Válassza az Oldal lehetőséget

Elhunyt Benedek Miklós, a nemzet színésze

Elhunyt Benedek Miklós, a nemzet színésze

Életének 78. évében, méltósággal viselt után elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész.

 

Benedek Miklós, akit 2023 szeptemberében választottak a nemzet színészévé, egy igazi művészóriás volt. . szeptember 28-án született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1969-ben, és karrierje során számos jelentős színházi és filmes szerepet töltött be. A Nemzeti Színháznál kezdte pályafutását, majd hosszú éveket töltött a Katona József Színháznál. Emellett az ország szinte minden színházában játszott vagy rendezett, így hatalmas hatást gyakorolt a magyar színházi és filmes életre.

Nem csak színészként, hanem rendezőként is kiválóan teljesített. Olyan klasszikusokat vitte színre, mint Heltai Jenő, Molnár Ferenc és William Shakespeare művei. Rendszeresen láthattuk őt a tévéképernyőn is, számos népszerű filmben szerepelt, mint például a “”, a “”, a “Presszó”, a “Sorstalanság” és a “Hyppolit, a lakáj”.

A “” című népszerű magyar rajzfilmekben Mr. Fritz Teufel karakterének hangját kölcsönözte. A “Macskafogó” és annak folytatása, a “Macskafogó 2. – A sátán macskája” számos generáció számára kedvelt művek lettek, amelyekben Benedek Miklós karakteres hangja jelentős szerepet játszott a filmek ében.

 

 

Benedek Miklós a magyar színház- és filmes élet egyik kiemelkedő alakjaként számos emlékezetes szerepet alakított, és jelentős hatást gyakorolt a magyar színművészetre. Szakmai pályafutása során számos díjban részesült, többek között , érdemes és kiváló művész cím, valamint Kossuth-díj tulajdonosa is volt.

2023. szeptember 6-án kapta meg a “Nemzet Színésze” címet, ami Magyarországon a színművészeti élet egyik legmagasabb elismerése. Ez a cím a színházi művészet területén kiemelkedő életművel rendelkező, a nyugdíjas korhatárt betöltött művészek számára adományozható. A cím adományozásával nem csak a művész szakmai elismerése történik meg, hanem az is, hogy művészetükkel milyen mértékben járultak hozzá a magyar gazdagításához.

 

Benedek Miklós, Benedek Tibor

Benedek Miklós és fia,

 

Benedek Miklós magánélete is figyelemre méltó volt. Felesége Hodgyai Éva volt, két gyermekük született, közülük az egyik, Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. Fia tragikus halála mélyen megviselte az idős színészt. Az utóbbi időszakában az egészsége romlott, COPD-ben szenvedett és 2022/2023-as évadban már nem is tudott színpadra állni. A színész, aki a COVID-19 járvány idején is megküzdött az ügyi problémákkal, végül hosszú betegség után hunyt el.

 

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Epres Panni (@eprespanni) által megosztott bejegyzés

A szerzőről

Tóth Kriszta

Egész életemet végigkísérte az írás. Kisiskolás koromtól az összes suliújság szerkesztőségében ott voltam, majd a pályafutásomat is az ország egyik legnagyobb városának napilapjánál, illetve régiós havilapjánál kezdtem. Mellettük is számos újságnak, blognak, magazinnak írtam az évek alatt. Az elmúlt pár évben pedig már mint könyvíró is bemutatkozhattam a nagyvilágnak. Eddig két könyvem jelent meg, s a továbbiak is már ott sorakoznak a fiókban vagy legalábbis a fejemben. A TűsarkakON magazint 2021-ben indítottam útjára.

Nézd meg ezt is!

Programajánló