Válassza az Oldal lehetőséget

Mire figyelj, ha harisnyát veszel

Mire figyelj, ha harisnyát veszel

A TűsarkakON magazinban fontosnak tartjuk a nőiességünk kihangsúlyozását, így a nőies öltözködést is, aminek pedig szerves része a is. De hogy milyen harisnyát honnan érdemes venni, mikor milyen alkalomra milyen harisnya a legjobb választás, van-e olyan, hogy harisnyaetikett, azok már jóval fogósabb kérdések. S ki más tudná ezeket a kérdéseket a legjobban megválaszolni, ha nem Hanga-Révész Kriszti, a Harisnyanadrág.hu tulajdonosa?

 

– Ti sem ma kezdtetek harisnyákkal foglalkozni, ha jól tudom, ugye? Számotokra mit jelent a harisnya?

– Számunkra fontos küldetés, hogy minél több NŐ tudja és értse, hogy a jó harisnya igenis kényelmes, praktikus, hiszen úgy tudunk igazán nőiesen és önazonosan öltözködni vele, hogy közben nem kell sok százezret ruhára költeni, csak kell néhány minőségi, szép és hozzánk, alkalomhoz, helyzethez illő harisnya.
És amikor azt mondom, hogy számunkra, akkor ez nem klisé, hanem ez jelent minket, Férjemet és engem. egy családi vállalkozás vagyunk, ezért a fontos nálunk tényleg azt jelenti, hogy fontos. Vicces egyébként, hogy a harisnyás üzletünk nem úgy alakult ki, ahogy azt sokan gondolják. Férjemmel már úgy találkoztam, hogy az első randin egy nagy autóval érkezett, aminek az oldala tele volt hatalmas női lábbakkal, harisnyákkal. Való igaz, nem ma kezdtük, sőt, de Ő az, aki már több, mint 20 éve része a cég életének. Vagyis én kapcsolódtam ebbe később és nem fordítva. Ő tanított engem meg arra, hogy milyen a jó harisnya, miért jó, hogy kell viselni, méretek, vastagság, kezelés, szóval mindent. Nyilván én minden nap viselem a termékeinket, így gyorsan beletanultam, de az Ő tanácsai is éppen annyit érnek, mintha egy nő/én adnám azokat. (Persze, Ő is viseli a termékeinket, hiszen férfi boxereink, zoknik is szép számban vannak, de persze a paletta nagyobb része mégiscsak női lábakra való darabokból áll.)

– A multik világában mindig olyan jó hallani sok éve működő családi vállalkozásokról. Valahogy gyorsabban kialakul a érzése és jobban mer az ember kérdezni, mert biztos lehet benne, hogy ott tényleg egy hozzáértőt fog a kérdésével megtalálni. Ti miben vagytok mások, mint mondjuk a multik?

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy családi vállalkozás vagyunk! Mindent mi csinálunk és ez a vásárlóinknak csak előnyt jelent, mégha nekünk nem is mindig az. 🙂 Így mi válaszolunk minden kérdésre írásban és szóban is, mi válogatjuk ki egyesével azt, hogy mikor, milyen termékeket árulunk, nagy gyártóink modelljeiből mit hozunk be és mit nem. Miénk a döntés, így a felelősség is. Miénk az érdem és ha van, a is. Vagyis nem mondhatunk, tehetünk, választhatunk olyat, ami a vásárlóinknak nem jó, hiszen az mind ránk “ütne vissza”. Szerintem ezt magyaráznom sem kell, hogy egy családi vállalkozás esetében mit jelentene az, ha például nem szolgálnánk ki kedvesen, korrekten, gyorsan és maximálisan az igényeknek megfelelően a vevőinket. Nem maradnánk fent, ha egy szezon alatt akarnánk mindenkinek mindent eladni úgy, hogy nem vesszük figyelembe a minőséget, kényelmet, szépséget és a saját egyedi igényeket, méreteket stb.-t. Mi nem tehetjük meg, hogy nem adjuk a legjobbat magunkból!

– Tehát többet, nagyobb figyelmet tudtok adni egy-egy vásárlónak, mint a multik?

– A legfontosabb, amiben mások vagyunk, másnak is kell lennünk egy multihoz képest, azt úgy lehet hívni, hogy értékteremtés. Mi szeretnénk, hogy visszajöjjön hozzánk a vásárló és általában így is szokott történni. Mi nem csak egy harisnyát vagy zoknit adunk, ha kell segítünk a választásban, a méretben, a színben, a mintában. Nagyon fontos, hogy a vásárlónk próbálja ki a termékünket és vásároljon, de még fontosabb, hogy szeresse, kényelmesen viselje és legközelebb is mi jussunk az eszébe. A nehézséget az okozza a mai gyors tempóban, hogy eljusson a híre az emberekhez. Az üzenet lényege pedig az, hogy a minőség nálunk garantált, mert a legjobb, többségben 20 plusz éve folyamatosan próbált, használt gyártókkal dolgozunk. Az és lengyel minőség a ruházat terén ma már nem kérdés és ami még szintén rendkívül fontos, hogy mindezt nagyon jó áron kell adnunk! Persze szükség lehet újításra is, ahogy mi is vezettünk be új gyártókat. Ritkán, mert széles a palettánk, de időnként a vásárlói igényekhez igazodva keresgélünk.

– Mondasz erre példát? Milyen vásárlói igényre kellett választ adnotok?

– Ilyen a Giulia plus size kollekciónk. Igazán minőségi, kényelmes plus size harisnyákat nagyon nehéz venni, persze úgy, hogy az ára is jó legyen. Mi addig kerestünk, amíg meg nem találtuk azt, ahol a fókuszban valóban a nagyobb méretű hölgyek eleganciája, kényelme és így, magabiztossága szerepel. Olyan tulajdonsága van például a terméknek, hogy rövidebb lábú hölgyek is tudják viselni. Vagyis nem kell 180 cm magasnak lenni ahhoz, hogy ezt a méretet viselni lehessen.

 

harisnya

 

– Ha már említetted a választékot, sokan hiszik azt, hogy harisnyát csak télen, a hidegben szokás hordani. Te mit mondanál nekik?

– Nagyon örülök, hogy így fogalmaztál… Sokan hiszik, de ez nincs így. Kezdem az “egyszerűbbel”. 🙂 A legalább annyira harisnya szezon, mint az ősz vagy a tél. Reggel, este hűvösebb van, napközben kisüt a nap. Vagy ott vannak a manapság olyan szeszélyes tavaszi napok is. Ilyenkor egy vékonyabb, de azért még hideget távol tartó harisnya igazán kellemes. Előkerülnek a szoknyák, rövidnadrágok vagy csak a cipők, balerinák, nyitottabb cipők. Vékonyabb 20, 30 vagy akár még a 40 denes harisnyák is abszolút indokoltak, sőt, kellemesek és szükségesek ilyenkor. De nadrághoz is a boka vagy térdzoknik. Mintásak, színesek, ilyenkor igazán van választék. Sokszor látjuk, hogy valaki még kabátban, sapkában van, mások már nyitott cipőben vagy kis ruhában. Tehát az ilyenkor szerteágazó, így a harisnya-, zoknidivat is. Jó érzés, ha lehet színeket, könnyebb anyagokat, mintákat viselni. Kinek, mi tetszik. Az azonban biztos, hogy nagyon jó elővenni a harisnya termékeket. Ilyenkor mindig az egész palettára gondolok, a likrás bokazoknitól, a vastagabb, színes harisnyáig.
Aztán minden évszakban hasznos, de mégis nyáron a legkelendőbbek az alakformáló termékek. Ezek a harisnyák is léteznek különböző vastagságban, illetve van a Slim Body, ami egy speciális, alakformáló “bugyi”. Ez combon is tart, a feneket is emeli, formálja és mivel magasan, a derék fölé ér, így a hasat, de még a háton lévő kis párnákat is összetartja. Felvéve a tükörben egészen új forma fog látszani!

– Ha már szóba került, mi a helyzet akkor a nyárral?

– Amikor vége a tavasznak és beüt a kánikula, na akkor is érdemes felkészültnek lenni. Szerintem nem csak én vagyok fázós a hölgyek közül. Elmegyünk egy kerti partira és ránk esteledik, egy vízpartra este, egy buliba, koncertre, esküvőre stb., akkor a ruhához igenis jól esik felvenni egy vékony harisnyát, combfixet, akár 8 vagy 15 deneset. Melegünk nem lesz benne (este vagy éppen hajnalban), de a komfortérzetünk jelentősen javul attól, hogy nem fázunk, egy szellőtől sem érezzük kicsit hűvősnek a levegőt, nem beszélve arról, hogy szép, fényes megjelenést ad a lábnak, egységes színt vagy akár egy érdekes, szép mintával is feldobhatjuk.
Nem beszélve arról, hogy aki irodában dolgozik, az tudja, hogy a légkondi bekapcsolása, kikapcsolása, egyik kolléga fázik, másiknak melege van, gyakori téma. Van, ahol nem is lehet szabályozni, csak központilag. Hát aki ilyen helyeken dolgozik, az tudja, hogy szükség van a harisnyára, boka- vagy térdzoknira, elkerülve a fel és megfázást és egyéb kellemetlen tüneteket. Van, ahol előírás is a harisnya viselése, igaz más okból.

– Azokra az igazi, tikkasztó meleg napokra mit javasolsz?

– Azt, hogy ilyenkor se maradjunk a harisnyanadrag.hu nélkül. 😀 Ilyen napokra is vannak fontos és praktikus termékeink. Büszke vagyok rá, hogy a piackutatásom alapján néhány titok terméket mi hoztunk be elsőként az országba. Ilyen például a combszalag. És ne higgyük azt, hogy ez a vékony hölgyeknek nem kell. A legtöbb nőnek azért itt-ott összeér a combja, akár milyen karcsú is. Aki pedig nem olyan szerencsés alkat, annak meg kifejezetten kötelező. Szilikon szél segít abban, hogy ne csússzon le-fel és viselésük közben a combok nem sebesednek ki, nem irritálódnak. Nagyszerű találmány. Szemléletes példám egyébként a vízparti nyaralás. Kijövük a vízből, törölközés után is azért még csak nedvesek vagyunk, meg nem is veszünk egyből száraz ruhát. Sétálunk, játszunk a gyerekkel, megyünk a büféhez vagy a mosdókhoz és már súrlódik a comb, már pirosodik is. Ilyenkor csak felkapjuk a combszalagot és lehet is menni, észre sem vesszük, hogy viseljük, hacsak abból nem, hogy nem lett sebes a combunk.
A különböző anyagú és magasságú titokzoknikról meg szerintem beszélni sem kell. Egészen titoktól a sport titokig minden megtalálható. Nyáron sem szeretjük felvenni a cipőt, a balerinát zokni nélkül. Nem is kell, a legészrevehetetlenebbtől az izgi mintásig lehet miből választani. Férfiak, nők is hordanak és igen fontos kiegészítője a ruhatárunknak. Ma már azt is tudjuk, hogy a szandál zoknival sem elvetendő, persze ehhez kell a megfelelő szandál és harisnya anyagú zokni. Azaz nem a frottírtörölköző vastagságú zoknira gondolok. 😀
És akkor még 1-2 különlegességről is beszélnék, mert szintén , hogy nálunk ezek is kaphatóak. Ez a bimbótapasz és a titokbugyi. Vannak azok a ruhák, azok a pólók, amik alá nem szeretünk, nem tudunk felvenni melltartót. Ezeken az alkalmakon tökéletes választás a bimbótapasz. Öntapadó, jól illeszkedik és biztosan nem kell félnünk attól, hogy olyan látványt nyújtunk a ruhán keresztül, ami kellemetlen lehet. A titokbugyi hasonló elven, öntapadóan illeszthető. Nincsenek ruha alól kilátszó oldalpántok, sem bevágások a hasnál vagy hátnál, de mégis higiénikus.

– Na, most én is tanultam jó pár dolgot. És jó, hogy pár tévhitet máris el tudtunk oszlatni. De úgy hiszem, akad még egy néhány. Például rendre hallom, hogy nyitott cipőhöz nem illik harisnyát húzni vagy hogy mintás harisnyát súlyfelesleg mellett nem szabad viselni. Tényleg így lenne?

– Húha, hát kedvenc témaköröm, a tévhitek. Csinálok is néhány videót a csatornánkra, hogy ezekről beszéljek. Az első és számomra legfontosabb, hogy a hölgyek ne becsüljék le magukat és ne gondolják, hogy csak szép hosszú, vékony lábakra lehet harisnyát felvenni! Akkor ruhát se vegyünk mi, akik nem magasak és vékonyak? Dehogynem! Ma már tényleg minden testalkatra tudunk adni harisnyát, szépet, minőségit, nőieset, szexiset. Lehet játszani a színekkel, mintákkal, anyagokkal. Van például a tüllnecc, ami gyönyörűen tudja nyújtani a lábat, vagy egy szép boka vagy combminta, vagy anyagában mintás harisnyák… Valóban nagy a választék és a jó minőségű harisnya méretezése alapján kényelmes is lesz viselőjének.

 

harisnya

De idehozom a témakörét is. Igenis van az a szandál-zokni kombináció, ami szép, de erről már beszéltem. Arról viszont még nem, hogy szintén tévhit, hogy csak magassarkúban mutat egy harisnya. Nem! És nem is mindenki tud magassarkút hordani. Lehet egészségi oka, lehet kényelmi, lehet olyan munkája, bármi lehet. Számos olyan képet csináltam és tettem ki a különböző oldalaimra, de még a webshopba is, ahol mutatom a gyönyörű harisnyákat lapos cipővel vagy sportcipővel. Nem mondom, hogy minden harisnya mehet sportcipővel vagy szandállal, de hölgyeim, ma a divatos, csinos és elegáns lehet lapos sarkú cipővel is, sportcipővel is, balerina cipővel is.

– Sokunk félelme, hogy hamar elhasználódnak a harisnyák. Ez ellen lehet valamit tenni?

– Nagy kedvencem, hogy a harisnyát éjszakára hűtőbe kell tenni és attól tartósabb lesz. Ezt az elméletet gyakran átveszik, de ha jobban belegondolunk, hamar rájövünk, csak városi legenda. Egy anyagban (ráadásul a harisnyákból is van sokféle) milyen változást okozhat a hideg? És mindegyikben? És hány fokon? Akkor ezek szerint, ha kimegyünk a hidegbe, akkor a harisnya elkezd tömörödni, tartósabb lesz rajtunk? Nyilván nem. Ráadásul, akkor vesszük fel, amikor a hűtő után már kiolvadt, hiszen hidegen nem venném fel. Egyrészt kinek van erre reggel ideje, másrészt meg akkor a hideg hatása elmúlik? Szóval látszik, hogy ez az elmélet nem állja, nem is állhatja meg a helyét. Helyette vegyünk jó minőségű harisnyát. És igen, én könnyen beszélek, mert nálunk csak az van. Persze, a tartósság elősegítésére vannak praktikák, de a minőséget nem pótolják.
Ilyen praktika, hogy első viselés előtt csak öblítőben kell kimosni. A mai “okos” öblítők már valóban lehetnek hatással az anyagra, de egy jó gyártó már eleve úgy készíti, hogy ezt sem kell megcsinálni. Amikor kiveszed pl. a Marilyn bármely harisnyáját a csomagolásból, érzed a fogasán, az illatán, hogy bizony ez már a legjobb, ezzel nem kell mást tenni, csak felvenni és gyönyörködni benne.

– Ahogy a beszélgetésünk elején is mondtam, én maximálisan harisnyapárti vagyok, nyáron is felveszem, mert szerintem hozzátartozik az elegáns, nőies megjelenéshez. Mit üzennél azoknak, akik mégis ódzkodnak tőle? Akik azt mondják, hogy nekik kényelmetlen, meg állandóan visszapöndörödik a derekukon, ezért nem veszik fel?

– Nagyon örülök, hogy mi egy “pártba” tartozunk és ha kell, mindenkinek egyesével elmondom, hogy miért jó idetartozni. 🙂 De hogy a kérdésedre is válaszoljak, ha jó a harisnya minősége, ha jó méretet veszel fel, akkor nem pöndörödik, nem csúszik, hanem kényelmes, illeszkedik és észre sem veszed, hogy rajtad van, maximum akkor, amikor megdícsérik. Úgyhogy itt kiemelem a jó méretet! Kérlek, hogy soha ne vegyél azért nagyobb méretű harisnyát, azt gondolván, hogy attól kényelmesebb és kisebbet sem, csak mert “márpedig az én méretem S”. Nézd meg a mérettáblázatot, kérj segítséget és találjuk meg a neked megfelelő méretet. Ez sokkal könnyebb dolog, mint azt sokan gondolják. könnyebb, mint mondjuk egy farmernál, hiszen a harisnya nyúlik, van kisebb játéktér benne. Ha lecsúszik, lepöndörödik, akkor NEM JÓ a méret.
Elő szokott fordulni, hogy tanácsot kérnek, mekkora harisnyát vegyenek, mert nem tudják a méretet. Én szívesen segítek és megkérdezem, hogy hány kilogram az illető, de azt nem akarja elárulni, vagy személyes találkozó esetén láthatóan kevesebbet mond. 🙂 De ez nem jó, mert akkor nem fogja szeretni a harisnyát. Azt gondolom, sőt azt állítom, hogy a megfelelő színű, méretű és mintájú harisnya megtalálása sokkal könnyebb, mint általában a ruhadaraboké. És ha valaki ebben is megtalálta az igazit, akkor már nem akar mást viselni.

– Ha jól tudom, azért nem csak a hölgyekre gondoltok a webshopotokban.

– Nagyon fontos számunkra az urak kényelmes viselete is. Természetesen az Ő esetükben nem harisnyákat kínálunk, hanem a legkiválóbb minőségű boxereket, több színben és méretben és zoknikat.

– Ezt már rég meg akartam kérdezni: Mitől lesz egy boxer kényelmes?

– Erre a tipikus válasz az, hogy nem szorít, nem feszes és pamutból van! Sajnos ez is egy tévhit, ami le kell romboljak. A pamut kiváló, de ma már vannak korszerűbb, jobb anyagok, amelyek légáteresztése kiváló, anyaga könnyű és puha, nem bolyhosodik. Így meleg időben és vékonyabb nadrág alá éppen olyan jó és kényelmes, mint vastagabb farmer alá. Egyik ilyen anyag a modal, ami pamuttal és rugalmasságot tovább segítő anyagokkal keverve az ideális, könnyű, mégis jó tartású boxert eredményezi. Nem beszélve arról, hogy az ára is jobb.
Másik fontos, mindennapi használati tárgy az uraknál, a zokni. Tudom, hogy milyen fontos az, hogy elöl a varrás ne nyomjon, ne legyen vastag, közben pedig egész nap kényelmes legyen úgy, hogy nem izzad bele a láb. Azt is rendszeresen mesélik, feleségek is, hogy a zokni talpa vagy éppen a nagylábujjnál az eleje kilyukad. Erre a leggyorsabb válaszom megint csak az, hogy minőséget kell venni. A minőség itt sem azt jelenti, hogy csak az ismert márkaboltokban lehet jót venni. Azt jelenti, hogy legyen puha orrvarrása, puha gumírozása, hogy sehol se szorítson, de mégis tartson. Legyen benne anyag, hogy ne lyukadjon ki a kemény férfi cipőkben, de nyáron is üde viselet maradjon egy egész nap után. És mivel a férfiak általában nem egyesével veszik a zoknikat, így még az ára is kedvező legyen. Itt most nem az 5/10 darab, egybe csomagolt, szinte “átlátszó” termékekről beszélek. Bármikor megyek vásárolni, mindig megnézem ezeket az olcsónak gondolt boxereket, zoknikat. Meg is fogom őket és érzem a különbséget, hogy miért ennyi. Majd amikor megkérem egy férfi ismerősömet, hogy számoljon kicsit utána, hány pár olcsó terméket kell vennie, meddig bírják ki, akkor hamar kiderül, hogy a minőséget kicsit drágábban megvenni sokkal olcsóbb, mint ezeket a népszerű helyeken, csomagban vásárolt, néhány használatot bíró zoknikat. A viselés érzéséről már nem is beszélek.
Mint szinte mindenből, a férfi zoknikből is lehet kapni színeket, sőt, egyre népszerűbbek az úgynevezett felemás zoknik is. Arra is próbálunk ügyelni, hogy a felemásokból is legyen visszafogottabb, öltönyhöz, színházba is felvehető és legyen igazán bohókás, vicces, fiatalos is.

