Válassza az Oldal lehetőséget

Választások 2024: Minden, amit tudnod kell

Választások 2024: Minden, amit tudnod kell

-ben önkormányzati és európai parlamenti választások is lesznek Magyarországon. Idén fordul elő először, hogy egy napon tartják ezt a két választást. Bár maga az ikszelgetés nem tűnik olyan nagy ördöngősségnek, meglehet, benned is merülnek fel . Így nem árt, ha ezeket tisztázzuk inkább.

 

Az, hogy az önkormányzati választásokon mire, kire szavazunk, a településünk típusától függ. Más szabályok vonatkoznak fővárosra, a 10 000 főnél népesebb és a 10 000 fő alatti településekre is. Alapvetően azonban a polgármestereket és a helyi képviselő-testület tagjait választjuk meg ilyenkor. Budapesten sincs ez másképp, csak ott kicsit másabb az szerkezete, így ott a főpolgármesterről, a kerületi polgármesterekről és a fővárosi közgyűlés tagjairól szavazunk. De leegyszerűsítve az egész önkormányzatis kérdést: Arról döntünk, hogy kik vezessék a településeinket és kik hozzanak döntést a nevünkben a fontos helyi ügyekben.

Az európai parlamenti (, ) választáson pedig arról szavazunk, hogy ki képviselje Magyarországot az Európai Parlamentben. Ehhez egy szavazólap áll a rendelkezésünkre, amin lényegében is pártot választunk. Pontosabban a pártok előre felállított pártlistájára. A pártlista lényegében egy névsor, azoknak a neve és sorrendje, akik adott párt színeiben majd képviselnek minekt Brüsszelben. (Feltéve, hogy nem csak húzónévként szerepel a név a párt listáján, majd a szavazások lezárulta után mást küld maga helyett…) Ahhoz azonban, hogy egy párt labdába rúghassaon, meg kell szereznie legalább az 5%-át a szavazatoknak. Ha ez nem ül, akkor nem küldhet képviselőt az EP-be. összesen 21 képviselői mandátummal rendelkezik az Európai Parlamentben. Ezt a 21 helyet osztják szét az 5%-ot elérő pártok között a megszerzett szavazataik arányában. Az EP-választást nemcsak Magyarországon, hanem minden EU-s tagállamban megtartják 2024-ben. S így lesz új parlamentje az EU-nak.

 

Ki szavazhat az önkormányzati választásokon?

A helyi önkormányzati választásokon akkor szavazhatsz, ha nagykorú vagy és a lakóhelyed vagy tartózkodási helyed az adott településen, illetve vármegyei lista esetén a vármegyében van. A helyi lakosok közül azonban nem csak a állampolgárok jogosultak szavazni.

A helyi önkormányzati választásokon azok a nagykorú személyek szavazhatnak, akiknek lakóhelye vagy tartózkodási helye van az adott településen, illetve vármegyei lista esetén a vármegyében. A helyi lakosok közül azonban nem csak a magyar állampolgárok jogosultak szavazni. Az önkormányzati képviselőkre és polgármesterre szavazhat az Európai Unió bármely más tagállamának állampolgára is, HA van magyarországi lakóhelye. Ezenkívül részt vehetnek a magyarországi lakcímmel rendelkező és helyben lakó, menekültként elismert, vagy huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek is. Ez végül is érthető, hisz nekik az adott település az életterük, így őket is ugyanúgy érintik az ott hozott döntések.

 

Ki szavazhat az EP-választásokon?

Itt is az a feltétel, hogy nagykorú legyél, illetve hogy rendelkezz magyarországi lakóhellyel. Azok az Európai Unió más tagállamának nagykorú állampolgárai is szavazhatnak, akiknek van bejelentett magyarországi lakóhelyük ÉS előzetesen kérték felvételüket a központi névjegyzékbe. Rajtuk kívül az a magyar állampolgár is szavazhat, aki Magyarországon él, de nincs lakcíme (pl. hajléktalan) vagy külföldön, pontosabban az EU-n kívül él (de magyar állampolgár).

 

Ha egy másik országban élek, de magyar állampolgár vagyok, szavazhatok?

Ez attól függ, hogy melyik választásról van szó (önkormányzati vagy EP) és hol van a bejelentett lakcímed.

  • Ha van Magyarországon lakcímed, akkor mindkét választáson tudsz szavazni.
  • Ha egy másik EU-s tagállamban rendelkezel bejelentett lakcímmel, de Magyarországon nem, az önkormányzati választáson nem tudsz szavazni (hisz nem érintenek a helyi ügyek). Az EP-választáson pedig csak a lakcímed szerinti tagállamban tudsz szavazni az adott állam szabályai szerint. Ha esetleg több más EU-tagállamban is van lakcímed, eldöntheted, hogy melyik tagállamnak a listájára szavazol, mert csak egyszer szavazhatsz az EP-választásokon.
  • Ha nem EU-s országban van a bejelentett lakcímed, akkor viszont csak az EP-választáson és ott is levélben tudsz szavazni. A levélben való szavazáshoz pedig külön kérned kell a névjegyzékbe való felvételed.

Fontos, hogy mindenki csak egyszer szavazhat az EP-választásokon. Azaz ha egy másik EU-s országban élsz és van magyar lakcímed is, el kell döntened, hogy melyik ország jelöltjeire szeretnél szavazni. Mindkettőre nem tudsz.

 

Szavazhatok-e, ha nem vagyok magyar állampolgár?

Az önkormányzati képviselőkre és polgármesterre szavazhat az Európai Unió bármely más tagállamának állampolgára is, HA van magyarországi lakóhelye. Ezen kívül részt vehetnek a magyarországi lakcímmel rendelkező és helyben lakó, menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert külföldiek is.

Az EP-választáson az Európai Unió bármely más tagállamának nagykorú állampolgára is szavazhat, ha van bejelentett magyarországi lakóhelye, és előzetesen kérte felvételét a központi névjegyzékbe.

Ha ezek egyike sem igaz rád, akkor nem szavazhatsz.

 

Hogyan zajlik a szavazás, hány szavazólapot kapok?

Ha mindkét választáson (az önkormányzatin és az EP-választásokon is) szavazol, legalább 3 szavazólapot kapsz. Az EP-választásokhoz egy szavazólapot kapsz. Az önkormányzati esetében azonban ez településenként változik. Önkormányzati képviselőre és polgármesterre biztosan szavazol, emellett Budapesten főpolgármesterre is, és sok településen a vármegyei közgyűlés listájára is. Ha nemzetiségi önkormányzati választásokon is részt veszel, akkor arra is szavazol a választások napján. Ebben az esetben az önkormányzati választásokon (az országgyűlési szavazással ellentétben) szavazhatsz a nemzetiségi lista mellett az általános képviselőjelöltekre és a polgármesterjelöltekre is.

 

Dönthetek úgy, hogy csak az egyik választáson szeretnék szavazni?

Igen, te döntöd el, hogy mire adod le a szavazatod. Ha valamelyik választáson nem szeretnél részt venni, dönthetsz úgy, hogy azt a szavazalólapot nem veszed át vagy egyszerűen csak üresen adod le és így érvénytelen lesz.

A szerzőről

TűsarkakON

A TűsarkakON magazin 2021 őszén indult a korábbi "A nagybetűs Nő" folytatásaként. Küldetése egy békés sziget megvalósítása azoknak a nőknek, akik szeretnék a hagyományos értékrendeket a mai modern világgal ötvözni igazi, nagybetűs Nőként és keresik a válaszokat, hogyan lehet mindezt megvalósítani.

Nézd meg ezt is!

Programajánló