Válassza az Oldal lehetőséget

Napi bőrápolási rutin: Mit mivel szabad használni?

Napi bőrápolási rutin: Mit mivel szabad használni?

A bőrápolás fontos része, hogy reggeli és esti rutinokat alakítsunk ki, amik meghatározzák, milyen bőrápolószert mikor használunk. Erre már csak azért is szükség van, mert nem minden hatóanyag szereti egymást. Vannak, amelyeket bátran használhatunk együtt, s vannak, amik jobb, ha nem találkoznak egymással a bőrünkön. Eligazodni a rengeteg termék és hatóanyag között azonban nem egyszerű.

 

A legnagyobb kérdőjeleket a hámlasztók és szérumok szokták okozni. A leggyakoribbakat most végigvesszük, s azt is megnézzük, melyikeket használhatod egyszerre, s melyikeket nem tanácsos.

 

A hámlasztás

Négyhetente magától is megújul bőrünk felső rétege, azonban a kor előrehaladtával ez a folyamat lelassul. Épp ezért a tudatos bőrápolás három alappillérének (tisztítás + hámlasztás + hidratálás) egyike a hámlasztás, amivel ezt a regeneráló, megújító folyamatot segítjük, gyorsítjuk. A hámlasztással eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, segít megszünteti az olyan apróbb bőrhibákat, mint a foltok, hegek, egyenletessé teszi a bőrünket, ráadásképp viszonylag gyors és látványos eredményt érhetünk el vele.

 

A hámlasztás típusai

A kémiai hámlasztás az, amit mi otthon végzünk. Ennek három nagy típusát különböztetjük meg: AHA, BHA és PHA. Ezek mind savak, amelyek egyenletesen távolítják el, feloldják az elhalt hámsejteket. Az AHA savjai a glikolsav, a tejsav, a mandulasav, a BHA legismertebb hatóanyaga a szalicilsav, a PHA-é pedig a glükonolakton. A boltok polcain ezen fő összetevők alapján tudjuk a legkönnyebben megkülönböztetni őket. Ez az osztályozás azért fontos, mert részben ez határozza meg, melyik hámlasztót milyen más szérummal használhatod még együtt.

 

Sorrend

A bőrápolás alapszabálya, hogy a hígabbtól haladunk a sűrűbb felé. Ezért az arctisztítás után (este olajos VAGY micellás ÉS egy vizes alapú lemosó) a nedvességet felitatva először a hámlasztó, toner, mist, aztán a szérumok, olajok, s végül a hidratáló krémek (+nappal a fényvédők) jönnek. Mivel gyakori kérdés: a smink csak ezek után kerül fel.

 

A hatóanyagok kombinálása

S végül el is érkeztünk a lényeghez: Melyik szert, hatóanyagot mivel kombinálhatjuk? Vannak, amelyeket jobb nem egymás után felvinni, mert “kiüthetik” egymás hatását vagy akár irritációt is okozhatnak. A döntéskor azt is érdemes megnézni, hogy a hatóanyag a fő hatóanyaga a kozmetikumnak vagy csak egy a sok közül. Előbbi esetben a célnak megfelelő nagy koncentrátumban van a szerben, hogy célzottan tudjuk megoldani vele a bőrproblémát, másik esetben csak kiegészítőként apróbb feladatokra vagy más hatóanyagok felerősítéséért került bele. A trükk, hogy megkülönböztesd, mikor mellék összetevő és mikor fő hatóanyag: Nézd meg, hogy az összetevők között az első helyek egyikén áll-e, illetve azt is nézd meg, hogy százalékosan, milligrammra vagy egyéb módon kiemelt helyen szerepel-e a csomagoláson.

 

Ezeket használhatjuk együtt:

AHA-sav: C-vitamin, BHA, hialuronsav.

C-vitamin: AHA , BHA, niacinamid, hialuronsav.

Hialuronsav: BHA, AHA, niacinamid, retinol, C-vitamin.

Niacinamid: retinol, BHA, AHA, C-vitamin, hialuronsav.

Retinol: hialuronsav, niacinamid.

 

Ezeket NE használjuk együtt a bőrápolás során:

Benzoyl peroxide: C-vitamin, hydroquinone, kojic acid.

Retinol: AHA, BHA, C-vitamin, benzoyl peroxide.

 

Vitatott kérdések

A fenti összeállítás ellenkezőjével is találkozhatunk bőrápolással foglalkozó fórumokon, honlapokon. Tipikusan ilyen vitatéma a niacinamide és a savak, illetve a C-vitamin együttes használata. Ezek csak speciális körülmények között, például nagyon magas hőmérsékleten vagy nagyon sok idő elteltével lépnek olyan kémiai reakcióba egymással, ami miatt félnek őket együtt használni. De lássuk be, ezek a feltételek épp a mi bőrünkön nem valószínű, hogy megvannak. Ha mégis, akkor is csak niacinná alakul a niacinamide, ami szintén jótékony hatással van a bőrünkre, de némi pirosodással, csípő érzéssel járhat együtt. Ha ezt szeretnéd elkerülni, akkor az egyiket az esti, a másikat a reggeli rutinban használd a biztonság kedvéért.

Szintén sokszor találkozhatunk azzal a kérdéssel, hogy a hámlasztók és a C-vitamin mennyire használhatóak együtt. Emögött az a nézet áll, miszerint két hámlasztót egymás után használni jóból is megárt a sok alapon nem túl bölcs dolog. A C-vitaminnak azonban egyetlen bőrápolással foglalkozó, hitelt érdemlő kutatás sem tulajdonít hámlasztó hatást. Kémia tekintetében pedig a savak (AHA, BHA, PHA) és a C-vitamin kifejezetten szeretik egymást.

A hámlasztók és retinol együttes hatása már egy kicsit összetettebb kérdés. A fenti listában épp ezért nem is írtuk őket össze. Alapvetően használhatod őket együtt, mivel az egyik “felülről”, a másik pedig “alulról” dolgozik ugyanazért a folyamatért, azaz a bőröd megújulásáért. Ugyanakkor magadnak kell kisakkozni, hogy melyikből melyik erősségek párosítása mellett nem váltanak ki semmilyen irritációt nálad. Ha ebbe nem szeretnél belebonyolódni, akkor inkább tedd őket külön rutinba.

A szerzőről

TűsarkakON

A TűsarkakON magazin 2021 őszén indult a korábbi "A nagybetűs Nő" folytatásaként. Küldetése egy békés sziget megvalósítása azoknak a nőknek, akik szeretnék a hagyományos értékrendeket a mai modern világgal ötvözni igazi, nagybetűs Nőként és keresik a válaszokat, hogyan lehet mindezt megvalósítani.

Válaszolj

Kövess minket!

Nézd meg videóinkat is!

Betöltés...

Nézd meg ezt is!