Válassza az Oldal lehetőséget

5 ok, amiért hullhat a hajunk. Mit tehetünk hajhullás ellen?

5 ok, amiért hullhat a hajunk. Mit tehetünk hajhullás ellen?

A hajhullás sokszor váratlanul jelentkezik, és akár ijesztő méreteket is ölthet. De vajon milyen okok állhatnak a háttérben, és mit tehetünk, ha hajhullást tapasztalunk?

A hajhullás nem csak esztétikai probléma. Sokkal inkább egy tünet, amelynek többféle, az egész szervezetet érintő ok állhat a hátterében. Épp ezért nem szabad beletörődni a jelenségbe, sokkal jobb, ha utánajárunk, miért is marad egyre több hajszál a fésűnkben. Mutatunk öt okot, amely hajhullást válthat ki.

Amikor a hajhullás okát a hormonokban kell keresni

Viszonylag közismert, hogy a után nem sokkal a nők többségénél hajhullás jelentkezhet. A fogamzásgátló tablettát szedő nők egy része is panaszkodik a hajvesztésről és a ideje alatt és után is csökken a hajunk mennyisége. Hormonális betegségek, például pajzsmirigyproblémák tünete is lehet a hajhullás.

A durva bánásmód is állhat a hajhullás hátterében

A hajhullás egyik oka lehet az is, ha túlságosan durva bánásmódban részesítjük a hajunkat. A túl gyakori festés, , az erős lakkok, zselék, durva kémiai összetételű samponok mind ártanak a hajnak. Az is kiválthat hajhullást, ha folyton túl szoros frizurát hordunk: a szoros copf és egy után a hajszálaink elvesztéséhez is vezethet.

A diéta és a hajhullás kapcsolata

Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű új hajszálunk növekedjen, sok tápanyagra van szüksége a szervezetünknek. Egyes ásványi anyagok (például a vas vagy a cink), és a fehérje hiánya könnyen hajhulláshoz vezethet. Már csak ezért sem érdemes drasztikus divatdiétákkal próbálkozni a fogyás érdekében. Sokkal jobban járunk, ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk ahelyett, hogy erőteljes megszorítások segítségével próbálnánk lefogyni.

Lelki problémák testi jele is lehet

A hirtelen stresszhelyzet, de a hosszabb ideig fennálló is okozhatja a haj gyérülését. Ha a szervezetben nagy mennyiségben termelődnek a stresszhormonok, például az adrenalin, a noradrenalin és a kortizol –, megfeszül az izomzat és összeszűkülnek az erek. A bőrben futó hajszálerek összehúzódása miatt romlik a bőr és ezzel együtt a hajhagymák vérellátása, kevesebb tápanyag és oxigén jut hozzájuk, ettől pedig romlik a haj minősége, és csökken a mennyisége.

Gyulladásos gócok

Nem véletlen, hogy nagyobb mérvű hajhullás esetén góckutatásra van szükség. Nőgyógyászati gyulladások, fogászati problémák, de a fül-orr-gégészeti és az emésztőszervi gyulladásos folyamatok is kiválthatnak a teljes fejbőrt érintő vagy épp foltszerű hajhullást. Ez a hajvesztés akkor szűnik meg, ha a háttérben megbúvó gócot ül kezelni, felszámolni.

Mit tegyünk, ha nagyon hullik a hajunk?

Az erőteljes hajhullással, különösen foltos hajhullás esetén mindenképp orvoshoz kell fordulni. A háziorvos laborvizsgálatot írhat elő, hogy kiderüljön, nem tápanyaghiány okozza-e a hajhullást. A góckutatást , , fül-orr-gégész, belgyógyász végezheti. A hajhullás elleni ápolószerek, hajvitaminok alkalmazásának csak akkor van értelme, ha előtte utánajártunk, nincs-e valamilyen szervi oka a hajkorona gyérülésének.

A szerzőről

Csiki Judit

Több évtizede írok a nagyobb női lapoknak minden olyasmiről, amitől jobb lesz az életünk: életmódról, egészségről, divatról, szépségről – összefoglalva a self-care-ről, azaz a magunkkal való törődésről. Szín- és stílustanácsadóként és self-care mentorként pedig egyénileg is segítem a hozzám fordulókat a testi-lelki harmónia megtalálásában.

Nézd meg ezt is!

Programajánló