Válassza az Oldal lehetőséget

Zéró tiltás, 100% élvezet – A mentes konyha új korszaka

Zéró tiltás, 100% élvezet – A mentes konyha új korszaka
TűsarkakON
Írta: TűsarkakON

Glutén nélkül is ragacsos marad a brownie, cukor nélkül is krémes a tiramisu, tej nélkül is lágy a cappuccino habja. A „mentes” konyha mára nem a lemondás szinonimája, hanem szabadságjog a tányéron: személyre szabott receptekkel ugyanúgy élvezhetjük a klasszikus fogásokat, hogy közben az emésztésünk, a vércukorszintünk is fellélegezhet. A kulcsszó a szabadság: tiltólisták helyett élvezeti listák, kalóriaszámolás helyett tudatos alapanyag-választás, szürke diéta helyett vibrálóan színes ételek. Induljon a mentes forradalom!

 

Mentes ≠ íz-mentes

Az első falat dönti el, hogy a diéta kínszenvedés vagy örömforrás lesz-e. A kutatások szerint az ízérzetünk nagy részét az illatok és a textúrák adják, a nyelvünkre jutó „valódi” íz csupán a torta cseresznyéje. Ha tehát megőrizzük a csábító aromákat, a roppanást vagy éppen a krémes selymességet, a glutén, a tej vagy a cukor hiánya észrevétlen marad.

Egy levegős piskótához nem kötelező a búza: a rizs-, hajdina- vagy zabliszt ugyanolyan szivacsos szerkezetet ad, csak mellékhatások nélkül. A sütik karamellás mélységét egy kanálnyi datolyapaszta biztosítja – rostban gazdag, mégis finoman édes. A krémlevesek bársonyosságát pedig kókusz- vagy kesujoghurt hozza, ráadásul probiotikumokkal kényeztetve a bélflórát. A „mentes” tehát nem száműzés, hanem kreatív társasjáték a hozzávalókkal, ahol a fantázia a főszakács.

 

Kamra-upgrade – az alapanyag-enciklopédia

A mentes konyha leghatásosabb eszköze egy alaposan megpakolt, okosan átrendezett spájz. A lisztes polcon a hajdina földes mélysége a palacsintát emeli új szintre, a mandulaliszt természetes édessége és plusz fehérjéje a süteményeket gazdagítja, a csicseriborsóliszt pedig olyan tartást ad a sós pitéknek, mintha tojás dolgozna bennük.

Az édességek sarkában a kókuszcukor karamellás jegyei mellett alacsonyabb glikémiás terhelést kínál, az eritrit és a xilit pedig kalóriamentes megoldás, ha fokozatosan barátkozunk velük. A szárított gyümölcsőrlemény igazi aromabomba – plusz ásványi anyaggal és rosttal színesíti a tésztákat. A tejpótló rekeszben a barista zabtej habot ver a lattéra, az aquafaba – a csicseriborsó leve – pehelykönnyű tojásfehérjehabbá változik, míg a kesukrém stabil tortafrostinget ad. Pár ilyen csere, és a dédnagyi receptkönyv szinte érintetlen marad – csak épp korszerűbb, egészségesebb testben születik újjá.

 

A kiskert ereje

A „farm to table” nem kizárólag menő éttermek mantrája. Egy napsütötte ablakpárkányon nevelt bazsalikom négyszer több C-vitamint tartalmaz, mint amikor napokig utazik hűtőkocsiban. A frissen csippentett zöldfűszer nemcsak illatosabb, hanem mikrotápanyag-súlyosabb is, így a pesto valódi immunbombává válik.

A komposztálás a mentes konyha ökoszíve: a konyhai hulladék csaknem felét virágtápanyaggá alakítja, amivel a paradicsompalánta bujább, a talaj élőbb, a szemetes pedig látványosan üresebb. A balkongazdálkodás és a zero waste frissessége kéz a kézben csökkenti az ökológiai lábnyomot, miközben a kertészkedés lelki vitaminjai is beépülnek a hétköznapokba.

