
Melyik sajt melyik? Segítünk eligazodni a sajtok világában!

A sajtospult előtt állva gyakran érezhetjük magunkat elveszettnek a számtalan típus és íz között. Ahhoz, hogy ne csak találomra válasszunk, és magabiztosan tegyünk a kosarunkba egy-egy finomságot, ismerni kell a legnépszerűbb sajtokat. Ebben a cikkben segítünk eligazodni a sajtok világában – bemutatjuk a legkedveltebb sajtokat, eláruljuk a kiejtésüket is, hogy magabiztosan használhasd őket.
Brie (kiejtése: brí)
A Brie a francia sajtkultúra egyik legismertebb ikonja. Ez a lágy, krémes sajt híres a vajszerű állagáról és lágy ízéről, amely az érés során egyre intenzívebbé válik. Kezdetben enyhén tejszínes, de idővel gombás, földes karaktert kap, amitől igazán különleges lesz. A Brie remekül illik friss gyümölcsökhöz, ropogós baguette-tel vagy éppen egy jó pohár pezsgő mellé.
Tipp: A Brie-t érdemes szobahőmérsékleten fogyasztani, így a krémes állaga még jobban kiemelkedik. Sajtlemezek kihagyhatatlan eleme, de sütés közben is használhatjuk egy kis mézzel és dióval megbolondítva.

Brie
Cheddar (kiejtése: cseddar)
Az angol Cheddar a világ egyik legismertebb kemény sajtja. Érlelése akár több évig is tarthat, ami az ízét egyre gazdagabbá és erőteljesebbé teszi. A fiatal Cheddar lágyabb, tejesebb ízű, míg az érlelt változat gazdagabb, diósabb, sósabb jegyeket hordoz.
Ez a sajt kiválóan alkalmas szendvicsekhez, rakott ételekhez és sajtlevesekhez is. Ha valódi brit élményre vágysz, próbáld ki almával vagy chutney-val – igazi ínyencség!

Cheddar
Gouda (kiejtése: houdah)
A holland Gouda minden sajtrajongó álma, krémes és enyhén diós ízvilágával. A fiatal változata lágy és tejes, míg az idősebb, érlelt Gouda keményebb és gazdagabb ízű. A Gouda remek választás egy sajtlemezre vagy akár egy egyszerű szendvicsre is.
A Gouda füstölt változata különösen kedvelt, tökéletes grillezett ételekhez, de érdemes kipróbálni magában is egy boros este részeként.

Gouda
Mozzarella (kiejtése: mocárella)
Az olasz mozzarella világszerte ismert lágy sajt, amely főként pizzákon, tésztaételeken és salátákon található meg. Tehéntejből vagy bivalytejből készítik, utóbbi változat, a „mozzarella di bufala”, különösen krémes és intenzív ízű.
Caprese salátákban paradicsommal és bazsalikommal tálalva az egyik legfrissebb, legkönnyedebb olasz fogás. Friss állapotában elolvad a szájban, érdemes tehát a legjobb alapanyagokkal kombinálni.

Mozzarella
Parmigiano Reggiano (kiejtése: pármidzsánó reggianó)
Az olasz Parmigiano Reggiano, vagy közismertebb nevén parmezán, a kemény sajtok koronázatlan királya. Az érlelése több évig is tarthat, ezáltal egy igazán karakteres, diós, sós ízvilágot kap. Reszelve tésztákra, rizottókra vagy salátákra a legjobb, de kis darabokban is mennyei élvezetet nyújt egy pohár borral.
Tipp: Minél hosszabb ideig érlelik, annál gazdagabb lesz az íze. Kóstold meg a 24 hónapos vagy akár a 36 hónapos változatot is!

Parmigiano Reggiano
Feta (kiejtése: feta)
A görög feta sajt az egyik legikonikusabb és legismertebb sajt a mediterrán régióból. Juh- vagy kecsketejből készítik, és márványos, fehér színe mellett azonnal felismerhető morzsalékos, krémes állagáról. A feta ízvilága sós, kissé savanykás, amely tökéletes kiegészítője friss salátáknak, leginkább a híres görög salátának, ahol paradicsom, uborka és olívaolaj mellett hozza ki a legjobb ízeket.
A feta nemcsak salátákban remek, hanem remekül kombinálható más ételekkel is. Kiváló választás rakott zöldségekkel, pizzákon, sőt, még húsokhoz is. Érdemes olyan fetát keresni, amely eredetvédett (PDO) címkével rendelkezik, hogy valódi görög minőséget kapj, mivel a feta egyes változatai között nagy különbségek lehetnek a tej típusában és az érlelési folyamatban.

