Válassza az Oldal lehetőséget

A bőrápolási rutin három szentsége

A bőrápolási rutin három szentsége

A tudatos ápolás egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem véletlen. Sokan jönnek rá, hogy ha szép, ápolt, tiszta arcbőrt szeretnének, akkor ahhoz nem árt pár alapvető szabályt betartani, s az sem mindegy, ehhez milyen termékeket használunk.

Ha szeretnénk belevágni a tudatos bőrápolásba, fontos, hogy ne vásároljunk be azonnal mindenféle kenceficéből, hanem előbb az alapokat vezessük be. A három legfontosabb lépés, amit ki kell alakítanunk, rutint kell belőlük csinálnunk és meg kell találnunk a számunkra megfelelő termékeket hozzájuk, az a tisztítás, és a . Minden egyéb (, ránctalanítás, foltok eltüntetése) csak azután jöhet, hogy ezt a hármat kiépítettük.

Tisztítás

A tudatos bőrápolás egyik alappillére a tisztítás. Itt kezdődik minden. Kivétel nélkül minden este mosd le az arcod. Hogy miért nem elég vízzel lemosni az arcot? Azért, mert az nem fogja eltávolítani sem a szennyeződéseket, sem a sminket, sem pedig a fényvédőt.

Ha sminkelsz vagy fényvédőt használsz, akkor az első ezek eltávolítása: Vagy egy olajos lemosóval kezdj, vagy pedig micellás vízzel. Ezeket a termékeket viszont le kell mosni! Ezért szükséged lesz egy másik lemosóra is, ami kíméletesen tisztítja a bőrt és lemossa az előző lemosás maradványait.

A habzó lemosókat (amiben SLS és SLES van) és a szappanos lemosást igyekezzünk elkerülni, mint ahogy az alkoholt és a parfümöt is. Ezek eltávolítják a bőrödről a savköpenyt és lúgosabbá válik. A lúgos bőr pedig életes táptalaja a baktériumoknak.

Hányszor kell arcot tisztítani? Este mindenképp, de ha reggel felébredve úgy érzed, az előző esti bőrápolás maradványai még az arcodon vannak vagy nem érzed eléggé tisztának azt, akkor akár reggel is lemoshatod. Ilyenkor elég a dupla lemosásból csak a második lemosót használni.

Azt viszont fontos tudni, hogy ezek a lemosók nemcsak a rossz dolgokat távolítják el a bőrödről, hanem bizony minden egyebet is. Azt is, aminek ott lenne a helye (például a lipidek). Ezért akármennyire jó a termék, kicsit szárítani és roncsolni is fog, emiatt nem érdemes túltisztítani sem!

Az után egy törölközővel óvatosan rányomkodva azt itasd fel a vizet a bőrödről. Minden nap használj új törölközőt! Ehhez érdemes kis arctörlő törülközőket beszerezni. Pár száz forintért kaphatóak.

Hidratálás

A tisztítás után a bőrápolási rutinban jönnek a szérumok. De mielőtt azokkal kezdenénk kísérletezni, előbb találjuk meg a bőrtípusunknak megfelelő hidratáló krémet.

A hidratáló krémekben kétféle összetevő hidratál. Egyrészt vannak a vízmegkötő összetevők (NMF), például (sodium hyaluronate), glicerin, urea, amino savak, squalane, sodium PCA, (lactic acid), amelyek képesek a vizet magukhoz vonzani. Másrészt vannak a vízzárók, amelyek olajban oldódó összetevők, védő, záró réteget képeznek a bőrön, megakadályozzák, hogy a nedvesség a bőr felső rétegéből elpárologjon.

De bőrtípus szerint az állaguk alapján is megkülönböztetjük a hidratálókat. Normál bőrre évszaknak megfelelően nyáron könnyed, télen krémesebb állag kell. Zsíros bőrre extra könnyű állagok, mint a gél/lotion/liquid formulák javasoltak. Száraz bőr esetében minél szárazabb a bőr, annál több emolliensre van szüksége (ezek a keramidok, a koleszterol és a zsírsavak, növényi ). Krémesebb állagot érdemes választani hozzá. Kombinált bőrre pedig a könnyedebb állag (gél, folyékony, lotion) javasolt.

Fényvédelem

A tudatos bőrápolás nem a már korábban említett szérumoknál, hanem a mindennapi fényvédelemnél kezdődik. A barnulást okozó UVB kevesebb télen, mint mikor hétágra süt a nap, de a legalább annyira káros UVA télen-nyáron ugyanúgy jelen van. A káros UV sugarak felelnek a ráncok és pigmentfoltok mintegy 80%-áért. A súlyos egészségügyi kockázatról nem beszélve (bőrrák). Sajnos a káros UVA-sugarak (ezek azok a sugarak, amik a bőröregedést okozzák) ugyanúgy érik a bőrödet az ablaküvegen keresztül is, az üveg ugyanis csak az UVB-sugarakat, vagyis a leégésért felelős sugarakat tudja kiszűrni.

A fényvédőknek két nagy típusa van: A kémiai fényvédők elnyelik az UV sugarakat, beszívódnak a bőrbe, a véráramba is bekerülhetnek.  A fizikai fényvédők visszaverik a napsugarat a bőrünkről. Leggyakoribb a cink-oxid és a titánium-dioxid. Ezeket gyakran használják nanoformában, amely azonban bekerülhet a véráramba és rákkeltő lehet, ezért célszerű nem nanotechnológiásat választani. Ma már léteznek olyan fényvédők is, amelyek mindkettőt ötvözik.

A fényvédőket a utolsó lépéseként, smink előtt kell felkenni MINDEN REGGEL. Egyenletesen kell mindenhova felvinni, ne felejtsük ki a nyakat (hátul is), a dekoltázst és a füleket sem. Ha sokat vagyunk a napon, 2 óránként kenjük újra vagy fújjunk magunkra fényvédőt! Fontos, hogy széles spektrumú fényvédőt használjunk, amely egyaránt véd az UVA és UVB ellen is. A fényvédőt 15-20 perccel azelőtt kenjük fel, mielőtt kimennénk a napra. Az arcra és nyakra kb. egy teáskanálnyi, a mellkasra kb. 2 teáskanálnyi mennyiség a megfelelő.

Tévhit, hogy az SPF50 közel kétszer olyan hatásos, mint az SPF30. Körülbelül 1% különbség van hatásosságban közöttük, viszont az 50-es fényvédő bizonyítottan hosszabb időre véd, mint a 30-as.

A szerzőről

TűsarkakON

A TűsarkakON magazin 2021 őszén indult a korábbi "A nagybetűs Nő" folytatásaként. Küldetése egy békés sziget megvalósítása azoknak a nőknek, akik szeretnék a hagyományos értékrendeket a mai modern világgal ötvözni igazi, nagybetűs Nőként és keresik a válaszokat, hogyan lehet mindezt megvalósítani.

Nézd meg ezt is!

Programajánló