 

Mozgással kerek a (tányér)világ

Az aktív életmód és a mentes étrend szövetsége szinte logikus: mindkettő célja a stabil energia és a gyors regeneráció. A lencse és a quinoa teljes aminosavprofilt kínál, de mellőzi a nehezen emészthető zsírt; a kendermagfehérje természetes BCAA-forrás, amely csökkenti az edzés utáni izomlázat.

A lassú felszívódású szénhidrátok – édesburgonya, köles, hajdina – mérsékelt inzulinválasszal táplálják az izmok glikogénraktárait, így a délutáni futás végén sem zuhan be az energiaszint. Akár jógamatracon, akár terepfutó ösvényen izzadunk, egy jól hangolt mentes menüsor titkos edzőtársként dolgozik a háttérben.

 

Instant hétköznapok – 30 perc alatt a tányéron

Az életmódváltás legnagyobb ellensége a „nincs időm főzni” kifogás. A batchfőzés erre a nyugati rohanás keleti bölcsessége: vasárnap két órát a konyhában töltünk, hétközben pedig csupán melegítünk, fűszerezünk, tálalunk. A négyszáz grammos befőttes üvegekben rétegezett Buddha-tálak és levesek öt munkanapnyi stressztől kímélnek meg.

A fagyasztó is a gyors gasztronómia szövetségese: jégkockatartóban pihen a paradicsompüré, a sűrített alaplé vagy a pesztó, amelyek egy serpenyőnyi zöldséget varázsütésre komplett étellé emelnek. Ha mindezt okoseszközökkel turbózzuk – air fryerrel, rizsfőzővel, párolóval –, húsz perc alatt háromfogásos vacsora kerül az asztalra, tűzhely bekapcsolása nélkül. A gyorsaság és az egészség tehát könnyedén fér meg egy fedél alatt, csak okos szervezés és néhány átgondolt beruházás szükséges.

 

Zsírral fogyni? – A ketogén küldetés

A ketogén étrend ma már nem a baconorgia karikatúrája. Avokádó, olajos magvak, kókusztej és szénhidrátszegény zöldek adják az alapot, a ketózisban termelődő ketonok pedig stabil üzemanyagot kínálnak az agynak. A jó minőségű zsír – hidegen sajtolt olaj, friss dió, krémes mandula – nem ellenség, hanem barát, ha mértékkel, tudatosan építjük be.

Amikor a vércukorhinta kisimul, az éhségérzet csökken, a koncentráció nő, a súly pedig lassan, de biztosan elindul lefelé. A ketogén nem mindenkinek való, de azoknak, akik jól reagálnak rá, hatékony, fenntartható út lehet egy energikusabb, kiegyensúlyozottabb élet felé.

 

Görgess további inspirációért!

Ha szívesen merülnél el még mélyebben a glutén-, tej-, cukor- vagy húsmentes konyha kreatív világában, a cikk alatt hat hazai gasztroszakember és receptguru mutatkozik be. Ők személyes történetükön, tippjeiken és bevált fogásaikon keresztül segítenek, hogy a mentes étrend nálad is 100% élvezet legyen – legyen szó hagyományos magyar comfort foodról, villámgyors keto kenyérről vagy szivárványszínű, növényi „desszertbombákról”.

Ez az írás egy háromrészes sorozat egyik része. A másik két részben világkörüli ízutazásra indulunk, illetve megnézzük, hogyan fér meg egymás mellett nagymamánk kovászos kenyere és a legújabb konyhai app. Tarts velünk a többi epizódban is, és fedezd fel, mennyi kalandot tartogat a jövő konyhája!

 

Virág Kata – Ízvilág Blog

A nevem Virág Kata. Jelenleg bő 8 hónapja Győrben élek a párommal, ahova 10 évnyi budapesti élet után költöztem, de a gyökereim Dunaújvárosban vannak. A gasztronómia mindig is fontos részét képezte az életemnek. Valószínűleg már az anyatejjel is szívtam magamba belőle egy keveset, mert az anyai nagymamám csodás dolgokat készített a konyhában, és anyukám is kiválóan süt-főz.

