Válassza az Oldal lehetőséget

5 ok, amiért elkerül a pihentető alvás

5 ok, amiért elkerül a pihentető alvás

A jó nem csak a közérzetünk, hanem az egészségünk szempontjából is lényeges része az életünknek, mégsem megy mindig zökkenőmentesen. Vajon minden akadályozhatja, hogy sikeresen kipihenjük magunkat?

Az alvás szempontjából nem csak a mennyiség számít, hanem a minőség is. Hiába alszunk naponta 8-9 órát, ha nem alszunk elég mélyen vagy közben többször felébredünk, reggel összetörten kelünk fel az ágyból. Pedig a jó alvás az egészség egyik elengedhetetlen feltétele. Ha tartósan kialvatlanok vagyunk, nemcsak a kedvünk lesz rosszabb, hanem az immunrendszerünk sem működik csúcsformában. A rossz alvás a szervezetünk minden részét megviseli. Hamarabb ráncosodik a bőrünk, nehezebben tudunk fogyni, sőt, hosszú távon a pihenés hiánya akár szív- és érrendszeri betegségek előszobája is lehet. Vajon mi minden akadályozhat bennünket abban, hogy éjszaka maradéktalanul kipihenjük magunkat?

 

A stressz az alvás leggyakoribb ellenfele

A , különösen, ha állandósul, megviseli az idegrendszerünket. Aki folyamatosan a problémáin agyal, annak sokszor csak álom a pihentető alvás. Ez arra a helyzetre is igaz, amikor nőként rengeteg feladatot kell megoldanunk. Amikor este is az elmaradt kötelességek sora és az időhiány nyomaszt bennünket és azon gondolkodunk, hogy mi minden vár ránk másnap, akkor vagy egyszerűen nem tudunk elaludni, vagy felszínessé válik az alvásunk. Jó megoldás, ha lefekvés előtt listát írunk mindenről, amit másnap meg kell tennünk, így biztosak lehetünk benne, hogy semmit nem felejtünk majd el. Amikor pedig megoldhatatlan mennyiségű feladat tornyosul előttünk, nincs más megoldás, meg kell tanulnunk egyes kötelezettségeinket elengedni és segítséget kérni. Már csak azért is, mert az állandósuló egy idő után testi betegségekhez vagy depresszióhoz vezethet, ami tovább rontja az életminőségünket, ezzel együtt az alvásunkat is.

 

A hormonális változások is beavatkoznak az alvás folyamatába

A nők már egészen fiatal koruktól ki vannak téve a hormonális változások okozta alvásproblémáknak. Nehezebben alszunk el például a menstruáció első napján, de a várandósság, majd a menopauza is megnehezíti a pihenést. Az alvás hiánya a menopauzában megjelenő hőhullámoknak is köszönhető – ezen réteges hálóruhával, vékony takaróval, a kezünk ügyébe készített borogatással segíthetünk. Szükség esetén, kifejezett orvosi javallatra pedig akár a hormonpótló is szóba jöhet.

 

A kék fény is zavarhat

Az elektronikus eszközök képernyőjének kék fénye is megzavarhatja az alvás és az ébrenlét természetes ciklusát. A szakértők szerint lefekvés előtt legalább egy-két órával már kapcsoljuk ki a telefont, a számítógépet, de még a televíziót is. Így azt is elkerülhetjük, hogy az elképesztő mennyiségben áradó hírek felzaklassanak.

 

Rossz szokások, amelyek miatt felületes lesz az alvás

A cigaretta és a délutáni az alvás ellenségei – már csak ezért is érdemes leszoknia a dohányzásról annak, aki eddig még nem tette. Délután két óra után már nem volna szabad koffeintartalmú ételt, italt fogyasztani. Vigyázat, nem csak a kávé és a tea tartalmaz koffeint, hanem a , sőt, kis mennyiségben a csokoládé is! Az alkohol kezdetben segít az alvás problémáin, hiszen elálmosodunk tőle, ám akadályozza a mély alvást, vagyis másnap fáradtabban kelünk fel, mint ahogy lefeküdtünk.

 

A sport jó ötlet, de nem alvás előtt

A remek gyógyír az alvászavarokra, hiszen egyrészt fizikailag elfáraszt, másrészt pedig hatékonyan oldja a stresszt. Egyetlen dologra kell odafigyelnünk: Ne lefekvés előtt menjünk sportolni, mert akkor felpöröghetünk tőle. Az alvásszakértők szerint legjobb, ha lefekvés előtt legalább három órával befejezzük a komolyabb erőfeszítéssel járó edzéseket. A könnyű, testileg-lelkileg ellazító jóga viszont este is segíthet.

A szerzőről

Csiki Judit

Több évtizede írok a nagyobb női lapoknak minden olyasmiről, amitől jobb lesz az életünk: életmódról, egészségről, divatról, szépségről – összefoglalva a self-care-ről, azaz a magunkkal való törődésről. Szín- és stílustanácsadóként és self-care mentorként pedig egyénileg is segítem a hozzám fordulókat a testi-lelki harmónia megtalálásában.

Nézd meg ezt is!

Programajánló