Válassza az Oldal lehetőséget

Hogyan válasszunk női túracipőt?

Hogyan válasszunk női túracipőt?

A túrázás egy olyan szabadidő tevékenység, amelyet előképzettség nélkül, kortól függetlenül gyakorolhatunk. Itt nincsenek szabályok, csak magunk és a természet. A túrázást, kirándulást akkor fogod élvezni, ha megtalálod a harmóniát. Itt van időd elmélkedni, hallgatni a madarakat vagy csak egyszerűen feküdni a fűben és érezni a illatát. Kizárólag olyan távolságot tegyél meg, ami jól esik és aktuális fizikumoddal párhuzamban van.

A túra erdei ösvényeken, hegyek-völgyek között, folyópart mellett, réten keresztül vezet oda ahova Te szeretnéd. Ehhez speciális cipőre van szükség, amely mindenkor védi, óvja lábad.

Töltődj fel a természetben

Ránk nőkre nagy nyomás nehezedik napjainkban, munkahelyünkön, bevásárláskor, gyermekünkkel folytatott közben. Ezt a felhalmozódott stresszt, idegeskedést például a természetben törté kikapcsolódással tudjuk levezetni, a kimerült elemeket ott tudjuk újra feltölteni. Függetlenül attól, hogy fiatalok vagyunk vagy idősebbek, mindannyiunkban van egy közös. Mindig keressük az helyet, azt a módot, ahol és ahogyan ki tudunk kapcsolódni. Keressük a harmóniát önmagunkkal, a kapcsolatot a természettel. Női mivoltunk itt sem szeretjük megtagadni: Ez is egy remek lehetőség, hogy kifejezzük önmagunk. Válassz hozzá igazán nőies, szexi túracipőt. Hiszen a túrázás sem az erdőszélen kezdődik.

De milyen is egy jó, kényelmes női ?

VízpartonA széles választékból nehéz kiválasztani azt az egyet, amely modell számunkra a legjobb választás. Ne várd el tőlünk, hogy mi mondjuk meg, számodra melyik a legjobb túracipő. Abban tudunk segíteni, hogy vásárláskor mire figyelj. A legjobb modellek azok , amelyek a legnagyobb kényelmet biztosítják számodra, de nem csak a kényelemre és a pihe-puhaságra kell figyelned, hanem a légáteresztő képességre és a tapadásra is. Ha ezek alapján megvan a tökéletes modell, már csak annyit kell tenned, hogy kiválasztod azt a színt, amely illeszkedik ruházatodhoz és a megfelelő méretet. Reméljük, cikkünk elolvasása után arra a kérdésre, hogy : Miért ezt a túracipőt választottad? nem csak az a válasz érkezik, mert szép piros. 😉 Ezért először is nézzük meg milyen részletekre kell figyelned a túrabakancs kiválasztásakor.

Jellemző hiba, hogy a trekking cipőket (túracipőket) összetévesztik a trail cipőkkel, amelyek inkább terepfutó cipők. Bár nagyon hasonlítanak, vannak különbségek is. A túracipőket általában gyalogláshoz használjuk, nem az számít, hanem a távolságok és a terep szépsége. A terepfutó cipőknél pedig – bár közben is élvezhetjük a táj ét – az a cél, hogy futva minél gyorsabban legyőzzük a természeti akadályokat. Ez az oka annak, hogy a terepfutó cipők talpa sokkal rugalmasabb, a túracipők pedig általában strapabíróbbak és a láb védelmére összpontosítanak. A túracipő határozottan tartja a lábunkat, nem Hamupipőkének készült, hanem magabiztos, határozott hölgyeknek!

Mire ügyelj a túracipő kiválasztásakor?

HegymászásKényelem: a túrázás során a legfontosabb a kényelem. Órákig fogunk gyalogolni benne, így olyan cipőt válassz, amely kellően rugalmas ahhoz, hogy jól érezd magad benne. Érdemes megnézni, hogy milyen alapossággal van kidolgozva az illeszkedés a cipő felsőrésze a talppal és a sarokrésszel.

Tapadás: Minden tereptípushoz nagyon fontos az optimális tapadás. Ezért fontos megnézni a túracipőtalpát. A legjobb választás, ha a cipő talpán a Vibram feliratot látod. A Vibram márka sok
túracipő gyártóval dolgozik együtt. Számunkra túrázóknak az a fontos, hogy a széles körben használatos túracipőkön az Idrogrip (kifejezetten vizes, csúszós terepre tervezett gumitalp) vagy a Megagrip (nedves és száraz körülmények között is tökéletes tapadást biztosító gumitalp) felirat legyen olvasható. Amennyiben olyan feliratot látsz a cipő talán a Vibram márka jelzés mellett, hogy Mont (a világ legmagasabb csúcsain tesztelt, extrém alacsony hőmérsékleten is jó tapadást biztosító keményebb gumitalp) vagy XS Trek, akkor azok nem számunkra lettek tervezve, hanem
kifejezetten hegymászó bakancsokkal van dolgunk. A hegymászó bakancsok sokkal keményebb talpkialakítással rendelkeznek, így számunkra, lelkes túrázóknak ez nem a jó
választás.

Védelem: A jól megtervezett túracipők fel vannak vértezve olyan technológiával, anyagokkal, amelyek megvédik lábujjaidat, sarkadat a sérüléstől. A megfelelő mechanikus védelem nélkül nő a sérülésveszély. Ezt mindenképp ellenőrizd amikor kiválasztod a cipőt.

Komfort: Ellenőrizd le, hogy a túracipő, amit kinéztél magadnak, annak a felső része milyen anyagból készült. Légáteresztő és vízálló a megfelelő választás. Amennyiben látod a cipő oldalán a Gore-Tex logót, megnyugodhatsz, mert az egyik legjobb anyaggal van dolgod. Érdemes még megkérdezned, hogy a cipő, amit kinéztél, milyen súllyal rendelkezik. Rövidebb kirándulásokhoz, túrákhoz, utakra a félcipő a jobb választás. Hosszabb, vagy nedves, egyenetlen terepen és hátizsákos túrához jobb csizmát venni. Azok számára, akik szeretik a könnyedebb kialakításokat, de odavannak a keményebb kihívásokért is és nem szeretnének két modellt vásárolni, válasszák a félmagas túracipőt.

Ezek után nincs más hátra, mint a megfelelő méretű túracipőt vagy bakancsot kiválasztani. Sokunk rutinból vesz cipőt. De idővel a lábunk mérete változik, terhesség után is például. Ezért érdemes lemérni a talphosszt. Van egy aranyszabály: mindig egy fél számmal nagyobb túracipőt kell venni, mint amit a indokolna. Miért? Mert sokszor vastagabb zoknit szoktunk viselni, illetve a láb is megduzzad egy komolyabb igénybevétel esetén.

A szerzőről

TűsarkakON

A TűsarkakON magazin 2021 őszén indult a korábbi "A nagybetűs Nő" folytatásaként. Küldetése egy békés sziget megvalósítása azoknak a nőknek, akik szeretnék a hagyományos értékrendeket a mai modern világgal ötvözni igazi, nagybetűs Nőként és keresik a válaszokat, hogyan lehet mindezt megvalósítani.

Nézd meg ezt is!

Programajánló