Válassza az Oldal lehetőséget

Miért vágynak a nők arra, hogy megmentse őket egy erős férfi?

Miért vágynak a nők arra, hogy megmentse őket egy erős férfi?

A párkapcsolatok bonyolult és sokszínű világában gyakran találkozom azzal a jelenséggel, hogy néhány kifejezetten vonzódik ahhoz a működéshez, hogy a „megmentsék” ők. Miért van ez így? Miért vágyunk időnként arra, hogy egy legyen mellettünk, aki gondoskodik rólunk és megoldja a problémáinkat? Vajon hogyan kapcsolódik ez a pszichológiájához és a párkapcsolatok dinamikájához?

 

A biztonság és védelem vágya

Az emberi természetben benne van az ösztönös vágy a és védelem iránt. Néhány nő számára ez a vágy különösen erős lehet, és érzelmileg kielégítőnek találják, ha egy gondoskodik róluk. Ez a vágy a mélyebb érzelmi kötődést és a megteremtését jelenti a párkapcsolatban.

 

Az énkép és az önbizalom

Néhány nő azáltal érzi magát értékesnek és fontosnak, hogy képes másoknak segíteni és a problémáikat megoldani. Ez a segítő szerep erősítheti az önbizalmat és az önbecsülést. Amikor egy nőnek lehetősége van arra, hogy „megmentsen” valakit, azzal az érzéssel tölti fel az önbizalmát, hogy ő is fontos és elengedhetetlen a párkapcsolatban.

 

Elvárások a társadalomban

A társadalmi szerepek és hatással lehetnek arra, hogyan érzékeljük a párkapcsolatokat. Az általánosan elfogadott sztereotípiák szerint a férfiaknak erőseknek és gondoskodónak kell lenniük, míg a nőknek gyengédebb és védelmezőbb szerepet kell vállalniuk. Ezek az elvárások befolyásolhatják a nők vágyát arra, hogy a megmentőt lássák a férfiakban.

 

Mélyebb érzelmi kapcsolat

Egyes nők abban találják meg a boldogságot, hogy képesek valakit megmenteni vagy segíteni a nehéz időszakokban. Az efféle segítségnyújtás által mélyebb érzelmi kötődést érezhetnek a párjukkal és erősítheti a kapcsolatukat. Azonban fontos, hogy a segítségnyújtás ne váljon kontrollálóvá vagy kizsákmányolóvá.

 

Az önállóság ellentéte

A nők sokszínűek és nem mindenki vágyik arra, hogy „megmentsék” őket. Az önállóság és függetlenség fontos értékek lehetnek számukra, amelyek kiemelkednek a terézanya-komplexus alól. A párkapcsolatokban mindenki más és más elvárásokat hoz, ezért fontos a kommunikáció és a kölcsönös megértés.

 

A vágy, hogy egy nőt “megmentsenek” a férfiak, több dimenziót ölelhet fel. Ezek között megtalálhatók biológiai, pszichológiai és társadalmi tényezők. Fontos azonban, hogy minden ember és párkapcsolat egyedi és mindenki saját értékeket és igényeket hordoz, sőt ezek folyamatosan változhatnak. Alapvetően ahhoz, hogy egészséges és kiegyensúlyozott kapcsolatot alakítsunk ki, fontos a nyitott kommunikáció, a kölcsönös és a megértés, amit a jól tud támogatni.

Ami viszont alapvetés: a párkapcsolatunk egy folyamatosan változó és fejlődő terület és mindannyian a saját utunkat járjuk. Egymás megértése pedig elengedhetetlen ezen az úton.

A szerzőről

Poór Judit

Coach (life-, karrier és intimitás a szakterületem), párkapcsolati szakértő és családkonzulens jelölt vagyok. Szívügyem a párkapcsolatok harmonizálása, az illúziók elengedése, a valóság elviselhetővé tétele, a szexuális önazonosság megélése. Szakmai küldetésem, hogy egy biztonságos közegben ítélkezésmentesen támogassalak a saját döntéseid meghozatalában és megvalósításában. Segítek bízni saját magadban és megélni azt, aki éppen vagy. Magánélettel kapcsolatos elakadás, párkapcsolati nehézség esetén keress bátran, illetve karrier tanácsadással (hivatás, vállalkozás, álláskeresési stratégia) is foglalkozom.

Nézd meg ezt is!

Programajánló