Mindig is szerettem a konyhában ténykedni, de mikor autoimmun betegként, gluténérzékenyként lettem diagnosztizálva, kezdtem el komolyabban foglalkozni azzal, hogy milyen alapanyagokat használhatok. Elvégeztem egy táplálkozási tanácsadó képzést is, hogy minél tudatosabban tudjam az életem ezen a téren is alakítani. Mostanában szívesen visszatérek a nagymamám és anyukám által készített hagyományos konyhához, immáron mentes változatban.

A gasztronómia mellett, s ezzel összefüggésben, imádok a kiskertemben tenni venni, magam termelni a zöldségeket, gyümölcsöket. Szeretem, ahogy az elvetett magokból kis élet sarjad, s élvezem, hogy a magokból, kis palántákat, majd kis odafigyeléssel termést kapok. A hétvégéimet szeretem lovakkal tölteni, szeretek a barátnőimmel beszélgetni egy jó kávé mellett. Szabadidőmben szeretek gyerkőcökkel foglalkozni, alapvetően a szakmám is hozzájuk kötődik, bár nem a szakmámban dolgozom. Időről időre szakítok időt apróbb belföldi kirándulásra, kisebb külföldi utazásokra.

Évekig atléta voltam, ma már, a második gerincműtéten is túl, mostanában kezdem újra visszavezetni az életembe a mozgást, mert az idő előrehaladtával bizony be kell lássuk, nem szabad eltunyulni.

Honlap | Instagram | Facebook

Virág Kata - Ízvilág Blog

Virág Kata – Ízvilág Blog

 

Kaulics Viola – Vegán Receptek és Mesék

Kaulics Viola vagyok, a Vegán Receptek és Mesék Facebook oldal írója, ahol a vastag receptkönyvre való főzési tippeken felül önismereti írásokat, lélektani fókuszú novellákat, verseket is olvashatsz. Vegetáriánus, majd pedig vegán életmódom 24 évvel ezelőtt kezdődött el komolyabban, de gyermekkorom óta erre a táplálkozási formára van affinitásom. A gluténmentes életmódot folytatók pont úgy találhatnak nálam alternatív megoldásokat, mint a cukormentes édességeket előnyben részesítő olvasók. Mind tradicionális, mind más nemzetek ihlette ételek fellelhetőek az oldalon, hol lágyabb, európai ízlésre hangolt, fúziós szemlélettel, hol autentikus megoldásban tálalva.

Ezen felül fotózással is foglalkozom, mely vonzalmam a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett tanulmányaimban talált utat, ahol vizuális kommunikációból mesterdiplomáztam és a művészetpedagógia szakot is elvégeztem. Több mint 15 éven át voltam jelen a kortárs fotóművészet világában és évekig tanítottam is a fotográfiát, ahol a képek alkotásának és értelmezésének lélektani hatásaira is figyeltem.

Ebből nőtte ki magát egy lélektani vonal, önismeretfejlesztő fókusszal. Nyolc éve gyakorlom a Theta Healing technikát, vele együtt imaginációs technikákkal, művészeti munkáimmal sikerrel oldottam a problémáimon és tettem jobbá az életem területeit és nem csak a magamét, de egy idő után másokét is.

Hiszem, hogy a képek ereje mélyen hat ránk, és utat mutat a belső egyensúly megtalálásában. A saját fejlesztésű Photo Healing módszerrel, imaginációs, relaxációs technikákkal, segítő beszélgetéssel, valamint Theta Healing konzulensként oldásokkal segítek az embereknek, hogy dolgozzanak saját érzelmi nehézségeiken és változásokat hozzanak az életükbe.

Honlap | Facebook

Kaulics Viola - Vegán Receptek és Mesék

Kaulics Viola – Vegán Receptek és Mesék

 

Gyuráczné Polnisch Gabriella – GabyKonyha Klub

Ha úgy érzed, régóta csak „üzemmódban” működsz – fáradtan, leterhelten, olykor emésztési panaszokkal, súlyproblémákkal vagy visszatérő egészségügyi tünetekkel –, itt az ideje, hogy megállj egy pillanatra. Akkor is, ha még minden rendben van, de tudod, hogy szeretnél tenni azért, hogy ez így is maradjon. Mert az egészség nem csupán ajándék – hanem egy döntés is.

