Válassza az Oldal lehetőséget

Esküvői etikett: Vendégként hogyan válasszunk tökéletes öltözetet a nagy napra?

Esküvői etikett: Vendégként hogyan válasszunk tökéletes öltözetet a nagy napra?

Te is tudod, mennyire fontos az, hogy a lehető legjobban nézzünk ki egy esküvőn, legyen szó akár sajátunkról, akár valaki máséról. De ha csak vendég vagy, talán te sem vagy teljesen biztos abban, hogy milyen színű és melyik stílusú ruha lenne a legjobb választás. Néha nehéz megtalálni az arany középutat a túl formális és a túl laza között. Éppen ezért összeállítottunk neked egy kis útmutatót az esküvői etikett világához, amely segít eligazodni a ruhatengerben.

 

Színek az esküvői etikett szemszögéből

Esküvőn a színek választása kényes téma lehet. Szeretnél jó benyomást tenni, de nem akarsz túlzottan kitűnni a tömegből, hiszen a figyelem középpontjában a menyasszony és a vőlegény áll. Vajon mit diktál ezen a téren az esküvői etikett?

 

A fekete sem tökéletes mindenhova

A fekete elegáns és időtálló, de nagyon óvatosan kell bánni vele. Esküvőn a fekete könnyen túl komor hatást kelthet, így inkább kerüld, ha lehet. Ha mégis a feketénél kötsz ki, vigyázz, hogy a stílus ne legyen túlságosan hivatalos vagy szomorú. Dobj rá valami színes kiegészítőt, hogy felpezsdítsd az összképet!

 

Szigorúan tabu: a fehér

A fehér a menyasszony színe, így vendégként ezt a színt kerüld el minden áron! Nem szeretnéd, ha összekevernének a menyasszonnyal, ugye? Ráadásképp rém illetlen is. Megvan a filmekből, amikor az anyós direkt, bosszantásból ilyen ruhát vesz fel, tönkretéve ezzel a menyasszony nagy napját? Neked nem ez a szándékod, igaz? Akkor a fehéret már ki is húzhatod a listádról. De ez igaz a fehérre nagyon hasonlító árnyalatokra is, úgy mint a bézs, ekrü és társaik. Különösen, hogy az elmúlt években egyre nagyobb divat lett menyasszonyi ruhában sem a tiszta fehéret, hanem annak egyéb árnyalatait választani.

 

Felejtsd el a dögös pirosat is

Kevesen tudják, de szintén tabu szín, mivel az éjfél elmúltával a menyasszony átöltözik, s immáron már menyecskeként, új asszonyként pirosban tündököl. Így itt is vonatkozik az a szabály, hogy nem illik az arával azonos színű ruhában lenni. Szóval bármily fájdalmas is, s neked is a piros szín a kedvenced, ráadásképp abban vagy mindig a legdögösebb, ez is kiesik a lehetséges választások közül.

 

Élénk színek

Az élénk színek (pl. rózsaszín, sárga, türkiz) mindig jó választásnak bizonyulnak, mert vidám és ünnepélyes hangulatot teremtenek. De itt is fontos a mértékletesség. Próbálj olyan árnyalatokat választani, amelyek nem ütnek el túlságosan a tömegből, és nem vonják el a figyelmet a menyasszonyról. Ha biztosan nem akarsz mellényúlni, akkor inkább a színtípusodnak megfelelő színek közül válassz ugyan, de azok közül is a visszafogottabb, kevésbé feltűnő árnyalatokat keresd.

 

A stílust is megszabja az esküvői etikett

Egy esküvőn az öltözéknek mindig elegánsnak kell lennie. Egy túl rövid, túl dekoltált vagy túl szűk ruha talán nem lenne a legmegfelelőbb választás. Ezek a ruhák nem mindig tükrözik az esemény ünnepélyes jellegét.

 

A templomi szertartás és az öltözet

Ha a ceremónia templomban történik, mindig tartsd szem előtt, hogy a fedetlen váll és a mély dekoltázs nem illik az ilyen helyszínekre. Ebben az esetben érdemes lehet egy stílusos bolerót vagy kendőt magaddal vinned, amit felvehetsz a szertartás alatt.

 

Nem igaz, hogy a kevesebb néha több

Egy esküvőn az öltözetek tekintetében nem állja meg a helyét az a mondás, hogy a kevesebb néha több. Azaz igyekezz ne túl mini, túl dekoltált vagy túl szűk ruhát választani. Ahogy már a színeknél is végigjártuk, alapszabály, hogy ne vagy minél kevésbé vonjuk el a figyelmet a menyasszonyról. Ez az ő napja, nem a miénk. Ha túl szexire vesszük a figurát, a sok elismerő – vagy inkább tolakodó – férfitekintet mellett az ara rosszallását is garantáltan bezsebelhetjük.