Feta
Camembert (kiejtése: kámember)
A francia Camembert sajt a Brie egyik közeli rokona, ám ízvilágában és karakterében mégis különbözik tőle. Ez a lágy, krémes sajt a normandiai Camembert régióból származik, és kerek formájáról, illetve jellegzetes, fehér penészes héjáról ismerhető fel. Az érlelése során egyre intenzívebb, földesebb, gombásabb ízt nyer, ami a sajt szerelmesei körében igazán kedveltté teszi.
A Camembert-t legjobban szobahőmérsékleten lehet élvezni, amikor az állaga már krémes és olvadékony. A franciák előszeretettel tálalják egy szelet ropogós baguette-tel és egy pohár vörösborral. De akár süthetjük is – a grillezett vagy sült Camembert dióval és mézzel igazi ínyenc fogás lehet egy borozós estén.

Camembert
Roquefort (kiejtése: rokfort)
A Roquefort egy híres francia kék sajt, amely juhtejből készül, és a világ egyik legrégebbi sajtjának tartják. A Roquefort barlangokban érlelik, ahol a természetes penészképződés adja meg a sajt karakteres, erőteljes ízvilágát. Az íze erőteljesen sós, pikáns, morzsalékos textúrával, és krémes állagával azonnal felismerhető.
Ez a sajt különösen népszerű salátákban, de mártásokhoz is gyakran használják. Nagyon jól működik édesebb ételek, például körte vagy méz mellé, ahol a Roquefort erőteljes, sós karaktere kiegyenlíti az édes ízeket. Az igazi ínyencek egyszerűen friss kenyérrel és egy pohár vörösborral fogyasztják.

Roquefort
Gorgonzola (kiejtése: gorgonzóla)
Az olasz Gorgonzola a világ egyik legismertebb kék sajtja, amely két változatban készül: a lágyabb, tejszínesebb „dolce” és a karakteresebb, érettebb „piccante”. A Gorgonzola krémes állagával és erőteljes ízvilágával kiválóan illik tésztákhoz, pizzákhoz, vagy akár mártások alapjaként is megállja a helyét.
Az „édesebb” dolce változat lágyabb és krémesebb ízű, ami kevésbé erőteljes, ezért könnyedebben kombinálható más ételekkel. A piccante változat azonban erősebb, intenzívebb, ami különösen sajtlemezeken vagy markáns borok mellé ajánlott. A Gorgonzola gazdag ízvilága könnyen feldob egy egyszerű ételt is, így a sajt szerelmesei biztosan nem fognak csalódni benne.

Gorgonzola
Ricotta (kiejtése: rikotta)
Az olasz Ricotta egy friss, könnyű, tejsavós sajt, amelyet általában tehén- vagy juhtejből készítenek. A Ricotta íze semleges, enyhén édeskés, ami kiválóan alkalmas arra, hogy sós és édes ételekhez egyaránt felhasználjuk. Olaszországban gyakran tésztákhoz, például lasagnéhoz vagy cannellonihoz töltelékként használják, de sütemények, desszertek, sőt palacsinták részeként is gyakori.
A Ricotta különlegessége, hogy krémes állaga miatt egyszerre könnyed és laktató, ugyanakkor nem nehéz vagy zsíros. A frissessége miatt tökéletesen illik salátákba, de akár egy szelet pirítósra kenve is kiváló reggeli vagy uzsonna lehet.

Ricotta
Emmentali (kiejtése: emmentáli)
Az Emmentaler, amelyet gyakran egyszerűen „svájci sajtnak” is neveznek, az egyik legismertebb kemény sajt a világon. Nevét az Emme-völgyéről kapta, Svájcban, ahol a 13. század óta készítik ezt az ikonikus sajtot. Az Emmentaler jellegzetes, nagy, kerek lyukaival és enyhén diós, édeskés ízvilágával bűvöli el a sajtok szerelmeseit. A sajt lyukai a sajtérlelési folyamat során képződő szén-dioxid buborékok eredményei, amelyek a sajtkészítés egyik legjellemzőbb szimbólumává váltak.
Az Emmentaler sajt íze attól függően változik, hogy mennyi ideig érlelték. A fiatalabb Emmentaler enyhébb, lágyabb ízű, míg az érettebb változatok sokkal komplexebb, gazdagabb ízt kínálnak, diós és karamellás jegyekkel. Ez a sajt kiváló választás lehet sajttálakhoz, szendvicsekhez, sőt, fondühöz is, hiszen könnyedén olvad, és krémes állagot ad az ételeknek.
Az Emmentaler-t különböző formákban és érlelési időkkel találhatod meg, akár frissen szeletelve a szendvicsedhez, vagy ínyenc változatokban, amelyek tökéletesek a borok mellé sajttálakra.

