Válassza az Oldal lehetőséget

Természetes, aranyló fények – Ilyen az ősz színtípus

Természetes, aranyló fények – Ilyen az ősz színtípus

Az színei épp olyanok, mint az őszi : rozsdabarnák, mohazöldek, barnásvörösek és okkersárgák hangsúlyozzák ki legjobban ennek a természetességében bájos színtípusnak a természetes árnyalatait.

Az őszi természetet a legtöbben a színvilága miatt szeretik. Ilyenkor ölti fel a fák lombja azt a sokszínűséget, ami miatt az őszi kirándulásoknak nincs párja. Az színtípusúak viszont egész évben ezekben a földes, őszies színekben pompázhatnak.

 

Ilyen az ősz színtípus

Az ősz típus különleges színeire elsősorban a melegség jellemző. A hajszín dohányszőke, vörös vagy meleg, vöröses árnyalatú . A szőke ősz típusúakra is az aranyló vagy vöröses szőke tónus jellemző, sosem a hamvas szőke – ha hamvasra festetik a hajukat, az furcsán, idegenül áll rajtuk. Az ősz színtípushoz tartozók bőrszíne is meleg tónusú, bézses, olívás, de intenzívebb árnyalatú, mint a típusok finom, barackos arcbőre. Szeplőik is aranylóak, sárgásbarnák. A szemszínük is meleg tónusú, az aranyos barnától a sárgás zöldön át a pávakékig sokféle lehet, ám sosem hűvös, netán jeges árnyalatú. Híres ősz típusú például Julia Roberts vagy Jennifer Lopez.

 

Sötét, meleg, természetes árnyalatok

Az ősz színtípus természetes színvilágához a sötét, meleg és tört színek illenek legjobban. Ismét érdemes ilyenkor az őszi színeit felidézni: a mohazöld, a keki, az okkersárga, a meleg bordó, a barnásvörös vagy a sötétbarna mind jól állnak neki. A fekete és a fehér nem az ő színe, helyette a sötétbarnát, az univerzális sötétkéket vagy a halvány bézst érdemes választania. Sminkszínekben szintén a meleg, bronzos árnyalatok a legjobbak az ősz típusúaknak. A , rózsás arcpírt és a lilás rúzsokat viszont érdemes elkerülniük. Szemhéjfesték terén is jobb, ha a meleg zöldekhez és a bézses, barnás árnyalatokhoz ragaszkodnak, a fekete szemkontúr a legtöbb esetben túl sok nekik. Az ékszerek közül az arany, különösen az óarany, valamint a bronz mutat a legjobban rajtuk, de a fából vagy más természetes anyagokból készült, rusztikus darabok is rajtuk a legszebbek.

 

Háromféle ősz színtípus

Az ősz típus altípusai közül a meleg ősz, azaz az ősz-tavasz típus viselheti a legmelegebb és viszonylag legvilágosabb színeket. A legszebb színei a közepesen világostól a közepesen sötétig terjednek, tobzódhat a narancsos, tört zöldes, okkeres árnyalatokban. Nagyon jól áll neki a természetes, rusztikus stílus.

A lágy ősz, vagyis az ősz-nyár típus a színtípus legvisszafogottabb, legtörtebb árnyalataiban mutat remekül. Kicsit titokzatos, füstös, finom színtípus, aki azokban a füstös padlizsán, lilás, szürkésbarna, hűvös keki árnyalatokban hozza ki magából a legjobbat, amelyek mindenki mást öregítenének. A túlságosan élénk színek viszont furcsán mutatnak kevés kontraszttal rendelkező arca közelében.

A sötét ősz, azaz az ősz- típusnak az ősz típus színeinek legsötétebb árnyalatai az igaziak. A sötétbarna, bordó, sötét keki, pávakék vagy sötét padlizsánlila színek adnak egyfajta ünnepélyességet, tüzes mélységet ennek a színtípusnak. Az ősz sízntípus ösztönös természetessége mellett az ősz-tél típusúakban mindig van egyfajta különleges, mély elegancia is.

A szerzőről

Csiki Judit

Több évtizede írok a nagyobb női lapoknak minden olyasmiről, amitől jobb lesz az életünk: életmódról, egészségről, divatról, szépségről – összefoglalva a self-care-ről, azaz a magunkkal való törődésről. Szín- és stílustanácsadóként és self-care mentorként pedig egyénileg is segítem a hozzám fordulókat a testi-lelki harmónia megtalálásában.

Nézd meg ezt is!

Programajánló