízületek és a porc ének fenntartásában. Az öregedéssel, valamint egyes életmódbeli tényezők hatására a kollagén termelése csökkenhet, ami különféle egészségügyi problémákat okozhat. Tehát előbb vagy utóbb mindenkinél eljön az az időszak, amikor ideje elkezdeni pótolni azt. De tudtad, hogy a táplálékkiegészítők között nem csak marhakollagént találasz? Kétféle állati kollagén közül választhatunk: hal és marha.

 

Marha vagy hal?

A marhakollagént leggyakrabban az állat bőr- és porcanyagából nyerik ki, általában hidrolizált formában. Az ebből készült étrend-kiegészítőket gyakran használják az ízületek és a porc ára, valamint a bőr, a haj és a körmök egészségének javítására. Emellett a marhakollagénnek pozitív hatása lehet a csontok és az izmok egészségére is.

De a halkollagén is kiváló forrása lehet a kollagén pótlásának, mivel gazdag a tiszta és könnyen felszívódó kollagénfehérjében. Segíthet fenntartani a bőr át, rugalmasságát és csökkenteni a ráncokat. A halkollagén környezetbarátabb is lehet a környezettudatosabb életmódra törekvők számára, mivel a halakból törté kollagénkivonás általában kevésbé terheli a környezetet, mint például a marhakollagén előállítása.

 

Típusok és hatásaik

A marhakollagén I-es és III-as típusú kollagént vegyesen tartalmaz, míg a halkollagén 100%-ban I-es típusú kollagén. Mivel a bőrünk kollagéntartalmának 80%-a I-es típusú kollagén, így a halkollagén alkalmazása hatékonyabb lehet a bőr hidratáltságának és rugalmasságának növelésére. A hal 1,5-szer jobban hasznosul, mint a marha, azaz másfélszeres a biohasznosulása. Ezen túlmenően a halkollagén könnyebben oldódik vízben, ami a fogyasztás szempontból is előnyös lehet.

De nem érdemes leírni a marhakollagént sem. A marhakollagénnek szintén sok pozitív hatása van, különösen az ízületekre. Talán úgy a legegyszerűbb különbséget tenni köztük, hogy az ízületekre a marha-, a bőr hidratáltságának és elaszticitásának növelésére pedig a halkollagén a jobb.

 

Melyiket válaszd?

Mindkettő fontos táplálékkiegészítő lehet az egészséges bőr és ízületek szempontjából. Ha főként ízületi problémákkal küzdesz, akkor a marhakollagén lehet a jobb választás. Ha azonban a bőröd egészségét szeretnéd javítani vagy környezettudatosabb megoldást keresel, a halkollagén lehet az ideális választás számodra. Minden esetben fontos azonban a minőségi termék választása és a megfelelő adagolás betartása. Ne felejts el konzultálni egészségügyi szakemberrel a legmegfelelőbb döntés meghozatalához!

A szerzőről

TűsarkakON

A TűsarkakON magazin 2021 őszén indult a korábbi "A nagybetűs Nő" folytatásaként. Küldetése egy békés sziget megvalósítása azoknak a nőknek, akik szeretnék a hagyományos értékrendeket a mai modern világgal ötvözni igazi, nagybetűs Nőként és keresik a válaszokat, hogyan lehet mindezt megvalósítani.

Nézd meg ezt is!

Programajánló