Válassza az Oldal lehetőséget

A párkapcsolat buktatója: Mit hoztunk otthonról?

A párkapcsolat buktatója: Mit hoztunk otthonról?

Sajnos nem ritka jelenség, hogy egyik párkapcsolatunk ér véget a másik után és valamiért senki mellett nem találjuk a helyünket. Amikor mindig ugyanazokat a köröket futjuk hiába, pedig teljesen más ember van épp mellettünk. Amikor állandóan ugyanazok a problémák merülnek fel, vagy ugyanazokba a falakba ütközünk, vagy ugyanolyan rosszul reagálunk bizonyos helyzetekben.

Ha veled is ez a helyzet, akkor ideje hátrébb lépni két lépést és kicsit külső szemlélőként tekinteni magadra. Ha hagysz magadnak időt és kicsit el tudsz távolodni ezektől a traumatikus szakításoktól, akkor jobban meg tudod érteni az ok-okozati összefüggéseket.

Mert, hogy minden párkapcsolati zűr visszavezethető a gyerekkorodra, a szüleiddel való kapcsolatodra, sőt a szüleid ára is. Ebben a cikkünkben ezt a témát fogjuk körbejárni, így ha azt érzed, ugyanabban a mocsárban taposol már jó ideje, akkor mindenképpen olvass tovább!

 

Neked milyen a kötődési mintád?

Te tisztában vagy azzal, hogy mekkora jelentőséggel bír életed első pár éve, amikor is kialakul az elsődleges gondozódhoz, vagyis legtöbb esetben az édesanyádhoz való . Amennyiben válaszkészen neveltek, odafigyeltek rád és azonnal reagáltak az igényeidre, akkor jó eséllyel alakult ki biztos kötődés, amely minden későbbi kapcsolatod mintáját meghatározza.

Azok a , akiket például hagytak sírni, akikkel ridegen és indokolatlan szigorral bántak, akiknek az igényeit figyelmen kívül hagyták, ők sajnos jó eséllyel sodródnak bele olyan kapcsolatokba, ahol akár – szélsőséges esetben – párkapcsolati erőszak áldozatai is lehetnek, de számos esetben ez a bizonytalan kötődés gátolja meg azt, hogy közel engedj magadhoz bárkit is. Sőt annak az oka is itt keresendő, ha képtelen vagy intim közelségbe kerülni vagy hogy tartósan nem tudsz párkapcsolatban élni.

 

Az otthonról hozott mintákat hordozzuk

Persze, nem csak a kötődés az egyetlen, ami befolyásolja a jelened, hiszen kimondva-kimondatlanul rengeteg egyéb is hatott rád. Ezeket a hatásokat ne úgy képzeld el, hogy kimondott szavak és nagy beszélgetések kellettek hozzá, hanem sokkal inkább a hétköznapok, ahogy éltétek a családi életet, ahogy beszéltetek egymással, ahogy a szüleid beszéltek egymással.

A biztonságos családi légkör alapozza meg az ősbizalmat, amikor nem fog eluralkodni rajtad a pánik, ha nem éred el a társad telefonon. Az érzelmek kezelése és azokra törté reagálás fogja nagyban meghatározni, hogy te magad hogyan tudod majd uralni az érzelmeidet, hogyan tudsz mások érzelmeire reagálni. A konfliktusok kezelését is ekkor sajátítod el, így nagyon nem mindegy, hogy mit látsz a szüleidtől, valamint az sem, hogy ők hogyan reagáltad a te dühkitöréseidre.

Sőt az sem mindegy, hogy amikor elindultál felfedezni a világot, akkor túlféltettek vagy támogattak téged? Ez lesz ugyanis a későbbiek során a kulcsa annak, hogy mennyire tudod magad önálló egyénnek tartani a párkapcsolatodon belül, hogy mennyire tudod megőrizni a saját hobbijaid és kapcsolatrendszered, vagyis hogy mennyire őrzöd az autonómiádat.

Gondoltad volna, hogy ennyi minden eldől a gyerekkorodban? A jó hír azonban az, hogy kellő önismerettel, kíméletlen őszinteséggel bármelyik területen érhetsz el fejlődést, amivel biztosítani tudod azt, hogy a következő párkapcsolatod ne úgy és ne azért végződjön, ahogy és amiért az előzőek.

 

Szakítsd meg a folyamatot!

Persze, nem törvényszerű, hogy a beléd égetett minták szerint éld le az életed, hiszen ezeken mindig lehet változtatni, bár kár lenne tagadni, hogy ehhez szakember, és rengeteg erő kell. Ez a hosszú láncolat csak úgy szakítható meg, ha elsőként felismered a problémát és nem tagadod, nem hárítod, nem bagatellizálod a gondodat. Ha felismerted és hajlandó vagy dolgozni rajta, az már fél .

Bár néha talán könnyebb a szőnyeg alá söpörni az ilyen jellegű gondjainkat, sőt akár a másik félre hárítani a felelősséget, mi mégis azt javasoljuk, hogy ha tartalmas és boldog életet szeretnél, akkor írd át a mintáidat, írd át a sorsod!

A szerzőről

Szalisznyó Edina

Csaknem két évtizedet töltöttem a nyelvoktatásban, sales és marketing területen, így az írás terén már mintegy húszéves tapasztalatom van. A nyelvek hozták számomra a fordítói munkákat, illetve a széles látókörűséget, amit az olvasásmániám csak továbbfejlesztett. Mára már csak szövegírásból élek, különösen kedves témáim a kultúra, a nyelvek, az önfejlesztés, a gyereknevelés és tudatos élet kialakítása.

Nézd meg ezt is!

Programajánló