Válassza az Oldal lehetőséget

Niacinamid, a csodaszer

Niacinamid, a csodaszer

Az azon témák közé tartozik, amiben – még azonos bőrtípusok esetén is – mindenkinek más válik be. A szépségipar pedig folyamatosan bombáz minket az újabb és újabb csodaszerekkel, hatóanyagokkal, amik gyakran olyan fantázianeveket kapnak, amiket még kiejteni sem egyszerű. Pedig számtalanszor bebizonyosodott már, hogy nincs új a nap alatt, s a régóta ismert hatóanyagokkal nem tudunk mellényúlni. Ilyen napjaink egyik sláger ápolási terméke is, a is. A “fancy” név valójában a B3-vitamint takarja, bőrápolási fórumokon pedig gyakran találkozhatunk a becenevével is.

az a niacinamid?

A niacinamid nem más, mint a B3-vitamin egyik formája, a 8 féle B-vitaminból az egyik. Az egészséges bőrhöz és az egészséges testhez is elengedhetetlen a testünkben való jelenléte. A B3-at szokták még nikotinamidnak, nikotinsav is nevezni. Alapvetően az emberi szervezet is képes előállítani, de csak ha minden körülmény adott ehhez. Épp ezért érdemes ebben némi segítséget nyújtani a szervezetünknek. A sokrétű mellett tabletta formájában belülről, szérumként pedig az arcápolásban használhatjuk hatékonyan.

Milyen bőrtípusra jó a nia?

Mindegyikre. Komolyan. Legyen szó problémás, pattanásos, mitesszeres, zsíros, vegyes, érett, ráncos, gyulladásos, petyhüdt, rugalmatlan bőrről (ha valami kimaradt a felsorolásból, tedd hozzá azt is, mert igen, arra is jó) vagy legyen szó ekcémáról, bőrgyulladásról, pikkelysömörről, már indulhatsz is érte a drogériába. Azon rövid listájába tartozik, amelyek úgy nyújtanak rengeteg bőrproblémára megoldást, hogy tulajdonképpen nincs olyan bőrtípus, amelyiknek ne lenne erősen ajánlott.

Mire jó a niacinamid?

Természetesen azok számára is hasznos, akik ugyan különösebb bőrgondokkal nem küszködnek, ugyanis a nia elősegíti a bőr természetes védőgátjának megfelelő működését, illetve ha az ábban már sérült, akkor annak helyreállítását. Hozzájárul a víztartalom megőrzéséhez, a mérsékléséhez, felélénkíti a bőr szerkezetét és tónusát, javítja a bőr rugalmasságát, sőt még enyhe faggyútermelődést szabályozó hatása is van. Gátolja az UV okozta károsodást, védi a sejteket és a szöveteket a mérgező molekulák, károsító szabadgyökök ellen. A számára pedig igazi csodaszer, legyen szó aknéról, kipirosodással járó rosaceáról, gyulladásokról, de hasznos segítségnek bizonyult a gyulladások utáni hiperpigmentálódás esetén is.

A niacinamid tehát egy igazi multifunkcionális szupersztár a bőrápolásban. Úgy is mondhatjuk, hogy mindenből egy kicsi. Nem fogja az összes bőrproblémánkat egycsapásra megoldani, de elképesztő hatásossággal ágyaz meg a többi célzott szernek, összességében pedig segít rendbe tenni a bőrünket.

Hogyan érdemes használni?

Bármelyik márka niacinamid szérumát is válasszuk vásárlásunk során, érdemes a használatát fokozatosan bevezetni. A termékleírások általában az üvegcséhez tartozó pipettával 2-4 csepp felvitelét javasolják, de ha nem szeretnénk gyorsan csalódni ebben a csodaszerben, akkor lassan vezessük be a mindennapi arcápolásunkba. Az esti hidratálókrémünkbe, amit kiadagolunk a tenyerünkbe, cseppentsünk 1-2 cseppet, s összekeverve azzal vigyük fel a bőrünkre. A mennyiséget 2-3 naponta emelhetjük egy-egy cseppel, s ha hozzászokott a bőrünk, átállhatunk a közvetlen felvitelre is. Később hozzáigazítva a számunkra bevált arcápolási rutinhoz, használhatjuk akár reggelente is.

Különböző erősségű oldatok találhatók a drogériákban. A 2%-ostól a 10%-osig van mindenféle. Minél jobb eredményt szeretnénk elérni, annál erősebbet érdemes venni, ugyanakkor ha kezdők vagyunk a szérumok terén, fokozottan igaz, hogy apró lépésenként érdemes bevezetni a használatát.

Van, akinek nem működik?

Ha olyasmit tapasztalunk, ami nem megszokott az arcbőrünkön, vegyünk vissza a mennyiségből vagy hagyjuk ki pár napig a rutinból, majd ismét próbálkozzunk meg vele. Viszonylag kevés azoknak a száma, akiknek a bőre nem bírja a niát, s ha esetleg mi is közéjük tartozunk, azt így érhetjük tetten. Ha többedik próbálkozásra is negatív hatással lenne a bőrünkre, akkor hagyjuk el teljesen.

Fotó: Vera Livchak | Forrás: Getty Images

A szerzőről

TűsarkakON

A TűsarkakON magazin 2021 őszén indult a korábbi "A nagybetűs Nő" folytatásaként. Küldetése egy békés sziget megvalósítása azoknak a nőknek, akik szeretnék a hagyományos értékrendeket a mai modern világgal ötvözni igazi, nagybetűs Nőként és keresik a válaszokat, hogyan lehet mindezt megvalósítani.

Nézd meg ezt is!

Programajánló