Válassza az Oldal lehetőséget

A bőrápolás három évtizede: Mire figyeljünk a 30-as, 40-es és 50-es éveinkben?

A bőrápolás három évtizede: Mire figyeljünk a 30-as, 40-es és 50-es éveinkben?

A előrehaladtával a bőrápolás megszokott rutinján is változtatnunk kell. Ha viszont alkalmazkodunk ahhoz, amit az aktuális életkorunk megkíván, sokáig megőrizhetjük a bőrünk fiatalos ragyogását.

A bőrápolás leggondosabban kialakított rutinja sem szolgál ki bennünket több évtizedig. Az előrehaladtával ugyanis megváltozik a bőrünk állapota. Az egyes évtizedekben más tényezőkre kell odafigyelnünk, és más hatóanyagokra lesz szükségünk. Vajon miről szól a bőrápolás a 30-as, -es és 50-es éveinkben?

 

Bőrápolás harmincasként: Harc az idő első jelei ellen

A legtöbben a 30-as éveikben fedezik fel az arcbőrükön és a dekoltázsukon az múlásának első jeleit. A bőr feszességét adó kollagén mennyisége ebben az időszakban már csökkenni kezd, és a bőr is szárazabbá válhat. Ha eddig nem tettük, érdemes kialakítani a bőrápolás egyénre szabott reggeli és esti rutinját. A rendszeres és elmaradhatatlan arctisztítás mellett jó, ha hetente egyszer beiktatunk egy enyhe -tartalmú, otthon is használható peelinget a programunkba. Az arcápolásunkba beépülhetnek az antioxidáns hatóanyagok, például a C- és az E-vitamin. Aki eddig nem használt szemránckrémet, annak ideje ezt is felvennie a bőrápolás kelléktárába. Mivel a bőrkárosodások nagy részét a napsugárzás okozza, legkésőbb mostantól ideje komolyan venni a fényvédő mindennapos használatát – ez még télen se maradjon el! Fontos, hogy a bőrápolás ne érjen véget a nyak vonalánál, hiszen a dekoltázs vékony bőrén még hamarabb jelenhetnek meg a ráncok!

 

40-es bőrápolás: Megkezdődnek a hormonális változások

A 40-es éveiben, jellemzően azok második felében sok belép a menopauzát megelőző perimenopauza időszakába. A hormonális változások a bőrre is hatással vannak, így a bőrápolás rutinja is változik. A kollagén és az elasztin termelése lecsökken a bőrben, így a bőr feszességének megőrzéséről gondoskodnunk kell. Egyre nagyobb szükségünk van az olyan hatóanyagokra, mint a , a peptidek, a vagy a kollagén. Mivel a bőrünk jellemzően szárazabb lesz ebben az időszakban, az arc- és szemránckrémekben, arclemosókban és testápolókban is érdemes krémes textúrákra váltani. Itt az ideje annak is, hogy rendszeresen látogassuk a kozmetikust.

 

50-es évek: Van megoldás a kihívásokra!

A hormonális változások ebben az évtizedben egyre komolyabb kihívások elé állítják a bőrünket, de szerencsére van megoldás. Persze, teljesen ránctalanok már aligha leszünk, de a bőr természetes, fiatalos ragyogását szerencsére sokáig megőrizhetjük. A legfontosabb a rendszeres hidratálás, a nedvesség és szükség esetén a zsír pótlása testesebb, kifejezetten érett bőrre ajánlott krémekkel és más ápolószerekkel. A fényvédelemről egyetlen életkorban, így 50-en felül sem szabad lemondani – ezzel nemcsak a ráncok, hanem a kialakulását is megelőzhetjük. A hialuronsav és a ceramidok lesznek a bőrápolás napi rutinjának főszereplői. A rendszeres kozmetikai kezelésekről, ha csak lehet, ne mondjunk le, sőt, egyes esetekben az orvos-esztétikai kezeléseket is fontolóra vehetjük. A többféle olyan beavatkozást is tud ajánlani, amelyek még nem tartoznak a plasztikai sebészet eszköztárába, mégis tartós eredményt hoznak.

A szerzőről

Csiki Judit

Több évtizede írok a nagyobb női lapoknak minden olyasmiről, amitől jobb lesz az életünk: életmódról, egészségről, divatról, szépségről – összefoglalva a self-care-ről, azaz a magunkkal való törődésről. Szín- és stílustanácsadóként és self-care mentorként pedig egyénileg is segítem a hozzám fordulókat a testi-lelki harmónia megtalálásában.

Nézd meg ezt is!

Programajánló