Válassza az Oldal lehetőséget

Min múlik a hosszú házasság? 5 tipp, hogy kitartson a kapcsolat

Min múlik a hosszú házasság? 5 tipp, hogy kitartson a kapcsolat

Minden házasulandó pár vágya a , de vajon mi a titok, amelyik valóban elvezet hozzá? Mutatunk 5 tippet, amely minden kapcsolatot jobbá tehet.

Talán közhely, a tapasztalatok mégis igazolni látszanak, hogy az a legjobb kapcsolatokat is rombolja. A statisztikák szerint egyre ritkább a hosszú és a hosszú ideig harmonikus . Az előző generációk élethossziglan tartó házasságaira hivatkozni persze csalóka dolog, hiszen amíg a szégyennek számított vagy egyszerűen nem is volt lehetséges, addig ugyan hosszan tartottak a házasságok, de az egyáltalán nem biztos, hogy a házasfelek boldogok is voltak együtt. De mit tehetünk, ha egyszerre akarunk stabil kapcsolatban és boldogan is élni? Mutatunk öt olyan dolgot, ami a hosszú házasság alapköve lehet.

 

1. A hosszú házasság alapvető feltétele: A kommunikáció

Az a házasság, amelyben a felek képtelenek beszélni az igényeikről és a problémáikról, aligha tart sokáig – vagy ha a házasfelek el is éldegélnek egymás mellett jó ideig, aligha érzik jól magukat ebben a néma, társas magányban. A jól működő, hosszú házasság legfontosabb alapköve ugyanis a : ha tudunk őszintén beszélni az örömünkről-bánatunkról, és arról is, mire lenne szükségünk, mit várunk a másiktól, akkor nem kell attól félnünk, hogy a szőnyeg alá söpört sérelmek egyszer egy nagy veszekedésnél buknak majd ki. Persze az is fontos, hogy amikor a szükségleteinkről beszélünk, ne vádaskodjunk és személyeskedjünk, egyszerűen fogalmazzuk meg, hogy mi magunk hogyan érzünk ebben a helyzetben, és mit szeretnénk pontosan.

 

2. A hosszú házasság sem vitamentes!

lenne azt hinni, hogy a boldog és hosszú házasság teljesen mentes a vitáktól. Bizony, egy jó kapcsolatban is emelkedik néha a hangerő, csak az a nem mindegy, hogy mennyire. Itt is érvényes az, ami a kommunikáció minden más területén: ne a másikat vádoljuk, hanem mondjuk el, nekünk mire lenne szükségünk. A jó viták azok, amelyek végén ül mindkét fél számára elfogadható kompromisszumra jutni vagy a kölcsönösség elvén hol az egyik, hol a másik fél enged. Ehhez viszont az is szükséges, hogy ne csak a saját igényeinket kommunikáljuk, de meg is tudjuk hallgatni a másikat.

 

3. Legyen külön is életünk!

A jó házasság nem arról ismerszik meg, hogy a házasfelek minden órájukat együtt töltik. Épp ellenkezőleg: ahol a kapcsolat bizalomra épül, ott nem gond, ha a pár tagjainak külön is van programja, baráti köre, hobbija. A hosszú házasság titkai között előkelő helyet foglal el az együtt és a külön töltött idő egyensúlya. Szükség van a közös élményekre, hogy együtt fedezzünk fel új dolgokat, de arra is, hogy egymástól külön is képesek legyünk a feltöltődésre.

 

4. Ne tekintsük természetesnek a jó dolgokat!

A hosszú házasság egyik titka, hogy ne tekintsük magától értetődőnek azt, amit a párunk minden nap megtesz. Ne felejtsük el megdicsérni a finom vacsorát vagy azt, ha a másik kérés nélkül elmosogat. Ugyanakkor a határokat is fel kell állítanunk. Jó, ha pontosan tudjuk, mi az, amit semmiképp sem vagyunk hajlandóak elviselni a másiktól és ezt pontosan, határozottan kommunikáljuk is.

 

5. A hosszú házasság néha a külső segítségen is múlhat!

Egy jól működő kapcsolat néha azon is múlhat, hogy a felek nem félnek időben segítséget kérni, ha gond van. Ez különösen akkor fontos, ha olyan nehézségekkel szembesülünk a kapcsolatunkban, amelyek évek, évtizedek alatt rendszeresen, ugyanúgy térnek vissza. Az ilyen konfliktusok sokszor arra vezethetők vissza, hogy egy alapvető kérdésben más elveket és megoldási módszereket hoztunk a családunkból. Egy párterápiában jártas pszichológus viszont segíthet feltárni a háttérben levő okokat és összefésülni az igényeinket.

A szerzőről

Csiki Judit

Több évtizede írok a nagyobb női lapoknak minden olyasmiről, amitől jobb lesz az életünk: életmódról, egészségről, divatról, szépségről – összefoglalva a self-care-ről, azaz a magunkkal való törődésről. Szín- és stílustanácsadóként és self-care mentorként pedig egyénileg is segítem a hozzám fordulókat a testi-lelki harmónia megtalálásában.

Nézd meg ezt is!

Programajánló