Válassza az Oldal lehetőséget

Az alkattípus és ami mögötte van

Az alkattípus és ami mögötte van

Nem a színtípusunk az egyetlen, ami meghatározza, áll jól, hiszen egy ruhának nem csak színe, hanem szabása is van. Ahhoz, hogy ez utóbbiból is a legjobbat válasszuk ki, szükség van az alkattípus ismeretére.

 

Ha tudjuk, melyik alkattípus képviselőihez tartozunk, tudni fogjuk, milyen szabású ruhák hangsúlyozzák ki az előnyös és leplezik jótékonyan a kevésbé szerencsés vonásainkat. Szó sincs arról persze, hogy az egyik alkat jobb vagy rosszabb lenne a másiknál. Csupán azért érdemes ezt a tudást használni, hogy amikor a lehető legjobban akarunk kinézni, akkor tudjuk, mire van ehhez szükségünk.

 

A alkattípus

A leggyakoribb női alkat a csípőben hangsúlyos körte alkattípus. A körte alkatúak dereka viszonylag vékony, a melle sem túl nagy, a súlyfelesleg (ha van rajtuk), előszeretettel rakódik le a csípőjükre és a combjukra. Ilyen alkatú például Eva Mendes vagy Shakira. Az ő esetükben az a feladat, hogy a felsőtestet hangsúlyozzuk, miközben levesszük a figyelmet a csípőtájékról. Épp ezért a felsőik nyugodtan lehetnek hangsúlyosak, mintásak, világos színűek, különleges nyakkivágásúak. A nadrág, szoknya viszont jobb, ha visszafogott, egyszerű szabású, nem túl alakra feszülő, minta nélküli, sötét színű. Egyberuhák esetében jó, ha a ruha dereka hangsúlyos, a szoknyarész pedig lefelé bővül. A vagy legyen rövid, boleró jellegű vagy a csípőnél lejjebb érő. A körte alkattípus képviselőinek érdemes viszont kerülni a feszülős, szűk miniszoknyát, a csípőnadrágot, a csípővonalnál díszített nadrágokat, a buggyos derekú és oldalzsebes nadrágokat, valamint a csípő legszélesebb pontjáig érő felsőket, blézereket.

 

Az alma alkattípus

A második leggyakoribba női alkattípus, különösen a molett hölgyek körében és a után, az . Ehhez az alkattípushoz persze nem kell feltétlenül plus size-nak lenni – Drew Barrymore és Tóth Vera ugyanúgy az alma alkattípushoz tartoznak. E típus képviselőire jellemző, hogy a súlyuk a has környékére összpontosul: a váll és a csípő is kevésbé hangsúlyos, ehelyett a has és a mell a domináns.
A nagyobb mell miatt érdemes megtalálniuk az ideális melltartót, viszont bátran hangsúlyozhatják a dekoltázsukat, persze a jó ízlés határain belül. A könnyű anyagok, a mell alatt ráncolt felsők jól leplezik a hasat, ahogyan az egyenes szabású farmer is egyensúlyba hozza az alakot. A nadrág, szoknya nyugodtan lehet élénkebb színű vagy mintás, hogy az alsótestre terelje a figyelmet. Az alma alkatúaknak általában szép a lábuk, ezt szintén hangsúlyozhatják miniszoknyával, tűsarkú cipővel. Az ideális blézer számukra hosszabb, de legfeljebb térdig érő, és derékban karcsúsított. A formátlan zsákruhákat és a testhez tapadó ruhát viszont egyaránt érdemes elkerülniük. ahogy a garbót, a fényes, fodros, nagymintás felsőrészeket is. A túl magas és túl alacsony derekú nadrág egyaránt előnytelen nekik, és a fodros szoknya sem a legjobb számukra.

 

A homokóra alkat

A homokóra alkattípus a leginkább kiegyensúlyozott az között. A váll és a csípő ebben az esetben közel egyforma méretű, a derék viszont vékony – ilyen alkat például Salma Hayek. Ez az az alkattípus, amelyik a derekat hangsúlyozó, akár testre tapadó ruhákat is bátran felvehet, és a szűk nadrág ugyanolyan jól áll neki, mint a palazzo nadrág. A szoknyák terén is bő a választék: a szűk ceruzaszoknyától az A-vonalú, derekat hangsúlyozó fazonig szinte minden jó nekik. A blézerek, kabátok is jó, ha nagyjából csípőig érnek és hangsúlyozzák a derekat. A homokóra alkattípus képviselőinek csak a túlzásokat kell kerülniük: a túl mély kivágást, a túl nagy zsebeket, a túl durva anyagokat és a túl bő zsákruhákat.

 

Az egyenes alkattípus

Az a vékony manökenek és a sportos sajátja. Jellegzetessége, hogy a csípő, a mell és a derék bősége között nincs jelentős különbség. Épp ezért mind a vállat, mint a csípőt érdemes hangsúlyozni, hogy a derék vékonyabbnak tűnjön: jöhetnek a vállban, mellben hangsúlyos felsők, a tulipánszoknyák, a csípőnadrágok és a derékban karcsúsított ruhák. Az szinte kötelező ennek az alkattípusnak és a blézer, kabát is legyen derékban szűkített. Az egyenes szabású zsákruhákat, a bő ingeket és a testre tapadó ruhákat viszont érdemes kerülni, ahogy a merev, derékban elálló, bő blézereket és kabátokat is.

 

A fordított háromszög alkattípus

Az epernek is nevezett fordított háromszög alkat képviselői esetében a váll és a felsőtest hangsúlyos, miközben a derekuk karcsú, és a csípőjük is keskeny. Ehhez az alkathoz tartozik például Cindy Crawford. Nekik érdemes a felsőtestüket kicsit kivonni a figyelem középpontjából a sötétebb, egyszínű darabokkal és a csípőre terelni a figyelmet az élénkebb színekkel, mintákkal. A peplum, a fodor, az A-vonalú szoknya, a bő nadrág, a paperbag szabás mind remekül áll nekik, ahogy az overall, az átlapolós ruha és a derékban karcsúsított blézer is. A derekukat jó, ha övvel hangsúlyozzák. Érdemes viszont elkerülniük a felsőtestet tovább szélesítő csónaknyakú felsőket, a nagy gallérokat, a válltömést, a túlméretezett nyakláncokat, a mély dekoltázst és a pánt nélküli, illetve vékony spagettipántos felsőket.

A szerzőről

Csiki Judit

Több évtizede írok a nagyobb női lapoknak minden olyasmiről, amitől jobb lesz az életünk: életmódról, egészségről, divatról, szépségről – összefoglalva a self-care-ről, azaz a magunkkal való törődésről. Szín- és stílustanácsadóként és self-care mentorként pedig egyénileg is segítem a hozzám fordulókat a testi-lelki harmónia megtalálásában.

Nézd meg ezt is!

Programajánló