Válassza az Oldal lehetőséget

Csaltak már meg téged? – A megcsalás formái

Csaltak már meg téged? – A megcsalás formái

A megcsalás végigkíséri a világtörténelmet, a világirodalmat, még a bibliai Tíz parancsolatban is benne van: Felebarátod házastársát ne kívánd! Korántsem új keletű a probléma, mindennapjaink megkerülhetetlen része. Nagyon kevés olyan ember van, aki nem csalt meg soha, vagy nem csaltak meg, vagy ne ismerne valakit, aki érintve volt. Ezek olykor fájdalmas emlékek vagy éppen a szabadság kapui egy-egy ember életében. Kapu egy érzelmi, érzéki, izgalmas birodalomba, ahová a társadalom által kijelölt monogámia egyenes útján nem jutnánk be. Azonban nem lehet nem foglalkozni vele, hiszen a házasságtörés az egyik legrégibb tabunk és pletykaforrásunk egyben.

 

Milyen megközelítésből nézhetjük a megcsalást?

Elsőre valószínűleg mint „főben járó bűnre” gondolunk legtöbben. Mi van, ha a szinonimáit soroljuk fel a megcsalásnak, hogy változik maga a tett megítélése? Elfogadhatóbb lesz vajon a szerelmi viszony, románc, légyott, fuck buddy, egyéjszakás kaland szavak használatával a félrelépés?

Az emberek egy része ezen szavak hallatán a „megcsalt” félre gondol azonnal és őt sajnálja, azzal érez együtt. A másik csoport, akik a „megcsalót” érti meg azonnal. És még további szereplői is lehetnek ennek a körnek: elsősorban a szeretők, adott esetben a családban élő gyerekek, akik legtöbbször vesztesként jönnek ki ebből a játszmából.

 

Milyen vágy dolgozik a megcsalás mögött?

Sok kutatás témája az, hogy vajon elvárható-e a mai világban a kapcsolatunktól, házasságtól, hogy mind érzelmileg, mind testileg hűségesek maradjunk, míg a el nem választ. Ez a norma az emberiség történelméből származik, amikor az átlagéletkor sokkal alacsonyabb volt, így a kapcsolatok is rövidebb ideig tartottak. Az özvegység sokkal gyakoribb volt, az újraházasodás természetes volt a házastárs halála után, hiszen családi alapon szerveződtek a hétköznapok, sokkal nagyobb volt az egymásrautaltság és nő között, mint napjainkban. A házasság alapja viszont elsősorban egy gazdasági-társadalmi döntés volt, a szerelmi házasságok a 19. században kezdtek el hódítani. A hangsúlyok átrendeződtek, de a monogámia, a hűség iránti vágy és a legtöbb ember fejében megmaradt. Ugyanakkor nagyon kevesen fogalmazzák meg és mondják ki őszintén egy párkapcsolatban, házasságban napjainkban, hogy mit is értenek alatta.

 

Mi minősül megcsalásnak?

Induljunk ki a monogámiából, mint uralkodó értékrendből, ennek mentén beszélhetünk testi és érzelmi megcsalásról. Ha testi (fizikai) monogámiáról beszélünk, több határt húzhatunk meg. Megcsalás lehet egy csók, egy erotikus tánc szombat éjjel, lehet egyéjszakás kaland, orális , rövid viszony vagy hosszú évekig fennálló szexuális . Hardcore verzióban akár egy érintés is megcsalásnak minősülhet egyesek szemében.

Vannak, aki az érzelmi kilengést is a megcsalás kategóriájába sorolják, sőt, vannak, akik kizárólag az érzelmi hűtlenséget gondolják megcsalásnak, ők a nyitott kapcsolatban élők. Az etikus poliamor kapcsolatban viszont mind az érzelmi, mind a testi kapcsolat létesítése elfogadott a kapcsolaton kívül is.

Az érzelmi és között egy újabb megcsalási forma ütötte fel a fejét az online világ által a mindennapjaikban. Ez pedig az internetes megcsalás. A pornó, fizetett webcamok, félmeztelen szelfik világában rengeteg erotikus inger került egy karnyújtásnyira tőlünk, ezzel találkozunk nap mint nap, baráti társaságban, sőt, a saját kapcsolatunkban is. A ők egy teljesen új, köztes, átmeneti világot nyitottak meg. Sosem látott közelségbe került a megcsalás titkos, de fájdalmas online formája.

A legutóbbi felmérések szerint minden eddiginél nagyobb mértéket ölt az online pornófogyasztás. Vajon mindez egy fennálló szerelmi kapcsolat alatt történik vagy amikor egyedülállóak vagyunk? Ha kapcsolatban, a párunk vajon ezt a vizuális fantáziakalandozást hogy értékelné, ha tudná?

 

Mi a helyzet a szexchattel?

Az út tovább vezet, a pornó az csak az első állomás, a fantáziának nem szab határ semmi: , egy adott személynek készült fotók-videók megosztása, elő webkamerás (közös) maszturbáció. Mindez testi érintés és érzelmi elköteleződés nélkül. Kicsit olyan ez, mint az egyik Mátyás király , az Okos lány története, aki azt a feladatot kapta Mátyástól, hogy hozzon is, meg ne is ajándékot. Ez az okos lány lehet, hogy a 21. században egy Snapchaten eltűnő vagy Messengeren visszavont képpel oldaná meg a feladatot. Azonban ha a „csaló” fél lelepleződik, a „,megcsalt” érzelmei, fájdalmai valósak lesznek, nem törölhetőek. Ezért veszélyes játék az online megcsalás, mert bár az üzenetek előzményeit lehet törölni, a fájdalmat nem.

Egy tartós, hosszú távú kapcsolatra, házasságra ezek a különböző megcsalási formák legtöbbször romboló hatással vannak, ám ha erős a kapcsolat, akkor a bizalomvesztés helyreállítható, sőt: a párkapcsolati krízisből valami jó is származhat.

Egy ismert párkapcsolati tanácsadó, Esther Perel így fogalmaz: „Sokszor kérdezték tőlem: Szóval egy küszködő párnak megcsalást javasolnál? A válaszom: Sokaknak egész életüket pozitívan meghatározó tapasztalatai származtak egy-egy komoly kapcsán. Pont annyira kívánom, hogy lépj félre vagy csaljanak meg, mint amennyire kívánom, hogy légy beteg”.

 

Poór Judit írása

A szerzőről

Poór Judit

Coach (life-, karrier és intimitás a szakterületem), párkapcsolati szakértő és családkonzulens jelölt vagyok. Szívügyem a párkapcsolatok harmonizálása, az illúziók elengedése, a valóság elviselhetővé tétele, a szexuális önazonosság megélése. Szakmai küldetésem, hogy egy biztonságos közegben ítélkezésmentesen támogassalak a saját döntéseid meghozatalában és megvalósításában. Segítek bízni saját magadban és megélni azt, aki éppen vagy. Magánélettel kapcsolatos elakadás, párkapcsolati nehézség esetén keress bátran, illetve karrier tanácsadással (hivatás, vállalkozás, álláskeresési stratégia) is foglalkozom.

Nézd meg ezt is!

Programajánló