 

Csillogás és flitterek

Az esküvők szinte minden esetben nagyszerű alkalmat teremtenek arra, hogy egy kis extra csillogást vigyünk az öltözetünkbe. Azonban ne feledjük, hogy az arany középutat kell keresnünk. Ha a ruhánk túl csillogó vagy flitteres, könnyen elvonhatjuk vele a figyelmet a menyasszonyról, ami nem lenne szerencsés. Ráadásképp ez inkább egy ünnepi, megható alkalom, ahol megtiszteljük az ifjú párt a jelenlétünkkel, nem egy szilveszteri buli. A flittereket inkább tartogassuk oda.

 

A farmer és a tornacipő – egy esküvőn nincs helyük

Az esküvő ünnepi alkalom, amikor a mindennapi öltözködés szabályait félretesszük. A farmer és a tornacipő – bármennyire is kényelmesek lehetnek – nem illenek egy esküvőre, még akkor sem, ha a hétköznapokban számodra a farmer és magassarkú kombinációja már elegánsnak szokott számítani. Itt nem az. Hass a párodra, hogy ő se húzzon fel az inghez farmert vagy az öltönynadrághoz tornacipőt. Ha a kényelem miatt aggódsz, hogy fogod bírni az egész éjszakát, akkor az alkalmi cipők terén is találsz olyanokat, amik kisebb, vastagabb sarokkal rendelkeznek vagy épp teljesen laposak.

 

A férfiak öltözködése

Ne feledkezz meg a partnered öltözetéről sem, az esküvői etikett bizony őrá is vonatkozik, nem csak rád. A legtöbb férfi öltözetét úgyis a párja választja ki és itt az a legfontosabb, hogy az öltözet illeszkedjen az esemény stílusához és ünnepélyességéhez.

 

Amivel nem lőhetsz mellé: az öltöny

A hagyományos esküvők esetében az öltöny a legbiztonságosabb választás. Azon belül is inkább a sötétebb árnyalatok, a sötétkék vagy sötét szürke használata a legbiztonságosabb. A fekete férfiak esetében talán megbocsáthatóbb, de ha van más sötétebb árnyalatú öltönye is a feketén kívül, akkor érdemes inkább azt választani. De akár aszerint is választhattok, hogy a kettőtök öltözete passzoljon egymáshoz. Feltéve, hogy ez nem azt jelenti, hogy a párod lila vagy élénkzöld öltönyben fog megjelenni az esküvőn. Ha nagyon formális az esemény, akkor pedig a szmoking is szóba jöhet, bár ez manapság már kevésbé gyakori.

 

Néha lazábbra is vehető a figura

Ha egy nyári, szabadtéri vagy tengerparti esküvőre hívtak meg titeket, a világos színű öltönyök és a chinos nadrágok remek választások lehetnek. Az öltöny mellényét ebben az esetben nyugodtan otthon hagyhatjátok. És ha igazán lazára veszi a dolgot a pár, akkor akár egy hosszú ujjú ing és hozzá illő nadrág is megfelelő lehet. De ez szigorúan csak akkor, ha az esküvő eleve ilyen stílusú és az ifjú pár kifejezetten jelzi is a násznép felé, hogy laza partira készüljetek.

 

A lábbeli sem mindegy

A cipő választásánál tartsátok szem előtt, hogy illeszkedjen a párod öltözetéhez. A szabadtéri, laza hangulatú esküvőknél a bőr mokaszin is elfogadott, de a hagyományosabb esküvőknél a jól fényezett bőrcipő a legjobb választás. A tornacipőt, dorkót, sportcipőt – bármilyen kényelmes és márkás is – ezúttal felejtsétek otthon az ő esetében is.

 

Muszáj a nyakkendő?

Igen, muszáj. Kivéve a fentebb már írt előre jelzett kötetlen stílusú vagy tengerparti esküvőkön. A nyakkendő vagy a csokornyakkendő választásánál vedd figyelembe az esküvő formális szintjét. A hagyományosabb esküvőknél a nyakkendő a biztonságos választás, míg a lazább hangulatú esküvőknél a csokornyakkendő is jól működhet. Hogy aztán az éjszaka múlásával, a tánc hevében már lekerülnek az urakról, az talán már megbocsátható.

A szerzőről

Tóth Kriszta

Egész életemet végigkísérte az írás. Kisiskolás koromtól az összes suliújság szerkesztőségében ott voltam, majd a pályafutásomat is az ország egyik legnagyobb városának napilapjánál, illetve régiós havilapjánál kezdtem. Mellettük is számos újságnak, blognak, magazinnak írtam az évek alatt. Az elmúlt pár évben pedig már mint könyvíró is bemutatkozhattam a nagyvilágnak. Eddig két könyvem jelent meg, s a továbbiak is már ott sorakoznak a fiókban vagy legalábbis a fejemben. A TűsarkakON magazint 2021-ben indítottam útjára.

Válaszolj

Kövess minket!

Nézd meg videóinkat is!

Betöltés...

Nézd meg ezt is!