Válassza az Oldal lehetőséget

Több csatorna is filmekkel emlékezik a Nemzeti Összetartozás Napján

Több csatorna is filmekkel emlékezik a Nemzeti Összetartozás Napján

Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátumra történelmi filmekkel és dokumentarista alkotásokkal emlékeznek több csatornán is a Nemzeti Összetartozás Napján.

 

A trianoni békediktátum értelmében elvesztette számos egyetemét, a többi közt a kolozsvárit is. A Dunán június 4-én 10:15-től látható A menekülő alma mater – a kolozsvári egyetem Szegedre költözésének története című dokumentumfilm azt mutatja be, miként nyert a patinás intézmény új otthonra Szegeden.

A trianoni szerződés aláírását megelőző tárgyalásokon a magyar kormányzat mindent megtett az igazságosabb béke érdekében. Gróf Teleki Pál ével magyar tudósokból álló csapat elkészítette a Kárpát-medence etnikai viszonyait híven bemutató vörös térképet, a Carte Rouge-t. A 12:55- kezdődő Carte Rouge – Vörös térkép című dokumentumfilm 1918-tól követi végig az eseményeket, amikor Teleki a bolgár front elvesztése után rájön, szükség lesz egy térképre.

A nemzeti összetartozás jegyében született különleges túrán kalauzolja végig a nézőket a 14:-től látható című alkotás.

A Duna 17:25-től tűzi műsorára című filmet, az alkotás az M5-ön is látható lesz 21 órától.

A Dunán június 4-én a 20. századi magyar történelem egyik legnagyobb hatású beszédét bemutató A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című művet is láthatják 20:40-től.

A Nemzeti Összetartozás Napján 21:40-től az zenekar 25 éves jubileumi koncertje után az Örök hűség című zenés filmet láthatják a Dunán, amely a temesvári Dér valós történetén alapul, bemutatja, miként vált vagonlakóvá az után több százezer magyar.

Ismeretterjesztő filmet tűz műsorára június 4-én 19:55-től a Duna World. Ha elmentem a dóm kapuja előtt… – Emlékképek és Trianon drámája Kassa magyar történelmében címmel.

22:35-től láthatják Koltay Gábor Hétköznapi Trianon című dokumentumfilmjét, amelyben két fiatal a trianoni békediktátum okai után kutat Versailles-ben és az erdélyi Bonchidán, bemutatva az 1920 utáni, mai tanulságokat is tartalmazó nemzetfejlődést, de a velünk elő trianoni következményeket is.

Az M5 kulturális csatornán látható kedden 8:55-től a Muravidéki Meseút című dokumentumfilm premierje, amelyben egy képzeletbeli kulturális-turisztikai attrakció, a szlovéniai Muravidék településeit összekötő „meseút” elevenedik meg.

11:55-től egy erdélyi magyar dokumentumfilmet láthatnak Baksatanya címmel. Az alkotás a romantikus erdélyi életmód ábrázolása helyett a többszöri újrakezdés képességét, egy ember, egy apa erejét és természetszeretetét helyezi előtérbe.

A 14:50-kor kezdődő Erdélyi kastély című 1940-es magyar játékfilm túllép az egyszerű szerelmi történet és izgalmas politikai pamflet keretein, a házastársi hűség ürügyén az emberi helytállásról szól.

19 órától tűzi műsorára az M5 Mészáros László szobrászművész gondolatiból készített Örökségül című filmet. A tánccal, zenével, versekkel teljessé váló összművészeti alkotás egyik legfontosabb üzenete, hogy az Isten, a haza és a család hármas egységének nemzetmegőrző ereje van.

A nap zárásaként 23:05-től a Magyar Népi Együttes Körtánc című MÜPA-előadást tekinthetik meg, amely a száz evvel ezelőtti trianoni békediktátum emlékezetének jegyeben készült.

Forrás: MTVA.

A szerzőről

TűsarkakON

A TűsarkakON magazin 2021 őszén indult a korábbi "A nagybetűs Nő" folytatásaként. Küldetése egy békés sziget megvalósítása azoknak a nőknek, akik szeretnék a hagyományos értékrendeket a mai modern világgal ötvözni igazi, nagybetűs Nőként és keresik a válaszokat, hogyan lehet mindezt megvalósítani.

Nézd meg ezt is!

Programajánló