Válassza az Oldal lehetőséget

Melyik cukor egészséges? A nagy cukormustra

Melyik cukor egészséges? A nagy cukormustra
TűsarkakON
Írta: TűsarkakON

Ha valaha is bűntudattal kanalaztad a cukrot a kávédba vagy csak álltál tanácstalanul egy reformbolt édesítős polca előtt, akkor ez a cikk neked szól. Ma ugyanis nemcsak a fehér cukor létezik a konyhában, hanem egy egész édes ármádia, ami a „melyik a legjobb?” kérdésre évek óta nem ad egyértelmű választ. Mi most nekivágtunk, és észnél maradva, de az ízéket is figyelembe véve végignyaltuk a cukorpalettát.

 

Fehér cukor – Az örök klasszikus, amit senki sem vall be, hogy használ

Ez a legtöbb háztartásban alap. Olcsó, minden boltban ott van, sőt, a legtöbb recept is ezzel számol. Csakhogy: ez az, amiből a leggyorsabban lesz energia, aztán ugyanolyan gyorsan fáradtság és farkaséhség. Tápanyagtartalma gyakorlatilag nulla, cserébe elég jól hizlal.

Ha mégis használod, legalább tudj róla, hogy semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint a legtöbb cukorfajta – csak őszintébb.

 

Barna cukor – A szín nem minden

A barna cukor évek óta próbálja eladni magát, mint az „egészségesebb cukor”. De nem, nem bio, nem öko, nem ásványi anyagban gazdag csoda. Sokszor csak sima fehér cukor, amit melasszal újraszíneztek. A kissé nedvesebb állagú cukorka sokszor csak marketingfogás.

Az íze viszont karamellesebb, ezért aki sütibe, mártásba teszi, annak az ízvilága tetszeni fog. De ne áltassuk magunkat: a szervezet ugyanúgyan dolgozza fel, mint a fehér társát.

 

Nádcukor – Trópusi látványcukor

Nádcukrot látni a konyhapulton mindig kicsit olyan, mintha a Karib-tengeren főzne az ember. A valóságban viszont a nádcukor ugyanúgy szacharóz, mint a fehér cukor. Készülhet kevésbé finomított verzióban, amiben minimálisan több a kálium és vas, de ne gondolj érezhető különbségre.

Ha az ízét szereted, semmi gond. Csak ne gondold, hogy pusztán attól, hogy nádból van, ártatlanabb lenne.

 

Nyírfacukor (xilit) – A fogbarát, bélgyilkos

A skandináv édes remény. A xilit nem cukor, hanem cukoralkohol, ami lassabban szívódik fel, kevesebb kalóriát ad, és nem ugrasztja meg a vércukrot. Ráadásul a fogorvosok is szeretik, mert nem eteti a szájban tanyázó baktériumokat.

De van egy kis probláma: a beleink nem rajonganak érte. Nagyobb mennyiségben puffadást, sőt hasmenést okozhat. És még egy fontos infó: kutyáknak mérgező.

 

Stevia – Az utóízes bajnok

A stevia Dél-Amerikából jött, és az a típus, amit vagy imádsz, vagy messzire elkerülsz. Zöld levélből származik, nulla kalóriás, és nem emeli meg a vércukrot. De… sokan panaszkodnak egyfajta fémes, utóízes „egészségízü” ízre, amit főleg italokban érezni.

Ma már elérhető keverék formában is, ahol eritrittel vagy inulinnal ötvözik, hogy „konyhába is beillő” legyen.

 

Eritrit – A hűs érintés

Az eritrit egy cukoralkohol, amit leginkább gyümölcsökből nyernek. Nagy sláger lett az utóbbi években, mivel kalóriamentes, nem emeli meg a vércukrot, és kevesebb a bélpanasz, mint xilites testvérénél.

Van viszont egy jellegzetessége: hűs, mentolos utóíz. Ez italokban frissítő lehet, de sütiknél szokatlan. Érdemes kis mennyiséggel kezdeni.

 

Kókuszcukor – Az édes hipszter

A kókuszpálma virágjának nedvéből készül, és sötétbarna, karamellás aromájú cukorféle. A glikémiás indexe valamivel alacsonyabb, mint a fehér cukoré, és tartalmaz némi vasat és cinket. De a kulcsszó itt is a „némi”.