A GabyKonyha programjai segítenek visszatalálni önmagadhoz – testileg és lelkileg is. Egy kiegyensúlyozottabb, energikusabb élethez vezetnek a teljes értékű, növényi alapú étrenden keresztül. Ez nem koplalás, nem trendi diéta – hanem egy tudatos és örömteli életmódváltás, ami végre nem a tiltásokról, hanem a lehetőségekről szól.

Az általam vezetett Válts Növényekre Gabyval! mentorprogram és a GabyKonyha Klub abban támogat, hogy a konyha ne stresszforrás, hanem inspiráció legyen. Tudományosan megalapozott iránymutatással – a világ egyik legelismertebb táplálkozástudósa, Dr. Michael Greger munkásságát követve –, és még annál is több: valódi közösséggel, praktikus receptekkel, motivációval és egy olyan struktúrával, ami nemcsak elindít, de végig is kísér az úton.

Nem kell tökéletesnek lenned, csak nyitottnak. A változás nem egyik napról a másikra történik – de minden egyes nap egy új lehetőség arra, hogy jobban érezd magad a bőrödben.

Honlap | Mentorprogram | Instagram

Gyuráczné Polnisch Gabriella - GabyKonyha Klub

Gyuráczné Polnisch Gabriella – GabyKonyha Klub

 

Flexi Vegan Balance

Brigi vagyok, a Flexi Vegan Balance oldal megálmodója és tartalomkészítője. Gasztronómiai fókuszú platformomon egészségtudatos, többnyire növényi alapú recepteket osztok meg, amelyek nemcsak finomak, de kiegyensúlyozott tápanyag-összetételük révén támogatják a tudatos táplálkozást is.

A flexivegán szemlélet jegyében 80%-ban növényi eredetű, 20%-ban etikus, minimálisan feldolgozott állati eredetű élelmiszereket használok – ez az arány számomra hosszú távon is fenntartható, és segít megőrizni a fizikai-lelki egyensúlyt.

Bár most építem új közösségemet, nem ez az első gasztroprojektem: korábban a Gasztro Éden oldal alapítója és szerzője voltam. Azóta egy tudatosabb, letisztultabb irányt képviselek, ezért indítottam újra az utamat a Flexi Vegan Balance név alatt.

Két és fél év alatt 60 kilogrammot fogytam, ami mély, belső átalakulással is járt. Az oldalamon a receptek mellett őszintén mesélek az életmódváltásról, az étkezési zavarokkal és testképpel való küzdelmemről, valamint a teljes testi-lelki megújulásról – beleértve a plasztikai műtéteket is.

Jelenleg táplálkozási tanácsadó képzésem végén járok, és hamarosan egy vegán életmód- és táplálkozási tanácsadó kurzust is elvégzek, hogy még hitelesebben képviselhessem a növényi alapú életmódot.

Jelenleg nem kínálok fizetős szolgáltatásokat, de nyitott vagyok együttműködésre, tanácsadásra, illetve termékek, márkák bemutatására, tesztelésére.

Honlap | TikTok | Facebook | Instagram | YouTube

Flexi Vegan Balance

Flexi Vegan Balance

 

Miskolczi Andrea – Vegánia

Miskolczi Andrea vagyok, a Vegánia alapítója. Számomra az egészséges, energikus életmód nem csupán cél, hanem egy folyamatos, örömteli út – egyfajta szemlélet, amit nap mint nap élek és képviselek.

Pörgős, lelkes és motiváló személyiségként mindig is hittem abban, hogy a változás kulcsa bennünk rejlik: a döntéseinkben, a szokásainkban és a hozzáállásunkban. Évekkel ezelőtt én is egy nagy váltás elé álltam – áttértem a teljes értékű, növényi alapú táplálkozásra, és ezzel együtt egy olyan életmódra, amely testileg és lelkileg is megerősített.

Ez az átalakulás inspirált arra, hogy másokat is támogassak ebben a folyamatban. Így született meg a Vegánia, egy olyan online tér, ahol egészséges receptekkel, praktikus életmódtippekkel és motiváló tartalmakkal segítem azokat, akik szeretnének tudatosabban, egészségesebben élni.

