Válassza az Oldal lehetőséget

Hűvös, elegáns pasztellek: Ilyen a nyár színtípus

Hűvös, elegáns pasztellek: Ilyen a nyár színtípus

A nyár színtípushoz tartozók a tavaszokhoz hasonlóan a világos színekkel vannak harmóniában. Ám a nyár színtípus színei nem olyan telítettek, mint a típus legszebb árnyalatai. Inkább hűvös, pasztell árnyalatokban játszanak.

Nyáron az erős napsütés kissé kifakítja a természet színeit és fátyolossá változtatja a horizontot. Épp ezek a visszafogott, halvány pasztell árnyalatok azok, amelyek a nyár típus képviselőinek a legjobban állnak.

 

A nyár színtípus természetes színei

A nyár típus uralkodó színei hűvösek: a hamvasszőke, a világostól egészen a sötétszőkéig vagy a világosabb, hamvas árnyalataiban játszik. Egy viszont biztos: vöröses, aranyos fényt sosem látni rajta. A bőre világos és szintén hűvös árnyalatú, de lehet rózsás vagy olívás árnyalatú is. Ha szeplők jelennek meg rajta, azok sem aranyos-barnás, inkább olívás vagy hűvös barna árnyalatúak. A szemük színe sem túl kontrasztos, általában a kék, a vagy barna valamelyik szürkésebb, hidegebb árnyalatában játszik. Az türkiz helyett inkább a hideg acélkék jellemző. A Nyár típus híres képviselői például Paulina Porizkova vagy Cate Blanchett.

 

Hideg, világos, tört pasztellszínek

A nyár típus legszebb színei azok a világos, hideg és tört árnyalatok, amelyekben más színtípusok képviselői fáradtnak látszanak. A nyár típusúakon viszont életre kelnek ezek az árnyalatok, mivel finom, elegáns összhangba lépnek a színtípusra jellemző természetes tónusokkal. A nagyon élénk és sötét árnyalatok viszont kifejezetten öregítik a nyár színtípusúakat – ha valakinek, akkor nekik egészen biztosan nem áll jól a fekete. Épp ezért a közmondásos kis fekete ruha helyett sokkal elegánsabbak az univerzális sötétkék, amellyel egyetlen színtípus sem tud melléfogni. Ha világosabbra váltanának, akkor az ő életes semleges színük a szürke és a kékesszürke is. A vakító fehér helyett viszont jobban mutat rajtuk a kissé törtebb fehér árnyalat. A halvány, hűvös pasztellszínek közül viszont szinte bármit választhatnak a hűvös mentazöldtől a világoskékig, a világos kékeslilától a világosabb, mályvás piros és halványsárga, illetve barnás szürke árnyalatokig. Ékszerben az ezüst a legjobb választás számukra. Sminkszíneik szintén hűvösek és halványak, amilyen például a finom, rózsás arcpír, a mályvás vagy rózsás árnyalatú rúzs és a szürkés szempillaspirál. A fekete szemceruza és szempillaspirál a legtöbb esetben már túl sok az ő finom színharmóniájuknak.

 

Nyár típus három változatban

Természetesen a nyár színtípusnak is vannak altípusai, amelyekben a másik három évszaktípus valamelyikének hatása érvényesül. A , azaz a nyár-tavasz típusúak igazi pasztell egyéniségek, ösztönös eleganciájuk a világos, kissé cukorkás árnyalatokban, például rózsaszínben, világoskékben, mentazöldben, pasztell világoslilában mutat a legjobban. A színeikbe beszűrődik az élénk és tavasz típusú hatása, de ettől még nem csúsznak át a paletta meleg oldalára.

A lágy nyár, más néven a nyár-ősz típus a kissé elmosott, misztikus, tört árnyalatokban mutat igazán jól. Színeiben kevés a kontraszt, cserébe viszont az ősz típus kissé párás, tört színei hatnak rá, ezúttal is a paletta hideg oldalán maradva. Nagyon jól mutat például a világos, padlizsános lilákban, a lilásszürke vagy szürkéskék árnyalatokban.

A hideg nyár, vagyis a nyár-tél típusra a tél kontrasztossága és hidegsége hat, így a nyár típus keretein belül ő hordhatja a leghidegebb és viszonylag legélénkebb árnyalatokat. Nagyon jól áll neki például a hideg középkék, a hideg rózsaszín és a levendulaszín vagy a hideg vaníliasárga.

 

Mi a helyzet a többi színtípussal?

Természetesen nem csak a tavasz színtípusnak szeretnénk segíteni abban, hogy megtalálják a hozzájuk illő színeket és árnyalatokat. Éppen ezért nem csak egy cikket írtunk nektek a témában. Olvashattok általánosságban is a színtípusokról, hogy képbe kerüljetek, milyen típusok vannak, mik a főbb jegyeik, hogyan tudod őket egymástól megkülönböztetni, illetve azt is megtudhatod, miért fontos, hogy te magad is tisztában legyél a saját színtípusoddal. Cikksorozatunk másik négy részében pedig végigvesszük az összes színtípust egyesével, részletekbe menően is. Azaz magazinunkban egyaránt megtalálod a tavasz, a nyár, az ősz és a leírását és jellemzőit is. Ezeket itt találod:

Meleg, világos, üde – Ilyen a tavasz színtípus

Hűvös, elegáns pasztellek – Ilyen a nyár színtípus

A szerzőről

Csiki Judit

Több évtizede írok a nagyobb női lapoknak minden olyasmiről, amitől jobb lesz az életünk: életmódról, egészségről, divatról, szépségről – összefoglalva a self-care-ről, azaz a magunkkal való törődésről. Szín- és stílustanácsadóként és self-care mentorként pedig egyénileg is segítem a hozzám fordulókat a testi-lelki harmónia megtalálásában.

Nézd meg ezt is!

Programajánló