Válassza az Oldal lehetőséget

Bőrápolás a kamaszkorban: Avagy hogyan segítsük jól a tinédzsereket

Bőrápolás a kamaszkorban: Avagy hogyan segítsük jól a tinédzsereket

A tinédzserkor az élet egyik izgalmas és kihívásokkal teli időszaka. A kamasz szervezetében végbemenő változások, olykor a bőrükön is megmutatkozik. Szerencsére számos hatékony kozmetikummal kezelhetjük a tini bőrproblémákat otthon is. Mivel a bőrápolás a kamaszkorban rendkívüli fontossággal bír a későbbiekre nézve is, ezért hoztunk néhány alap tippet, hogyan tudjuk segíteni őket kiigazodni ezen az olykor igen rögös úton.

 

A tisztítás és hidratálás a legfontosabb

 

A tinédzser bőrápolásának alapja a rendszeres napi tisztálkodás, arctisztítás és hidratálás. Használjanak enyhe lemosókat, amelyek nem irritálják, nem szárítják a bőrt. Mossák meg az arcunkat reggel, este, hogy eltávolítsák a felesleges olajos réteget, szennyeződéseket és az esetleges sminket. Mosakodáshoz használhatnak glicerines, kecsketejes vagy olíva olaj tartalmú szappanokat is, ugyanis az ilyen összetételű szappanok nem szárítják a bőrt. Ne feledkezzünk meg a hidratálásról sem, mivel a hidratált bőr egészségesebb, puhább, így a kozmetikai arctisztítás is kevésbé kellemetlen.

 

Hogyan kezeljük az aknékat egy fiatal bőrön?

 

Az akne egy gyakori és bosszantó probléma a tinédzserek körében. Épp ezért ajánlott keresni egy olyan szakembert-kozmetikust, aki szót ért a tinédzserrel és támogató segítséget nyújt a napi bőrápolás kialakításában. Fontos, hogy óvatosan és hatékonyan kezeljük az aknékat és leginkább hagyjuk ezt elvégezni a kozmetikusnak. Használjunk olyan termékeket, amelyek tartalmaznak gyulladásgátló, gyulladáscsökkentő, anti-oxidáns hatóanyagokat, vitaminokat, mivel ezek segítenek megelőzni, illetve enyhítik a kellemetlen zsíros, pattanásos arcbőr kialakulását.

 

Az egyensúly fontossága

 

A bőrápolás során ügyeljünk az egyensúlyra is. Ne alkalmazzunk a tinédzser bőrén túlzottan erős, irritáló vagy kémiai anyagokat. Kerüljük az agresszív peelingeket, savakat, pipere szappanokat, mivel ezek érzékenyíthetik, kiszáríthatják a fiatal, sérülékeny bőrt, esetleg állandó irritáció, hámlás is kialakulhat. Ehelyett válasszunk olyan ápoló készítményeket, melyek természetes alapanyagokat tartalmaznak, nyugtató hatásúak és segítenek megőrizni a bőr természetes egyensúlyát és erősen hidratálnak.

 

Hogyan kezeljük a pattanásokat a serdülőkorban?

 

Serdülőkorban gyakran előfordul, hogy megnő a faggyútermelés, ami eleinte mitesszereket eredményez, majd pattanásokhoz, aknés állapothoz vezethet. Fontos megbeszélni a kamasszal, hogy ne kaparja, ne nyomkodja a pattanásokat, hiszen ezzel elősegítheti a fertőzést és későbbiekben a hegek kialakulását is. Az erősen pattanásos, tisztátlan arcbőrt mindenképp mutassuk meg szakavatott kozmetikusnak, aki rendszeres, kíméletes kezeléssel néhány hét alatt normalizálni képes a bőr állapotát. Természetesen beszélniük kell a mozgás fontosságáról, a helyes táplálkozásról is, hiszen valamelyik étel alapanyaga is okozhatja a pattanások, aknék kialakulását.

