Válassza az Oldal lehetőséget

Természetes folyamat, de mi is a menopauza?

Természetes folyamat, de mi is a menopauza?

Gyakran előfordul, hogy furán vagy betegnek érezzük magunkat? Szaladjunk orvoshoz vagy teljesen természetes, ami történik velünk? Talán beköszöntött a változókor.

 

Mindenekelőtt tisztáznunk kell azt, hogy a változókor, azaz a vagy más néven klimax minden nő életciklusának természetes szakasza. Ezt az állapotot a hormonok hanyatlása és ingadozása jellemzi. Átlagosan ez az időszak 45-50 éves kor között kezdődik el, habár néhány nő korábban vagy később kerül ebbe a szakaszba és évekig is eltarthat.

 

Jó-jó, de mikor mondhatom azt, hogy menopauzám van?

 

A menopauza orvosi meghatározása szerint 12 egymást követő menstruáció nélküli hónap. Tehát ha valaki azt tapasztalja egy évig, hogy nincs menstruációja egyáltalán 12 hónapon keresztül, azt nevezzük menopauzának és az ezt követő időszak a (az átmenet utáni állapot). Elvileg ilyenkor már nem lehet teherbe esni, bár hallhattunk már ennek ellentmondó híreket is.

 

Értem, de én még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy klimaxoljak

 

Mielőtt elérnénk ezt a mérföldkövet, a perimenopauza (korai menopauza) egy döntő fontosságú, de gyakran figyelmen kívül hagyott szakasz, amely a -es éveinkben kezdődhet (egyes esetekben hamarabb is). Tehát nincs írott törvény arra, hogy mikor kezdődik és meddig tart.

 

Oké, de mégis mit tegyek, ha furán érzem magam?

 

A perimenopauza idején jelentkezhetnek változatos tünetek vagy inkább nevezzük hatásoknak, amelyek bizonyos “rendkívül kellemetlen” érzéseket hagynak maguk után.

Sokan ebben az időszakban tapasztalnak olyan jeleket, amik rémülettel tölthetik el azokat, akik nincsenek tudatában annak, hogy miről is van igazából szó. Ekkor jön az ijedtség, hogy valami meghatározhatatlan halálos kórban szenvedünk. Pedig erről szó sincs, a hormonjaink űznek velünk tréfát, habár ez cseppet sem vicces állapot. A nőgyógyászt érdemes felkeresni mindenképp, de a megnyugtató válasz után azért ne dőljünk nyugodtan hátra, hisz a tünetek megkeseríthetik az eletünket.

 

Mik azok a tünetek, amik a menopauza szinte biztos jelei?

 

A tünetek főleg a perimenopauza szakaszában jelentkeznek, ezek már árulkodó jelek lehetnek, különösen, ha több is egyszerre jelentkezik. A hőhullámokról a legtöbb nőnek van tapasztalata. A hirtelen jelentkező hőségérzet elsősorban a nyakon, arcon és mellkason érezhető, de akár az egész testet is elöntheti.

Általában 10-30 másodpercig tartanak és természetesen a legalkalmatlanabb pillanatban tapasztalhatjuk őket. Öltözzünk rétegesen, viseljünk pamut alsóneműt és ruházatot. Nagyon fontos a rendszeres és az egészséges testsúly fenntartása is. Kerüljük az alkoholt, a nehéz fűszeres ételeket és sajnos a koffeint is el kell hagynunk vagy legalábbis csökkenteni érdemes a napi kávémennyiséget. Ami a legnehezebb, hogy a stresszt minimalizálni kell.

Éjszakai izzadás. Aki megtapasztalta már ezt a tünetet, az biztos tudja milyen kellemetlen úgy ébredni, mintha egy forró gőzfürdőben feküdnénk. Sajnos gyakran ez az érzés heves szívdobogással is társulhat. Viseljünk könnyű és természetes anyagból készült hálóruhát, szellőztessük ki a hálószobát lefekvés előtt, illetve biztositsunk hűvös környezetet. Amennyiben mégis felriadunk az közepén, a légzőgyakorlatok segítenek, hogy újra el tudjunk aludni. Lefekvés előtt egy kamilla tea, valeriana tabletta vagy csepp, áldásos hatással van a jobb alvásminőségre.

Bármely életkorban előfordulhat a hüvelyszárazság, viszont a változókorban ez sajnos sokkal gyakoribb. Ez a kellemetlen diszkomfort érzés gyakori vizelési ingert okoz és fájdalmassá teheti az intim együttlétet, ezért használjunk síkosítót vagy külön erre a célra kifejlesztett krémet.

A depresszió, hangulatingadozások nem csak a változókorban fordulnak elő. Sajnos ezek a problémák korunk népbetegségei. Azonban a menopauza időszakában szinte minden nő megtapasztalja és ekkor fokozottabban érezzük. Nagyobb figyelmet érdemes erre a tünetre fordítani, hiszen ha nem kezeljük őket, akár olyan mértékben is súlyosbodhatnak, hogy a mindennapi élet rovására megy. Nagyon sok technika, önfejlesztő tréning létezik. Ezek közül a , jóga, légzőgyakorlatok, testmozgás és a minőségi szabadidő eltöltése, ami mindenki számára elérhető. A természetes összetevőjű táplálékkiegészítők, rendszeres fogyasztása elengedhetetlen ebben az esetben is a jó közérzet érdekében. Az abszolút jollyjoker a . A szabad levegőn eltöltött minden perc jótékony a szervezetre, lelkünknek és testünknek is gyógyír, amellett, hogy felszabadító érzés. Menjünk ki az erdőbe vagy egy parkba és vegyünk mély lélegzetet a remélhetőleg tiszta levegőből. Ragadjunk meg minden alkalmat és élvezzük az apró pillanatok adta boldogságot. Tudatosan, ha odafigyelünk, idővel automatikussá válnak az érzékelések, hogy észrevegyük, mi az, ami örömmel tölt el bennünket. Egy madárdal, egy idegen mosolya a boltban, szeretteink közelsége vagy egy szép festmény. A kis csodák az életünkben mindenhol ott vannak, csak észre kell vennünk őket.

 

Mit tegyek, ha semmi sem segít?

 

Ezek a leggyakoribb tünetek, ám még számos változatos érzet nehezítheti meg a változókorban lévő nők mindennapjait. Érdemes ezeket a hatékony tippeket kipróbálni. Főként a fentiekhez hasonló természetes megoldásokat fókuszba helyezni a problémák kezelésére, ám ha mindezek ellenére sem enyhülnek a tünetek, ajánlott speciális orvosi segítséget igénybe venni és fontolóra venni az utasításait, de mindenképp előnyben részesítve az ünket fenntartó javaslatokat.

A szerzőről

Gaál Orsolya

Gaál Orsolya leendő menopauza coach és női életmód coach vagyok. Célom, hogy minden változó korban lévő és nehézségekkel küszködő nő, megoldást találjon a problémáira és segítséget kapjon. Legyenek ezek a gondok akár testiek, akár lelkiek. Saját megélt tapasztalataim vezettek erre az útra. Ekkor tudatosult bennem, hogy mit kell tennem, mi a hivatásom. Munkám és írásaim azoknak a nőknek szólnak, akik hasonló TűsarkakOn járnak mint én. Felvontam a zászlómat es hadba indulok, hogy együtt megnyerjük a háborút a klimax csataterén! Tartsatok velem!

Nézd meg ezt is!

Programajánló