Válassza az Oldal lehetőséget

A digitális kor gyermekei: Tiltsd vagy ne tiltsd?

A digitális kor gyermekei: Tiltsd vagy ne tiltsd?

Minden kornak megvannak a maga gyereknevelési buktatói és teljesen természetes, hogy minden szülő aggódik, tanakodik és információt keres-kutat, hiszen a legjobbat szeretné a gyermekének. Míg azonban harminc évvel ezelőtt a televízió okozta az egyetlen ismeretlen zavart a gyereknevelés képletében, addig mára egy sokkal erőteljesebb faktor, az gördít eléd akadályokat. Vagyis épp ez a kérdés: megnehezíti a gyermeked ét, vagy épp a segítségedre lesz? Hiszen bármennyire is próbálod tagadni, a harmadik évezredben született gyermekek mindegyike digitális bennszülöttnek minősül, hiszen abba a világba születik bele, ahol teljesen kézenfekvő az internet és ezzel együtt a kütyük használata.

Bár számtalan kutatás és tanulmány foglalkozik vele, valamint a WHO ügyi világszervezet is fogalmazott meg ajánlásokat, még mindig két homlokegyenest ellentétes nézet feszül egymásnak, ami a szülőket illeti.

 

Tiltsd vagy ne tiltsd?

A két pólus közül az egyik a teljes tiltást alkalmazza, vagyis azt, hogy a gyermek egyáltalán nem találkozik képernyővel sem tablet, sem telefon, sem televízió formájában és úgy határoz, hogy majd iskoláskorban ismerteti meg gyermekét a digitális világgal.

A másik véglet persze az, amikor az alig féléves gyermek előtt ott vibrálnak a YouTube népszerű gyerektartalmai, szinte válogatás nélkül, amíg mos, főz, telefonál, ügyet intéz vagy csak kiszalad a mosdóba.

A két példa elég sarkított, de mégis megfelel a valóságnak és mielőtt hirtelen pálcát törnél a képernyős anyuka felett, gondolj csak bele a helyzetébe! Hiszen szó lehet akár arról is, hogy nincs meg a támogató környezet vagy épp egyáltalán nincs számára segítség, esetleg ő maga sem tudja tudatosan használni az internet adta lehetőségeket. Ezért is íródott jelen cikkünk, hogy minél több szülőhöz eljusson, nem tiltani, nem túlozni, hanem tudatosan használni kell a digitális korszak nyújtotta lehetőségeket!

 

Hogyan használd az internetet tudatosan?

Biztosan felmerül benned a kérdés, hogyan is használd tudatosan az internetet és a hozzá kapcsolódó eszközöket a gyereknevelés során. Összeszedtük számodra a főbb pontokat!

• Minden életkorban tartsd be az ajánlott képernyőidőt!

• Mutass példát! Használj fényképezőgépet, fotózz kevesebbet, zárd ki az értesítéseket és éld meg a pillanatot, vagyis indulj el a útján!

• Soha ne legyen háttérzaj a televízió, étkezések során pedig legyen tabu!

• Rokonokkal, barátokkal videóchatelni legális, így azt használhatod bármikor!

• A megfelelő mennyiségű képernyő mellett gondoskodj arról is, hogy a javasolt mennyiségű is meglegyen minden egyes nap, hiszen így a modern népbetegséget, az elhízást tudod elkerülni, ami sajnos egyenesen arányos a képernyő előtt töltött idő mennyiségével.

• Villódzó mesét nézni és oktató applikációt használni nem egy és ugyanaz, így amennyiben aktivitással párosul az eszközhasználat, bátran adhatod a gyermeked kezébe!

Persze gyakran felmerül ellenérvként, hogy nyilván azért gyártják ezeket a meséket, hogy a bármikor nézhessék, de sajnos a mai fogyasztói társadalomban nem minden cég nézi a gyermekek érdekeit, hanem sokkal inkább éheznek a bevételre és hunynak szemet afölött, hogy ezzel nem feltétlenül tesznek jót a gyerekekkel.

Látod, mennyi mindenre kell odafigyelni, de ugye összességében azért nem is tűnik olyan nagy ördöngösségnek a dolog?

 

Mindennek a kulcsa: a mértékletesség!

Mint ahogy más témákban is felmerül az unalomig ismételt frázis: a mértékletesség itt is az egész jelenség kulcsa. Ha nem szülői felügyelet nélkül, ha nem rutinból és nem figyelemelterelés céljából történik a kütyük bevonása és az életkori ajánlásoknak megfelelő mennyiséget is betartod, akkor egészen biztosan nem hozod hátrányos helyzetbe gyermekedet, hanem sokkal inkább előnyt kovácsolsz magatoknak a modernkori technológia segítségével!

Használd ki a nyújtotta előnyöket tudatosan és meglásd, gyermekednek csak előnyére fog válni, hiszen akarva-akaratlanul neki már ebben az érában kell érvényesülnie – digitálisan is!

A szerzőről

Szalisznyó Edina

Csaknem két évtizedet töltöttem a nyelvoktatásban, sales és marketing területen, így az írás terén már mintegy húszéves tapasztalatom van. A nyelvek hozták számomra a fordítói munkákat, illetve a széles látókörűséget, amit az olvasásmániám csak továbbfejlesztett. Mára már csak szövegírásból élek, különösen kedves témáim a kultúra, a nyelvek, az önfejlesztés, a gyereknevelés és tudatos élet kialakítása.

Nézd meg ezt is!

Programajánló