Válassza az Oldal lehetőséget

Az önismeret útvesztőjében, avagy melyik technikát válasszam? – A családállítás

Az önismeret útvesztőjében, avagy melyik technikát válasszam? – A családállítás

Előbb-utóbb – kinek hamarabb, kinek később – eljön az a bizonyos pont az életében, amikor a feje tetejére fordul a saját világa. Valami elromlik  vagy nem úgy alakul, ahogy elképzelte, mert a képzelt világot nem fedi a valóság. Ilyenkor először szép lassan összeomlik (legalábbis azt hisszük) minden. Pontosan ez az a pont, amikor elkezdünk figyelni önmagunkra. Elkezd a kritikus énünk a felszínre bukkanni és az elégedetlenségünk elindít bennünk egy belső átalakulási folyamatot.

Keresünk valami kapaszkodót, aminek vagy akinek a segítségével újra boldogok lehetünk.

A boldogság egy olyan erény, aminek hiánya igencsak szürkére tudja festeni az amúgy színes életünket. Belső békénk és harmonikus létünk megtalálása azon alapszik, milyen gyorsan tudunk fejlődni, megértést kapni mini megvilágosodásokon keresztül, hogy van egy számunkra olyan élhető világ, ami mentes a játszmáktól, agresszív reakcióktól, nehéz érzésektől, kilátástalan helyzetektől, panasz és áldozati személyiségtudattól.

Legelőször azt tapasztaljuk, hogy kényelmetlen élethelyzetek vesznek körül és a személyiségünk elkezd megváltozni. A sok „nem jó ez”, „nem jó az” vitákat, veszekedéseket és diszharmonikus életminőséget teremt meg körülöttünk. Persze, nemcsak önmagunkban, hanem az összes életterületünkön, mint , szülői , munkahely, baráti kapcsolatok.

Ez a teremtés a tiéd, megtörtént, visszafordítani nem lehet, csak megváltoztatni, de nem másokat kellene, hanem csakis önmagad.

Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban. – Mahatma Gandhi –

Kezdjem magamnál, na de hogyan, merre induljak? – jogosan teheted fel a kérdést, főleg, ha új vagy a terepen. Milyen önismereti technikát vagy milyen szakembert válasszak? Cikksorozatunkban összeszedtünk neked néhány manapság menő módszert, amik tutira nem hagynak cserben. A változás örök, kezd el MOST!

 

5. Családállítás

Bert pszichológus és teológus nevéhez fűződik a . A sorsunk elválaszthatatlanul összefügg a családunk tagjainak sorsával. A családfelállítás lényege, hogy segítségével az eddig nem ismert, tudattalan mechanizmusainkat tudatossá téve új életminőségre tegyünk szert. Hellinger a szabadságot, a választott sorsot állítja szembe a kényszersors rabságával.

Munkássága célja, hogy az egyén a sorsában felismerje a lehetőségeit, felszabadítsa saját magát és teljesebbé tegye az életét. Azt az életlátást hozza felszínre, amit mi nem látunk, mert időtlenül rejtve van. A összetartozás a sorsközösség vállalás, a nehézségek átvállalása, ami tudattalanul működik a mi sorsunkban és ezért nehéz sorsban vagyunk. Genetikailag cipeljük a felmenőink sorsát és átvesszük tőlük az odatartozás jeleként.

A sors ugyanúgy alakítja az egyén sorsát, mint amilyen a szülőké. Ezt hívjuk sorsátvállalásnak. Azonban ez a saját személyes utunkat akadályozza. Nem jó helyen állunk a családi rendszerben.

A törvényeken keresztül működik:
– Odatartozás törvénye (félelem a kirekesztettségtől vagy attól, hogy elhagynak).
– A hely rendje (beáll valamelyik családtag helyére, akár valamelyik távoli felmenő is lehet).
– A kiegyenlítődés rendje (átveszi a családban a valakivel történt rossz dolgokat, hogy neki könnyebb legyen, a családi csoport-lelkiismerten keresztül). Adás – kapás egyensúlya.

 

Hogyan zajlik a kezelés?

Csoportos az állítás. Kb. 10-15 ember gyűlik össze. Vannak az úgynevezett állítók, akik a problémájukra kérnek állítást és vannak a segítők, akik „csak” szereplőként vannak jelen az állításban.

Minden rendszernek megvannak a működési szabályai, ami állandóságra törekszik.

Nagy körben ülnek a jelenlévő személyek, mindenki csendben hallgat. Az állító megfogalmazza a problémáját, nehézségeit, ami a legjobban foglalkoztatja. Elmondja pontosan, hogy mi az, amit szeretne. A csoportvezető feltehet olyan kérdéseket, ami fontos eseményeket tár fel. Megállapítja, milyen szereplőkre lesz szükség az adott állításban. Pl.: , , testvér, nagyszülők.

Ezután a kliens kiválasztja és elhelyezi a térben azokat a csoporttagokat, akik őt és családtagjait fogják képviselni. Ez úgy történik, hogy az állító odamegy valakihez a családállítás során, akit arra szeretne megkérni, hogy képviselje édesanyját és azt mondja: Kérlek, képviseld az édesanyámat! Ha a csoporttag ezt elfogadja, akkor az állító hátulról a vállait megfogja és elhelyezi őt a térben érzései szerint. Így jár el a többiekkel is. Saját magára is választ képviselőt. Ezután az állítást kérő visszaül a székre, kívülről szemléli, mi történik.

Miután beállította a szereplőket, azok elmozdulnak a térben és felvesznek egy alakzatot. Kapcsolódnak egymáshoz, elrendeződnek. A morfogenetikus mezőben történik mindez. Elkezdődik az oldás. A megfelelő rendben a családtagok képviselői jól érzik magukat. A családállítás végén az állító beállhat saját képviselője helyére, így belülről is átélheti a változások hatását. Tudatos szinten érzékelhet egy új rendet.

 

Mire jó a kezelés, milyen problémákra alkalmazhatják?

• Családi dinamika helyreállítása.
• Nehéz sors letétele, megértése.
vagy öngyilkossági hajlam.
• Párkapcsolati nehézségek.
• Elutasítások, női-férfi minőség.
• Lelki problémák.

 

Mi lesz utána mit fogsz tapasztalni?

Az állítás után nem beszélhetsz arról, ami történt, fokozott figyelmet kérnek tő az elkövetkezendő 2 hétben, mert történhetnek intenzív átrendeződések!!
Helyre áll a rend, felszabadultságot élsz meg.

Cikksorozatunkban ezekről olvashatsz még:

Access Bars

ThetaHealing

Hipnózis/hipnoterápia

Integrált személyiségfejlesztés

Családállítás

Meditáció

Pszichológia

A szerzőről

Strohberger Krisztina

EgészségMentor vagyok és 3 gyermek édesanyja. Számomra fontos a testi- lelki egészség. Azt gondolom, ennek egységét a fizikai jóllét, a gondolkozás és a táplálkozás adja meg. Életmód-tanácsadó és terapeutaként önismereti vezető vagyok. Imádom az életet. Arra tanítom az embereket, hogy minden csak egy pillanatnyi állapot és a boldogságot, kiegyensúlyozottságot, a sikeres életet önmagunk legjobb minőségének megtalálásával tudjuk megteremteni. Az írás számomra egy új lehetőség, ami által hozzád is eljuthatnak az általam vallott módszerek és amelyeket - ha te is szeretnéd - beépíthetsz a mindennapjaidba.

Nézd meg ezt is!

Programajánló