Válassza az Oldal lehetőséget

Miért volt fekete fátyol Novák Katalinon a pápánál tett látogatásakor?

Miért volt fekete fátyol Novák Katalinon a pápánál tett látogatásakor?

Mióta női köztársasági elnökünk van, kiemelt figyelem kíséri nem csak őt, hanem bizony az ét. Így, amikor a héten maga a fogadta, árgus szemek kísérték, vajon miben fog megjelenni. Többeket meglepett, hogy tetőtől talpig feketében, ráadásképp fekete fátyolban volt, azonban az pontosan ezt követelte tőle.

 

Életünket megannyi illemtani szabály szövi keresztül, amiknek megfelelően jelenünk meg életünk különböző eseményein. A nagy nyilvánosság előtt való megjelenésekre, a politikában vagy az üzleti életben még ezeknél is szigorúbb szabályok vonatkoznak. De az uralkodóknál és a pápánál tett látogatások esetében még ezeket a szigorú áris szabályokat is felülírja a ceremoniális . Na, nem kell megijedni. Az, aki ilyesmin vesz részt, bőven kap hozzá segítséget is. Az uralkodóházaknál és a Vatikánban is külön személyek felelnek ezért.

 

Milyen ruhát illik viselni?

A ruházatra külön előírások vonatkoznak. A pápánál tett látogatáskor például kötelező a fekete öltözék, aminek minél többet kell takarnia. Hölgyek esetében külön kitérnek arra, hogy a vállakat, a térdeket és a dekoltázst sem lehet szabadon hagyni. Fekete, elől-hátul zárt cipőt kell felvenni, amelyből nem látszódhatnak ki a lábujjak. A harisnya kötelező. És igen, a nőknek a hajukat is el kell takarni, ezért viselnek ilyenkor fátylat. fején is ezért díszelgett az a gyönyörű, fekete, csipke .

 

A smink, az ékszerek és a táskák

Az előírások egyébként kitérnek még a sminkre is, hiszen ma már egy magára valamit is adó nem nagyon megy sehová sem legalább egy alap nélkül. A katolikus egyház fejénél tett látogatáskor pedig határozottan a visszafogott, egyszerű smink az illendő. Ugyanez igaz az ékszerekre is. S ha már kiegészítők: A táskának ugyan passzolnia kell az öltözékhez, de magán az audiencián nem lehet az illetőnél.

 

A fehér kiváltság

Mai “pící” világunkban ez a kifejezés minden bizonnyal sokaknál kivágja a biztosítékot, pedig csak egy protokolláris szabályról van itt is szó. Ahogy fentebb írtam, egy hölgynek a pápánál tett látogatáskor szigorúan fekete, hosszú ujjú, zárt nyakú ruhában és fátyolban illendő megjelenni. Azonban van egy nagyon kicsi kör, akik ez alól felmentést kaptak. Ők pedig nem mások, mint a katolikus királyok feleségei. Őket takarja a „fehér kiváltság”, azaz a „privilège du blanc” kifejezés.

A történelem során kialakult engedménybe ábban jóval több személy tartozott, ma már azonban két kezünkön meg tudjuk számolni őket. 2022-ben mindössze hét olyan nő van a világon, aki élhet ezzel a kiváltsággal: Letícia spanyol királyné, Szófia spanyol királyné, Matild belga királyné, Paula belga királyné, Mária Terézia luxemburgi nagyhercegné, Charlene monacói hercegné, valamint Marina nápolyi hercegnő, a savoyai herceg felesége.

Hozzátenném, hogy tiszteletből még ők sem élnek ezzel a kiváltságukkal, a találkozókon bizony még ők is a ceremóniarendnek megfelelően fekete öltözékben és fekete fátyolban jelennek meg a szentatya előtt.

A szerzőről

Tóth Kriszta

Egész életemet végigkísérte az írás. Kisiskolás koromtól az összes suliújság szerkesztőségében ott voltam, majd a pályafutásomat is az ország egyik legnagyobb városának napilapjánál, illetve régiós havilapjánál kezdtem. Mellettük is számos újságnak, blognak, magazinnak írtam az évek alatt. Az elmúlt pár évben pedig már mint könyvíró is bemutatkozhattam a nagyvilágnak. Eddig két könyvem jelent meg, s a továbbiak is már ott sorakoznak a fiókban vagy legalábbis a fejemben. A TűsarkakON magazint 2021-ben indítottam útjára.

Nézd meg ezt is!

Programajánló