Hiszem, hogy a tudatos élet nem lemondás, hanem felszabadulás – öröm, energia és önszeretet. A küldetésem az, hogy ezt a lendületet és szemléletet átadjam – hitelesen, őszintén, lelkesítően.

Jelenleg egy új kezdeményezésen is dolgozom, Léleklámpás néven. Ez a projekt olyan emberek támogatására jött létre, akik elakadást élnek meg életük valamely területén – legyen szó életmódváltásról, lelki társkeresésről vagy egyszerűen arról, hogy szükségük van egy figyelmes, empatikus beszélgetőtársra. Ebben a térben támogatóként vagyok jelen, aki segít új irányokat találni.

Mindehhez hűen egy lendületes, örökmozgó nő vagyok – ma is olyan energikusan élem a napjaimat, mint húszévesen: jövök, megyek, szervezek, teszek-veszek. Ez a dinamizmus hajt előre, és ebben rejlik a munkám valódi ereje.

Facebook | Instagram

Miskolczi Andrea - Vegánia

Miskolczi Andrea – Vegánia

 

Hajdú Krisztina és Simó Rita – Ketogén életmód, receptek (liszt és cukormentes)

Sokáig eszembe sem jutott, hogy egyszer majd a saját életmódomon kell változtatnom. Mindig csinos alkat voltam, megehettem bármit, amihez kedvem volt, és nem igazán foglalkoztam azzal, mi van a tányéromon. Aztán jött a változókor – ahogy mondani szokás, csendben, alattomosan – és vele együtt néhány plusz kiló, amit már nem tudtam úgy lerázni, mint korábban. Kipróbáltam több divatos diétát is, de éheztem, szenvedtem, a súlyom pedig csak ideiglenesen csökkent, majd újra visszatért – hozva magával a csalódást is.

Ekkor találkoztam a ketogén étrenddel. Kezdetben kétkedve figyeltem: zsírt enni, miközben fogyni szeretnék? Teljesen szembement mindazzal, amit addig a táplálkozásról tanultam. De adtam neki egy esélyt – és megváltozott minden. Nem éheztem többé, nem számoltam a kalóriákat, mégis szépen, fokozatosan elindult a fogyás, és ami még fontosabb: jobban lettem. Nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is. Több lett az energiám, javult a hangulatom, és már nem a mérleggel való harc határozta meg a mindennapjaimat.

2021-ben létrehoztam egy Facebook-csoportot, ahol másokkal is megoszthatom mindezt. Azóta sok százan csatlakoztak, és kialakult egy olyan támogató közösség, ahol egymást bátorítjuk, tippeket és recepteket cserélünk, közösen vágunk bele kihívásokba. A ketogén életmód számomra már nem egy „diéta”, hanem egy út – ami nem mindenkié, de sokunknak segített visszatalálni a testünkhöz és az egyensúlyhoz. Tapasztalataimat, receptjeimet és gyakorlati tanácsaimat saját könyveimben is összefoglaltam: a Keto kalauz segít az indulásban, a „mikrós” receptgyűjteményeim pedig gyorsan elkészíthető kenyereket és édességeket kínálnak a mindennapokra. Nem kínálok csodát – de azt igen, amit én is megtapasztaltam: egy működő, tartható életformát.

Honlap | Facebook

Hajdú Krisztina és Simó Rita - Ketogén életmód, receptek (liszt és cukormentes)

Hajdú Krisztina és Simó Rita – Ketogén életmód, receptek (liszt és cukormentes)

 

A szerzőről

TűsarkakON

A TűsarkakON magazin 2021 őszén indult a korábbi "A nagybetűs Nő" folytatásaként. Küldetése egy békés sziget megvalósítása azoknak a nőknek, akik szeretnék a hagyományos értékrendeket a mai modern világgal ötvözni igazi, nagybetűs Nőként és keresik a válaszokat, hogyan lehet mindezt megvalósítani.

TűsarkakON magazin

A TűsarkakON egy digitális gardrób, tele inspiráló tartalmakkal, amelyek segítenek újra felfedezni a hagyományos értékek szépségét. Visszahozzuk, ami igazán fontos, a modern élet előnyeivel ötvözve. Légy vagány, okos, stílusos – légy önmagad, TűsarkakON!

Nézd meg ezt is!