 

Az arcápolást már a fiatal bőrön is érdemes elkezdeni

 

Az arcápolás során fontos, hogy figyelembe vegyük a fiatalok bőrének típusát és állapotát is. Használjanak könnyű, nem komedogén termékeket, amelyek nem tömítik el a pórusokat. Keressünk olyan hidratálókat nekik – szérum, krém -, amelyek könnyedek, gyorsan felszívódnak. Találjunk hasonló, vékony textúrájú fényvédőt is, hogy megvédjük a bőrüket a napsütés káros hatásaitól. A kozmetikumok kiválasztásában is praktikus kozmetikus szakember segítségét kérni, különben sokat fogunk költeni, míg megtaláljuk a megfelelő terméket.

 

A problémás bőr más testtájakon is előfordulhat

 

A mitesszerek gyakori problémák a serdülők arcbőrén és gyakran a vállon, háton is. Használjunk olyan letisztítókat, peelinget, amelyek segítenek eltávolítani a lágyabb mitesszereket és mélytisztító hatásuk van. Jót tesz még, ha az esti fürdésnél, zuhanyozásnál loofah (luffa) szivaccsal gyengéden átdörzsöli a problémás bőrfelületet, ezzel eltávolítva az elhalt hámsejteket és megelőzve további mitesszerek kialakulását. Ez az átdörzsölés természetes úton engedi a faggyúmirigyek tisztulását és nagyon kellemes érzés.

 

Szépségápolás, smink a kamaszkorban

 

A tinédzserkorban fontos fokozatosan megismerni, elsajátítani az alapvető szépségápolási szokásokat. A sminkelés egyre népszerűbb a kamasz lányok körében is. Vigyük el őket szakemberhez, aki életkorának megfelelő sminket és ahhoz szükséges termékeket tud ajánlani. Tanítsuk meg a tizenéveseket – nemcsak a lányokról van szó – a megfelelő arctisztításra, hidratálásra és fényvédelemre. Ne feledkezzünk meg a testápolásról és a hajápolásról sem. Legyünk türelmesek és támogatóak velük, hogy megtanulják és naponta alkalmazzák az életkorukhoz igazított helyes bőrápolást.

 

Milyen bőrápoló termékeket érdemes a kamaszoknak használni?

 

Számos kifejezetten tinédzserek számára fejlesztett bőrápoló termék létezik. Keressük azokat a termékeket, amelyek nem tartalmaznak szintetikus illatanyagokat vagy durva vegyi anyagokat. Válasszunk könnyű formulákat, amelyek nem tömítik el a pórusokat és segítenek megőrizni a bőr egészségét.

 

Végül, de nem utolsósorban, meg kell említeni a gyermekeinket is körülvevő stresszről. A pubertás állapota önmagában is nehezen viselhető -emlékezzünk csak vissza a saját kamaszkorunkra – és erre ráerősít az iskolai és a szülői elvárások sokasága. A fiatalkori stressz, szorongás eredményezhet körömrágást, a pattanások piszkálását, vakarását és a tisztálkodás mellőzését. Összességében a hatékony tinédzser bőrápolás a megfelelő napi tisztálkodás, arctisztítási és hidratálási rutin kialakítását jelenti. Figyeljünk oda a bőrük állapotának alakulására. Segítsünk a serdülőknek az egészséges bőrápolási szokások elsajátításában, hogy magabiztosak és egészségesek maradjanak.

A szerzőről

Dévényi Kathy

Tanult szakmám kozmetikus, de ’92 óta párhuzamosan dolgozom a szépségipar különböző területein. Leginkább sminkesként ismernek, de nemcsak munkaként tekintek e tevékenyégemre, hanem 30 éve népszerűsítem, tanítom, bemutatókat, előadásokat tartok és írok róla. A mai napig dolgozom kozmetikusként, sminkesként, hisz a munkám része, hogy segítsek másoknak eligazodni ebben a „csodás őserdőben”, amiben manapság könnyű eltévedni. Néhány éve izgalmas kihivásnak néztem elébe és egy saját kozmetikai brand lett az eredménye. Jelenleg liposzómás szérumokat, krémeket készítek saját manufaktúránkban. Örülnék, ha itt megjelenő írásaimban is mindig találnátok új információt, segítséget, választ a kérdéseitekre. Írjatok, keressetek bátran vagy kövessetek az alábbi csatornákon.

Válaszolj

Kövess minket!

Nézd meg videóinkat is!

Betöltés...

Nézd meg ezt is!