Válassza az Oldal lehetőséget

Párterápia kisokos

Párterápia kisokos

Normálisan működő párkapcsolatot vagy házasságot fenntartani bizony nem egyszerű, rengeteg befektetett energiát, odafigyelést és kompromisszumot igényel. Ám mindezek ellenére is előfordulnak olyan élethelyzetek, amikor a stabilnak vélt kapcsolat meginogni látszik.

Hiszen a hétköznapok egyformaságát néhol egy-egy tragédia, trauma vagy töri meg, amit nem biztos, hogy a pár tagjai egyedül meg tudnak oldani. A legrosszabb, amit tehetsz ilyenkor, hogy homokba dugod a fejed, nem beszélsz róla, hiszen a feszültség ottmarad és a ki nem mondott, meg nem fogalmazott érzések, sérelmek szépen alattomosan elkezdik mérgezni a szerelmeteket, mígnem egyszer csak azt veszed észre, hogy már teljesen más irányba haladtok és a szakítás vagy elkerülhetetlenné válik.

Nincs is annál szomorúbb, mint amikor a szerelmes, boldog pillantásokat felváltja az elhidegült, komor és sértett tekintetek, amik kizárnak minden további közeledést, akár lelkileg, akár testileg. De nem törvényszerű, hogy ez így legyen, hiszen a éppen ezeket a bonyolult és nehéz helyzetetek hivatott megoldani.

Mikor érdemes párterápiára járni?

Akad számos olyan élethelyzet, ami rendkívül kemény kihívások elé állítja a társakat, mutatjuk a leggyakoribb eseteket.

1. Gyerekvállalással kapcsolatos nehézségek: Talán ez az egyik leggyakoribb, hiszen egy , egy gyermek elvesztése vagy akár egy meddőségi diagnózis alapjaiban tudja megrengetni a kapcsolatokat, de még egy teljesen egészséges terhesség és szülés is extra erőfeszítések megtételét igényli minkét fél részéről.

2. : Szinte elkerülhetetlen, hogy időnként ne távolodjunk el kicsit a társunktól. Gondot akkor jelent ez, amikor nem találjuk a visszautat és úgy érezzük, nem tudjuk már szeretni, kívánni őt. Sokszor apró elakadások okozzák ezt, amelyeket könnyen lehet orvosolni, ha odafigyelünk rájuk.

3. : Az egyik legnehezebb helyzet, hiszen az ősbizalom sérülésével az egész kapcsolat alapja sérül. Nehéz túllendülni egy ilyen komoly áruláson, de ha mélyre ásunk, sok mindent megérthetünk.

4. Rossz : A kapcsolatokba mindenki hozza a saját csomagját, a szülői és a kötődési mintákat, és ha ez még nem lenne elég, a korábbi párkapcsolatokban szerzett sérelmek is rányomják a bélyegüket az aktuális párkapcsolatra. Talán ezeket lehet a legegyszerűbben megoldani, helyretenni, de ha ez nem történik meg, az apró bosszúságok és félreértések szépen lassan elhozhatják a kapcsolat végét.

5. Függőségek: Sajnos idehaza a leggyakoribb probléma, amit a párok egyedül biztosan nem tudnak megoldani, legyen szó akár munka-, akár -, akár kábítószer-függőségről.

6. : Végezetül ejtsünk szót a depresszióról, a különféle személyiségzavarokról, amelyek egyéni és párterápia nélkül nem teszik lehetővé a tartós és boldog párkapcsolatot.

Láthatod hát, a gondok választéka elég széles skálán mozog, sajnos alig akad olyan kapcsolat, amit valamelyik problémakör próbára ne tenne. Szerencsére te már jó úton jársz, hiszen a felismerés az első lépés a kapcsolat meggyógyításának útján.

Mi történik a párterápián?

A párterápia a egyik fajtája, amelyen belül számos megközelítés létezik. Segít közelebb hozni a társak nézeteit, jobban és mélyebben megérteni a kapcsolatukat és hatékony eszközöket nyújt abban, hogy jobban viszonyuljanak egymáshoz.

Érdekessége, hogy szinte minden esetben két terapeuta vezeti, mert így sokkal hatékonyabban tudnak segíteni a párokon, bármiféle részrehajlás nélkül.

Ha mindkét fél nyitott, a megfelelően megválasztott terápiás módszer kitűnő megoldást kínálhat a kihívással szembenéző pároknak.

Mindenhez két ember kell!

Persze, ostoba közhelynek tűnik és a végtelenségig ismételgetik az emberek, ám mégis igaz. Egyedül nem fogod tudni megoldani a párkapcsolatod, egymagad képtelen leszel feloldani a helyzetet, hiszen ha a másik fél nem képes jobb belátásra térni, alkalmazkodni, változtatni, beszélni és kompromisszumot kötni, akkor sajnos kicsi az esélyetek a boldog, közös jövőre.

Ám ha a párod is nyitott, mindenképpen érdemes belevágnotok, hiszen ha tenni szeretne értetek, akkor az azt jelenti, hogy fontos vagy számára és nem szeretne elveszíteni, ez pedig egy tökéletes kiindulási alap egy párterápia kezdetéhez.

A szerzőről

Szalisznyó Edina

Csaknem két évtizedet töltöttem a nyelvoktatásban, sales és marketing területen, így az írás terén már mintegy húszéves tapasztalatom van. A nyelvek hozták számomra a fordítói munkákat, illetve a széles látókörűséget, amit az olvasásmániám csak továbbfejlesztett. Mára már csak szövegírásból élek, különösen kedves témáim a kultúra, a nyelvek, az önfejlesztés, a gyereknevelés és tudatos élet kialakítása.

Nézd meg ezt is!

Programajánló