Emmentaler
Manchego (kiejtése: máncségo)
A Manchego az egyik legismertebb spanyol sajt, amely a La Mancha régióból származik, ugyanarról a vidékről, ahol Cervantes híres hőse, Don Quijote kalandozott. Ez a sajt kizárólag manchega juhok tejéből készül, és többféle érlelési időt kínál, az enyhétől egészen az érettig. A friss változatok lágyabbak és krémesebbek, míg az érlelt Manchego gazdagabb, komplexebb ízvilágot nyújt, enyhén diós és sós jegyekkel.
A sajtot jellegzetes mintázata alapján is könnyen felismerhetjük, mivel a hagyományos Manchego sajtok formája egy különleges kosárlenyomatot hagy a külső kérgen. Ez a sajt kiválóan illik spanyol borok mellé, de salátákhoz, tapasokhoz is remek választás. Vágjuk vékony szeletekre, csepegtessük meg egy kis olívaolajjal, és élvezzük spanyol stílusban!

Manchego
Edami (kiejtése: édámi)
Az Edam sajt, amely Hollandiából származik, világszerte ismert jellegzetes vörös viaszbevonatáról és gömbölyded formájáról. Az Edam különleges tulajdonsága, hogy viszonylag alacsony zsírtartalmú, így könnyedebb alternatívája más sajtoknak. Íze enyhén diós, kissé sós, és az érlelés során egyre komplexebbé válik.
Az Edam sajt sokoldalúan használható a konyhában: tökéletes szendvicsekbe, sajttálakra, vagy akár gyümölcsökkel párosítva. Az édesebb gyümölcsök, mint például a körte vagy a szőlő, kifejezetten jól illenek az Edam sajt enyhe ízéhez, így ez a sajt ideális választás lehet borvacsorákra vagy könnyed snackekhez is.

Edami
Stilton (kiejtése: sztílton)
A Stilton a brit sajtok királya, különösen, ha a kéksajtok világáról van szó. Ez az intenzív ízű, morzsalékos állagú kéksajt két fő típusban létezik: a fehér és a kék Stilton. A kék változat talán a legismertebb, jellegzetes márványos kékerezetével és krémes textúrájával. Az íze összetett, a pikánstól egészen a sósig terjed, finom édes jegyekkel.
A Stilton hagyományosan az ünnepi időszak kedvence az Egyesült Királyságban, de egész évben kiválóan párosítható borokkal, különösen egy jó portói borral. Morzsoljuk salátákba, kenjük krékerekre, vagy fogyasszuk mézzel és dióval, hogy kiemeljük gazdag ízvilágát.

Stilton
Gruyère (kiejtése: grüjer)
A Gruyère egy híres svájci sajt, amely a nevét a Gruyères nevű városról kapta. Ez egy félkemény sajt, amelyet hosszú ideig érlelnek, és minél tovább érlelik, annál diósabb és karakteresebb ízt nyer. A fiatal Gruyère lágyabb és krémesebb, míg az érettebb változatok gazdagabb, kissé édes, diós aromával rendelkeznek.
A Gruyère különösen népszerű olvadó sajtként, így tökéletes fondükhöz, gratin ételekhez, vagy akár a francia hagymaleveshez. Nagyon jól illik borok mellé is, különösen fehérborokkal érdemes párosítani, hogy kiemeljük finom ízét. A Gruyère sokoldalú sajt, amely képes minden ételt új dimenzióba emelni.
Ezek a világhírű sajttípusok garantáltan felpezsdítik az ízlelőbimbókat, akár egy könnyű borvacsorán, akár egy egyszerű szendvicsben! Próbáld ki mindet, és fedezd fel, melyik lesz a kedvenced!

Gruyère
További cikkek a témában: