Válassza az Oldal lehetőséget

NIA alapú szabadtánc: a mozgás öröme, a lélek gyógyítása

NIA alapú szabadtánc: a mozgás öröme, a lélek gyógyítása

Bár egyre elterjedtebb a kifejezés, ha megállítanának minket az utcán és megkérdeznék tőlünk, mi az a NIA, valószínűleg a többségünk nem tudná megválaszolni a kérdést. Ami nagy kár, mivel a NIA nagyon sokunknak segítene. Azontúl, hogy egy hatalmas élmény, visszaadja a örömét, még a lelkünket is gyógyítja, lecsitítja a megállás nélkül hangoskodó elménket. Szerencsénkre akadnak olyan szakértők, akik céljukká tűzték ki, hogy megismertessék velünk és megtanítsák nekünk ezt a mozgásformát is. Az egyik legismertebb közülük Varga Anita. Ő mesél most nekünk egy kicsit a NIA-ról és hogy ő hogyan került vele kapcsolatba.

 

“A mozdulataink könnyedsége. A jelenlét egyszerűsége. Mindaz, ami épp magától adódik. Természetesen, örömből.” (Ismeretlen)

 

 

Hitvallás

Hiszek a misztériumában, erejében, abban, hogy képes felhőtlenné tenni a pillanatot és egész egyszerűen könnyedebbé alakítani az életet. Nem kell hozzá más, csak egy olyan megengedettség állapot, amiben megtörténhet a TEST-be érkezés, a LÉLEK-hez kapcsolódás és az ELME felszabadítása.

Szeretném elérni, hogy minél többen megismerjék az örömteli mozgást, a tánc elevenségét, játékosságát, gyógyító mivoltát, hogy átéljék ezt a varázslatot, ami által közelebb juthatnak valódi önmagukhoz, EGÉSZségükhöz.

 

Magamról

Varga Anita vagyok, Életöröm , NIA instruktor, oktató, Hangfürdő vezető. Számomra a legfontosabb magammal kapcsolatban, hogy ma már azt mondom, amit gondolok és azt teszem, amit mondok, az életem minden területén. Ez elmondhatatlanul felszabadító érzés. Megérkeztem önmagamhoz, megnyugodtam, kiteljesedtem. Önazonossá váltam.

Húsz évet töltöttem pénzintézetnél, több, mint 10 évet vezetőként. Sokat tanultam szakmáról, emberekről és magamról. Az elmúlt években szintén emberekkel foglalkozom, közel 10 éve segítek elsősorban nőknek közelebb kerülni a saját igazságukhoz, erejükhöz azért, hogy boldogabban, teljesebben éljék az életüket. Mindezt táncterápián, meditáción keresztül, egyéni megélésekben vagy a közösség részeként, azokban a női körökben, események során, ahol együtt fejlődünk. Hozzájárulásnak érzem a tapasztalataimat, a hitelességemet, a lelkesedésemet, az önazonosságomat, az energiámat.

 

A tapasztalatok

Ma már egészen biztos vagyok abban, hogy egy nőnek táncolnia kell. 10 éve tudatosan figyelem magamon és azokon a nőtársaimon, akikkel együtt táncolok, hogy mennyi áldásos hatása van a táncnak. Testileg, lelkileg és mentálisan egyaránt. Tulajdonképpen mindegy, hogy egyedül vagy társakkal, csak táncoljon a nő. Mert akkor válhat szabaddá a lelke és a teste is. Érzi a szívdobbanásait, érzi a saját energiáit, érzi és élvezi, hogy él.

A saját testünk az a forrás, amiből a legtöbbet meríthetünk. Legfőbb tudásunk és bölcsességünk belőle ered és a mozgás által gyógyíthatjuk érzelmi és mentális elakadásainkat. Páratlan kincs a testünk, megismételhetetlen csoda, ha figyelünk rá és meghalljuk, amit súg, akkor a legbiztonságosabb hely lehet számunkra. Így teljesebb viszonyban élhetünk önmagunkkal és a világgal is.

 

Én és a tánc

Gyerekkoromban és tinikoromban is táncoltam, sok-sok műfajba belekóstoltam. Aztán elvitt az élet más irány(ok)ba. Felnőttként találtam vissza a tánchoz és találtam rá a táncban önmagamra. A szabad tánc, a és a NIA segített a legtöbbet ebben a folyamatban.

 

A NIA-ról

Először is a mozaikszó jelentése: Neuromuscular Integrative Action – ideg-izom összekapcsolódás hatása.

Ahonnan ered: egy amerikai házaspár Debbie és Carlos Rosas fitnesz instruktorok álmodták és alkották meg a NIA-t a '80-as években. Hatékony mozgásformát szerettek volna összeállítani, ami nem mellesleg élvezetes is. Tánc- és harcművészeti elemeket, valamint gyógyító technikákat ötvöztek és céljuk volt az ezekhez a mozgásformákhoz kapcsolódó szellemiség közvetítése is. Létrehoztak egy tudatos mozgásformát, mely 9 stílus fantasztikus ötvözete (Jazz tánc, Duncan dance, Modern tánc, Tai-Chi, Tae-Kwon-Do, Aikido, , Alexander-technika, Feldenkrais módszer).

Miért a NIA alapú szabad tánc a választásom?

A NIA alapú szabad tánc különleges és egyedi módszer, hiszen a mozgás örömét helyezi előtérbe többfajta egyesítésével, így nem csupán formálja a testet, hanem ápolja a lelket és csitítja az elmét. Kivételes lehetőséget teremt az önkifejezésre azáltal, hogy szabadon táncolhatunk, így támogatja valódi önmagunk megtapasztalását, megélését. Magával ragadó, változatos zenék kísérik az egyes alkalmakat. A koreográfia és a lépések könnyen követhetők, így bárki, bármikor bátran csatlakozhat előzetes tánctudás és tapasztalat nélkül.
Hatásai:

– a mozgás által kiváltott fizikai eredmény: a test jobban érzi magát, szebb lesz, izmosabb, karcsúbb, nőiesebb, rugalmasabb,

– mentális területen történő változás: beragadt, idejétmúlt gondolatok szűnnek meg és helyettük új, teremtő elképzelések, kreatív ötletek születnek,

– érzelmi síkon történő gyógyulás: negatív érzelmek – félelemből, fáradtságból eredőek – eltűnnek, kioldódnak és helyettük tápláló, pozitív érzelmek – játé, szeretettel teli, biztonságot jelentőek – fogannak.

 

Hogyan kell elképzelni egy órát?

Mezítláb táncolunk klassz, lélekig ható zenékre. Minden alkalom fel van építve, fontos a fokozatosság, az elején a testünk bemelegítésével, a lelkünk megérkezésével kezdünk. Szívdobbanásról szívdobbanásra megyünk bele a táncba. Az óra közepére elérhetünk egy intenzívebb részhez, fizikailag mindenképp, mentálisan és lelkileg mindenkinek más a dinamikája, folyamata. Az óra végéhez közeledve lassítjuk a mozdulatainkat és megpihenünk, minden szinten. A hangsúly nem a lépéseken és a mozdulatokon van, hanem a megélésen, a folyamaton, ami elsősorban a lélekben megy végig.

A NIA alapú szabad tánc valahol félúton van a “koreografált” táncos edzések és a teljes szabad tánc között. Épp annyira érdemes a lépéseket, mozdulatokat használni, amennyire az segíti, támogatja az adott pillanatot, a biztonság megélését. Amikor megvan a biztonság érzése, akkor teljesen elengedhető, így az ismert mozdulatok is, belemenve a teljes szabadságba, a teljes szabad táncba és amint újra szükséges, vissza lehet térni a “kapaszkodóhoz”, a lépésekhez, majd újra elengedni és így tovább. Ez által a játék által lehetőség van újra és újra eggyel jobban komfortzónán kívülre kerülni, majd végül egyensúlyba hozni a lelkünket és harmóniába kerülni.

Itt bármilyen érzelemnek helye van, meg lehet élni az örömöt, a vidámságot, a felszabadultságot, a könnyedséget, a lágyságot, a nőiességet, ugyanakkor a szomorúságot, dühöt, csalódottságot, zaklatottságot, a keménységet, feszességet is. Számomra a teljes elfogadásról, megengedésről szól, semminek nem kell megtörténnie, viszont bármi megtörténhet.

Ha szeretnél belekóstolni a NIA alapú szabad táncba, örömmel és szeretettel várlak!

Órák Vácon: hétfőnként 17 és 18 órától és pénteken 10 órától a Művelődési Házban

Órák Bp-en: csütörtökönként 17:30-tól, a Mahasti Hastánc Stúdióban, 9.kerület Bokréta u.12.

 

 

Elérhetőségeim:

ÉLed A NŐ honlap | Facebook | E-mail

 

Varga Anita – ÉLed A NŐ

 

„Dicsérem a táncot, mert szabaddá tesz a nehéz dolgoktól, és mert azt, aki egyedül van, bevonja a közösségbe. Dicsérem a táncot, mert az egészséget és a szellem tisztaságát szolgálja, mert könnyeddé teszi a lelket. A tánc átváltoztatja a teret, az időt és az embert… Ó, ember, tanulj meg táncolni! Különben nem fogják tudni az angyalok, hogy mit kezdjenek veled a mennyben.”

A szerzőről

TűsarkakON

A TűsarkakON magazin 2021 őszén indult a korábbi "A nagybetűs Nő" folytatásaként. Küldetése egy békés sziget megvalósítása azoknak a nőknek, akik szeretnék a hagyományos értékrendeket a mai modern világgal ötvözni igazi, nagybetűs Nőként és keresik a válaszokat, hogyan lehet mindezt megvalósítani.

Nézd meg ezt is!

Programajánló