– Visszatérve a harisnyákra, nem mehetünk el amellett sem, hogy ma már “kopóeszköznek” számítanak, hisz ha kiszakad, felfut, kidobjuk, nem rohanunk vele a szemfelszedőhöz, mint régen tették anyáink, nagyanyáink. A környezettudatosabban gondolkozókat hogyan lehetne-e téren megnyugtatni? Ti mit tesztek azért, hogy védjük a környezetünket?

– Igen, részben egyetértek, kopóeszköz, de csak részben. 🙂 Ha olyan gyorsan “kopnának”, mint régen, akkor az állandó vevőimet elég lenne kiszolgálni, újakra nem is lenne idő, de nem így van. Egy minőségi harisnya több szezont is kibír. Persze vannak előre nem látható balesetek, például a kisfiam tépőzáras cipője, ami mindent kiszakít, amibe csak beleakad, de valljuk be, ebből van kevesebb.
Egyébként én is környezettudatos vagyok, ebben is. A szakadt harisnyáknak sok felhasználási lehetősége van, farsang idején például nagyon sok mindent lehet belőle csinálni. Hogy csak egyet említsek, bármilyen állat könnyű, mégis formázható farka vagy füle. De lehet használni “mosózsáknak” és még sorolhatnám.
A természettudatosságom persze főleg nem ebben merül ki. Mi nem gyártatunk menő, címkézett, egyendobozokat, hanem felhasználunk mindenféle csomagolóanyagot, azt is, amiben mi kapunk árut és minden más dobozt is. Persze, amennyiben a higiéniai és tisztasági feltételeknek megfelel. Igen, így az is előfordul, hogy egy gyerekjáték vagy egy cipő dobozában kapják meg vásárlóink a termékeiket. Lehet, hogy ez nem annyira divatos, de tudatos döntés eredménye. Igaz, teszünk rá valami matricát, köszönetnyilvánítást, így azonban nálunk nem marad doboz kihasználatlanul. Nem véletlen, hogy fontos volt számomra, hogy megkapjuk a Zöld minősítést is, ami szerepel is a honlapunkon.

A szerzőről

Tóth Kriszta

Egész életemet végigkísérte az írás. Kisiskolás koromtól az összes suliújság szerkesztőségében ott voltam, majd a pályafutásomat is az ország egyik legnagyobb városának napilapjánál, illetve régiós havilapjánál kezdtem. Mellettük is számos újságnak, blognak, magazinnak írtam az évek alatt. Az elmúlt pár évben pedig már mint könyvíró is bemutatkozhattam a nagyvilágnak. Eddig két könyvem jelent meg, s a továbbiak is már ott sorakoznak a fiókban vagy legalábbis a fejemben. A TűsarkakON magazint 2021-ben indítottam útjára.

Nézd meg ezt is!

Programajánló