Válassza az Oldal lehetőséget

Élénk színek, erős kontrasztok – Ilyen a tél típus

Élénk színek, erős kontrasztok – Ilyen a tél típus

A téli tájképről sokszor jut eszünkbe a hó vakító fehérsége, az ég élénk kékje, a fenyőerdők , zöldes világa. Épp ilyen élénk és kontrasztos a színvilága is. Haja ébenfekete, bőre hófehér, ajka vérvörös – hallottuk sokszor a mesebeli Hófehérkéről. Ő a tél típus legklasszikusabb változata – ehhez a kontrasztos színtípushoz viszonylag sokan tartoznak hazai tájainkon.

 

A tél típus külseje

 

A Tél típus legfontosabb ismertetőjegye a kontrasztossága és a színvilága. Haja a hamvas sötétszőkétől a hamvas árnyalatokon keresztül egészen a kékesfeketéig terjed, ám vöröses, tónus egyáltalán nincs benne. A az, amelyiknek a teljesen fehér, ősz vagy egészen világos hamvas szőke hajszín is remekül áll. Bőre hűvös, kékes alaptónusú: a világostól a hideg, olívás barnán keresztül a hűvös-sötétig bármilyen színű lehet, sokszor afrikai származásúak is a tél típushoz tartoznak. A szemük színe is hideg árnyalatú, feltű kék, szürkéskék, kékeszöld, sötét- vagy mogyoróbarna. A szemük mindig feltűnő pontja az arcuknak, valósággal kivilágít a szikrázóan fehér szemfehérjéből. A tél típus ismert képviselői például Liv Tyler vagy Penelope Cruz.

 

Sötét, hideg, telített

 

A tél színtípus legjellemzőbb színei sötétek, hidegek és telítettek, de a nagyon világos, szikrázóan jeges színek is jól állnak nekik. A tél típusúak azok, akiknek igazán való a szikrázó hófehér, az ezüstszürke és a fekete, de minden más olyan árnyalattól is élni kezd az arcuk, amelyek másokat túlharsognának. Remekül mutat rajtuk az élénk pink, a lila, a királykék, a smaragdzöld, a piros vagy akár a burgundivörös. A meleg és tört árnyalatok viszont egyáltalán nem érvényesülnek rajtuk.

Sminkjük is nyugodtan lehet kontrasztos, az ő esetükben a fekete szemkontúr és szempillaspirál, a tűzvörös vagy sötét rúzs sem túlzás, csak a meleg színeket érdemes elkerülniük. Ékszerben az ezüst és a platina az ő világuk és a szikrázó gyémántok is jól mutatnak rajtuk

 

Háromféle tél típus

 

Ahogy a másik három színtípusnak, úgy a tél színtípusnak is három altípusa van, amelyeknél a többi színtípus valamelyikének másodlagos hatása érvényesül. Az élénk tél (tél-) típus a tavasz típus frissességéhez közelít, így minden jól áll neki, ami élénk – a hideg, élénk sárgától a királykéken keresztül a feltűnő pinkig. A hideg tél (tél-) típus hideg színeivel emelkedik ki a tél típusok sorából: az élénk, hideg lila, a hűvös sötétkék, valamint a fekete-fehér kontraszt áll igazán jól neki. A sötét tél (tél-ősz) típus a tél színtípus színei közül a legsötétebbeket viseli: csodásan mutat például sötétlilában, sötétszürkében, sötétzöldben és burgundivörösben.

A szerzőről

Csiki Judit

Több évtizede írok a nagyobb női lapoknak minden olyasmiről, amitől jobb lesz az életünk: életmódról, egészségről, divatról, szépségről – összefoglalva a self-care-ről, azaz a magunkkal való törődésről. Szín- és stílustanácsadóként és self-care mentorként pedig egyénileg is segítem a hozzám fordulókat a testi-lelki harmónia megtalálásában.

Nézd meg ezt is!

Programajánló