Drága, divatos, de ha mértékkel használod, sütikben nagyon kellemes aromát ad.

 

Juharszirup, agavé, méz, rizsszirup, datolyapaszta – A folyékony csalogatás

Juharszirup: Kanadában ez nemzeti kincs. Kávéba, palacsintára, mindenre mehet. Magas a cukortartalma, de így is tartalmaz antioxidánsokat, ásványi anyagokat.

Méz: A nagy klasszikus, ami valóban természetes, hiszen a szorgos méhek állítják elő. A méz antibakteriális hatású, enyhe torokfájásra is bevethető, és ízben verhetetlen. Viszont ugyanúgy emeli a vércukrot, mint a sima cukor, és kalóriában sem szégyenlős. Forró italba ne tegyük, mert akkor a hatóanyagai javarészt elvesznek..

Agavészirup: Az édes szirup, ami valóban lassabban emeli meg a vércukrot, viszont tele van fruktózzal, ami a májnak nem kedvence.

Rizsszirup: Édeskés, ragacsos, de gyorsan emeli a vércukrot, és gyakran tartalmazhat arzén maradványokat. Hát, ez nem hangzik olyan csalogatóan, igaz?

Datolyapaszta: Ha egy „tiszta” alternatívát keresel, a datolya szuper. Nemcsak cukor, de rost, és még némi vasmennyiség is van benne. Smoothieba kiváló.

 

Almaszirup, szőlőcukor, izomalt – A kevésbé ismert versenyzők

Almaszirup: Természetes gyümölcscukor-koncentrátum, de épp emiatt gyorsan felszívódik. Alkalmi használatra oké.

Szőlőcukor (glükóz): Nagyon gyors energialöketet ad, de inzulinreakció is erős lehet. Sportolás előtt vagy kórházban: igen. Napi szinten? Nem.

Izomalt: Főleg a cukorkaipar kedvence, alacsony kalória, lassú felszívódás, de bélpanaszokat okozhat nagyobb adagban.

 

És akkor most melyiket válaszd? – Az édes(keserű) igazság

Szóval melyik a legjobb? Egyszerű a válasz: egyik sem tökéletes, de mindegyiknek megvan a maga helye – ha tudatosan használjuk. A kérdés nem az, hogy „melyik a legjobb cukor”, hanem az, hogy milyen helyzetben, milyen mennyiségben, milyen céllal használod.

Ha egészségesebb életmódot követsz, cukorbetegséggel élsz vagy fogyni szeretnél, akkor nyilván a kalóriamentes, alacsony glikémiás indexű édesítők – mint a stevia vagy az eritrit – lesznek a barátaid. Ezek kevésbé terhelik meg a szervezeted, de az ízélmény néha kompromisszumos.

Ha viszont a gasztronómiai élvezet fontosabb, és nem kell számolnod minden grammot, akkor egy karakteres kókuszcukor vagy egy tiszta méz is jól megállja a helyét. Sőt, néha egy jó minőségű nádcukor vagy juharszirup is lehet tudatos választás – ha ritkán és kis mennyiségben használod.

A legfontosabb szabály? Ne a csomagolás színe vagy az aktuális trendek alapján dönts. Hanem aszerint, mit enged meg az életviteled, az egészséged és a napi energiaszükségleted. Az édes ízek nem ellenségek, csak tudni kell bánni velük.

Vagyis: egy kiskanál cukor még nem a világ vége. De ha mindenbe automatikusan öntöd – na, ott kezdődnek a problémák.

A szerzőről

TűsarkakON

A TűsarkakON magazin 2021 őszén indult a korábbi "A nagybetűs Nő" folytatásaként. Küldetése egy békés sziget megvalósítása azoknak a nőknek, akik szeretnék a hagyományos értékrendeket a mai modern világgal ötvözni igazi, nagybetűs Nőként és keresik a válaszokat, hogyan lehet mindezt megvalósítani.

TűsarkakON magazin

A TűsarkakON egy digitális gardrób, tele inspiráló tartalmakkal, amelyek segítenek újra felfedezni a hagyományos értékek szépségét. Visszahozzuk, ami igazán fontos, a modern élet előnyeivel ötvözve. Légy vagány, okos, stílusos – légy önmagad, TűsarkakON!

Nézd meg ezt is!