Válassza az Oldal lehetőséget

Mennyi pénzt illik adni egy esküvőn?

Mennyi pénzt illik adni egy esküvőn?

Nyáron, amikor az esküvők szezonja a tetőfokára hág, sokunk fejében megfordul a kérdés: mennyi pénzt illik adni az ifjú párnak ajándékba? Egy ilyen különleges alkalom során mindenki szeretné megfelelően kifejezni a ét és át, de hogyan találhatjuk meg a helyes összeget? Ebben a cikkben körbejárjuk ezt a kérdést, hogy segíthessünk nektek a legjobb döntést meghozni.

 

Miért fontos az ajándék mértéke?

Az esküvői ajándék hagyománya régre nyúlik vissza, és az célja, hogy az ifjú pár új életének kezdetét megkönnyítsük. értékét számos tényező befolyásolja, például a mélysége az ifjú párral, az esküvő helyszíne, és természetesen az anyagi lehetőségek. Az ajándék mértéke azonban mindig egyéni döntés, és nincs egyetlen, mindenki számára kötelező érvényű szabály.

 

Mennyit adjunk?

A konkrét összeg meghatározása nem egyszerű feladat, de néhány irányelv segíthet a döntésben.

Kapcsolat mélysége: Minél közelebbi a kapcsolat az ifjú párral, annál nagyobb összeget illik adni. A közeli családtagok és legjobb barátok általában magasabb összeget adnak, míg a távolabbi ismerősök kevesebbet.

Helyszín és költségek: Az esküvő helyszíne és stílusa is befolyásolhatja az ajándék összegét. Egy esküvő esetében általában magasabb ajándékösszeget várnak el, míg egy egyszerűbb, kis létszámú esküvő esetében ez alacsonyabb lehet.

Anyagi lehetőségek: Fontos, hogy az ajándék mértéke ne okozzon anyagi terhet az ajándékozónak. Mindig az anyagi helyzethez mérten adjunk ajándékot, és ne érezzünk nyomást a nagyobb összegek miatt.

 

Átlagos összegek

Bár az ajándék összegének meghatározása személyes döntés, az alábbiakban néhány általános iránymutatást adunk:

Közeli családtagok és legjobb barátok: 30 000 – 50 000 Ft vagy még több.
Barátok és közeli kollégák: 15 000 – 30 000 Ft.
Távolabbi és ismerősök: 10 000 – 20 000 Ft.

 

Az esküvő költségei egy főre vetítve

Az esküvők költségei széles skálán mozognak, a visszafogott, kis létszámú összejövetelektől egészen a nagy, pompás rendezvényekig. Az esküvő és a egy főre eső költsége jelentős mértékben függ a helyszíntől, a választott szolgáltatásoktól, és a meghívott vendégek számától. Általánosságban elmondható, hogy egy közepes ű, átlagos esküvő esetén az egy főre eső költség Magyarországon nagyjából 15 000 – 30 000 forint között mozog. Ez az összeg magában foglalja az étkezést, az italfogyasztást, a helyszínbérlést, a dekorációt és a szórakoztatást is.

Az egy főre eső költség ismeretében a vendégek könnyebben tudnak dönteni az ajándék összegéről. Ha például az esküvő költségei 20 000 forintba kerülnek fejenként, akkor a vendégek részéről logikus és kedves gesztus lehet, ha legalább ezt az összeget ajándékozzák, ezzel is hozzájárulva a rendezvény költségeihez. Természetesen ez nem kötelező, de segíthet az ajándék összegének meghatározásában, és biztosítja, hogy az ajándék mértéke méltányos legyen az ifjú pár erőfeszítéseihez képest. Ez különösen akkor lehet fontos szempont, ha tudjuk, hogy az esküvő költségeit maguk a fiatalok fedezik, és nem kapnak külső anyagi támogatást.

 

Egyéb szempontok

Pénzügyi helyzet: Ha az ifjú pár anyagilag jól áll, az összeg nem annyira lényeges, mint a gesztus maga. Az egyedi és személyes ajándékok is nagy értéket képviselhetnek.

Csoportos ajándék: Ha többen adtok közösen ajándékot, lehetőség van nagyobb összegű ajándékra, mint például egy hozzájárulás vagy egy jelentősebb háztartási eszköz.

Személyes ajándékok: Az ajándék nem mindig kell, hogy pénz legyen. Egy személyre szabott, egyedi ajándék is sokat érhet, és emlékezetes maradhat a pár számára.

 

Az esküvői ajándék mértéke mindig egyéni döntés, amelyet több tényező is befolyásol. A legfontosabb, hogy az ajándék őszinte szeretetünket és támogatásunkat fejezze ki az ifjú pár iránt. Ne felejtsük el, hogy a legértékesebb ajándékok nem mindig a legdrágábbak, hanem azok, amelyek szívből jönnek.

Reméljük, hogy cikkünk segített eligazodni az esküvői ajándékozás kérdésében, és nyugodtan készülhettek a nagy napra, tudva, hogy ajándékotok biztosan örömet fog szerezni az ifjú párnak.

A szerzőről

Tóth Kriszta

Egész életemet végigkísérte az írás. Kisiskolás koromtól az összes suliújság szerkesztőségében ott voltam, majd a pályafutásomat is az ország egyik legnagyobb városának napilapjánál, illetve régiós havilapjánál kezdtem. Mellettük is számos újságnak, blognak, magazinnak írtam az évek alatt. Az elmúlt pár évben pedig már mint könyvíró is bemutatkozhattam a nagyvilágnak. Eddig két könyvem jelent meg, s a továbbiak is már ott sorakoznak a fiókban vagy legalábbis a fejemben. A TűsarkakON magazint 2021-ben indítottam útjára.

Nézd meg ezt is!

Programajánló