Válassza az Oldal lehetőséget

5+1 könyv a forró nyári napokra – Még te is keresed az ideális nyári olvasmányodat?

5+1 könyv a forró nyári napokra – Még te is keresed az ideális nyári olvasmányodat?

Minden nap számtalan újdonsággal rukkolnak elő a könyvkiadók és még a legelvetemültebb könyvmolyoknak is igencsak fel van adva a lecke, hogy a listájukat viszonylag normális keretek között tartsák. Éppen ezért van nehéz dolgunk nekünk is, amikor ideális nyári olvasmányt szeretnénk ajánlani. Nem azért, mert nincs elég opció, épp ellenkezőleg: a bőség zavara jellemezte azokat a perceket, amikor ezt a listát összeállítottuk.

 

Sokan döntenek úgy, hogy régi, kedvenc olvasmányunkat veszik újra kézbe, míg mások inkább az aktuális megjelenések között keresgélnek. Igyekeztünk mindkét olvasói típusnak kedvezni az alábbi listával.

 

Joanne Harris: Ötnegyed narancs

Egy talán már rég elfeledett a című könyv szerzőjétől, aki ezúttal is Franciaországba kalauzol el minket. A II. világháború vége felé járunk, egy családfő nélkül maradt próbál boldogulni. Miközben az nélkül maradt szilaj csikóként nyargalják be a pompás francia tájat, addig a férj nélkül maradt édesanya minden energiáját a gyümölcs- és zöldségtermesztésre, valamint a titkai megóvására fordítja. Olykor sajnos nem megy neki, hiszen ha narancsillatot érez, napokra eltűnik. És hogy mihez kezd három kamasz a német katonák által uralt világban? Természetesen megy a saját feje után, amiből aztán most sem sül ki túl sok jó. A könyvben Harris ismét gasztronómiai leírásaival brillírozik, így aki szereti az ételkülönlegességeket, mindenképp olvassa el ezt a könyvet!

 

Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták

Franciaország után Korfura utazhatunk, ahol szintén egy apa nélkül maradt család éli igencsak zűrös mindennapjait. Bár a gyermekek között már vannak fiatal felnőttek is, még ők is tudnak kalamajkát okozni. Durrell méltán híres az állatszeretetéről, amely a lap minden oldaláról süt. Humorban sem lesz hiány, hiszen megannyi váratlan és komikus helyzetet teremtenek az innen-onnan előbukkanó állatok. Csodás leírások várnak rád és garantáltan kiszakadsz a hétköznapokból, ahogy elvegyülsz a Durrell család tagjai között!

 

Frances Mayes: Napsütötte Toscana: avagy otthon Olaszországban

Hogyan is lehetne kihagyni Olaszországot? Nos, a könyv hősnője nem nyaralni érkezik, hanem új életet kezdeni. Így ha olyan élethelyzetben vagy, ahol rád is sok új vár, akkor bátran vedd ezt a könyvet a kezedbe. Garantáltan erőt fogsz meríteni belőle, hiszen akár szakácskönyvként, akár útleírásként, akár életmódkönyvként, de még társadalomrajzként is kitűnően megállja a helyét a könyv. No meg persze nem feledkezhetünk meg a dolce vitáról sem, így minden, ami szép és finom, helyet kap a könyvben.

 

Schäffer Erzsébet: Indiánnyár

Az író könyvei javarészt novelláskötetek, melyek valójában inkább egy-egy doboz fenséges bonbonra hasonlítanak. Minden szót és minden mondatot érdemes külön-külön is ízlelgetni, igazi léleksimogatóként hat minden írás. Ha szeretnél kicsit kiszakadni a rohanásból, ha szeretnél visszatalálni önmagadhoz és a gyökereidhez, akkor mindenképpen tedd be ezt a könyvet a bőröndödbe.

 

Sheila O'Flanagan: Ház a narancsligetek között

Friss megjelenésként Spanyolországba vezet utunk, ahol a főhősnő egy ódon spanyol villa falai között próbál magához térni egy személyes tragédia után. Élete a kisvárosnak és a helyi borászcsalád jóképű fiának hála új mederbe terelődik és miközben akklimatizálódik, újra rátalál önmagára is. Ha klassz újrakezdős, humoros és kedves könyvre vágysz, ne is keress tovább!

 

Ami egyetlen nyári listából sem hiányozhat: Olivier Bourdeaut: Merre jársz, Bojangles?

Ide még országot sem kell írnunk, amiről ugyanis a könyv szól, nem ismer határokat. Egy igaz szerelembe nyerhetünk bepillantást, amely sajnos sokszor keserédes. Ennek ellenére megmutatja, hogyan lehet minden nehézségen át kitartani egymás mellett, hogyan lehet humorral és nyugalommal feloldani iszonyatosan nehéz helyzeteket. Aki ezt a könyvet a kezébe veszi, annak garantáltan megszűnik a külvilág – maximum Nina Simone vagy Robbie Williams Bojangles feldolgozása szólhat a háttérben…

 

Amint láthatod, nem maradsz olvasnivaló nélkül. Tedd emlékezetessé a nyarat könyvfronton is!

A szerzőről

Szalisznyó Edina

Csaknem két évtizedet töltöttem a nyelvoktatásban, sales és marketing területen, így az írás terén már mintegy húszéves tapasztalatom van. A nyelvek hozták számomra a fordítói munkákat, illetve a széles látókörűséget, amit az olvasásmániám csak továbbfejlesztett. Mára már csak szövegírásból élek, különösen kedves témáim a kultúra, a nyelvek, az önfejlesztés, a gyereknevelés és tudatos élet kialakítása.

Nézd meg ezt is!

Programajánló