Válassza az Oldal lehetőséget

A színtípus titkai: Ezért jó, ha ismerjük a sajátunkat

A színtípus titkai: Ezért jó, ha ismerjük a sajátunkat

A színtanácsadás, a színtípus meghatározása egyre divatosabb szolgáltatás. De miért érdemes megismerkednünk a saját színtípusunkkal? Hogyan befolyásolja ez az öltözködésünket?

Vannak napok, amikor valósággal ragyogunk: mindenki megjegyzi, milyen jól nézünk ki, pedig nem történt semmi különös. És vannak napok, amikor szintén nem történt semmi különös, mégis mindenki aggódva kérdezi: nem aludtunk jól vagy valami vírus bujkál bennünk?

Vajon mi a különbség a két alkalom között? Persze sok múlik a lelkiállapotunkon is, de a titok nem csak ebben rejlik. Az is komoly hatással van a megjelenésünkre, hogy a természetes színeinkkel harmonizáló árnyalatokat viselünk-e. A színtípus meghatározásakor épp azt tudhatjuk meg, hogy a rengeteg színárnyalatból melyiket célszerű választanunk, hogy üde, friss, harmonikus hatást keltsen az öltözékünk, a hajszínünk és a ünk.

 

A színtípus elmélete

A elméletét svájci festő és művészetpedagógus alkotta meg. Elmélete szerint négy színtípus különböztethető meg. Ezeket a négy évszakról nevezte el tavasznak, nyárnak, ősznek és télnek, mivel az egyes színtípusok az évszakuk jellemző természeti színeivel harmonizálnak.

A színtípusokról szólva mindenképp szót kell ejteni a három alaptulajdonságáról, amelyek alapján osztályozzuk őket. Elsőként meg kell állapítani, hogy vagy színről, illetve egy színnek a hideg vagy meleg árnyalatáról van-e szó. Azt is érdemes szemügyre venni, hogy az adott színárnyalat világos vagy . A harmadik kérdés, amelyet egy színnel kapcsolatban érdemes feltennünk, hogy vajon a szín telített, élénk vagy tompa, tört. Ezek alapján különíthetjük el, mely színek harmonizálnak a négy alap színtípus természetes tónusaival.

 

A négy alap színtípus

A színtípus jellemző színei melegek, világosak és telítettek: épp, mint a tavaszi virágok színrobbanása. A nyár típusúak árnyalatai hidegek, világosak és tompák, mint a finom, pasztelles nyári virágok. Az színtípus meleg, sötét és tört színei az őszi erdő földszíneit, rozsdabarnáját, vörösét, mohazöldjét idézik. A tél színtípus pedig csupa szikrázó, élénk, sötét és hideg szín.

 

De mi történik a színtanácsadáson?

A színtanácsadás során a tanácsadó egy kendővel letakarja a hajunkat és a sminktelen arcunk természetes színeihez illő árnyalatokat igyekszik megtalálni az arcunk közelébe helyezett színkendőkkel. Az eredmény – ahogyan az arc felragyog, vagy fáradtabbá, szürkébbé, vagy épp sárgásabbá válik egy-egy harmonikus vagy oda nem illő árnyalat hatására – meglehetősen látványos. A természetes színeinket felragyogtató árnyalatok tulajdonságait elemezve pedig hamarosan kialakul, melyik évszaktípushoz tartozunk.

Ezzel a tudással felvértezve pedig nem csak azt érhetjük el, hogy a ruhánk és a sminkünk jól kiválasztott színeinek köszönhetően egy fáradtabb napon is üdének tűnjünk, de a vásárlásaink is sokkal tudatosabbak lesznek. Ha a saját színskálánk szerint vásárolunk, kevesebb lesz az olyan holmi a szekrényünkben, amelyik a boltban még jó ötletnek tűnt, de később valahogy mégsem tudunk vele teljesen azonosulni. A saját stílusunk kialakítása jelentette eszmei érték mellett tehát a színtanácsadás hosszú távon nagyon is mérhető, pénzbeli megtakarításhoz is hozzásegíthet.

 

Tudom a színtípusom, hogyan tovább?

Ha már jártál színtanácsadónál vagy tervezed a jövőben, s így tisztában vagy/leszel a saját színtípusoddal, akkor érdemes a cikksorozatunk további részeit is figyelmesen elolvasnod. Ugyanis arról, hogy melyik színtípusnak milyen színek, árnyalatok állnak jól, mit mivel érdemes viselnie, a cikksorozat további részeiben olvashattok majd. Ezek is hamarosan felkerülnek a magazin Divat és szépség rovatába:

  • Milyen színeket viseljen a tavasz színtípus?
  • Milyen színeket viseljen a ?
  • Milyen színeket viseljen az ősz színtípus?
  • Milyen színeket viseljen a tél színtípus?

 

Na, persze, a jól eltalált szín önmagában még kevés. Mindannyian mások vagyunk. Más a magasságunk, más a súlyunk, más a csontozatunk, más helyen vagyunk kicsit szélesebbek, kicsit keskenyebbek, más hosszúságú a lábunk… Azaz az sem árt a ragyogó megjelenéshez, ha a tökéletes színben kiválasztott ruhadarab fazonja illik is a testalkatunkhoz. Épp ezért a cikksorozatunkban egy teljes részt szánunk annak is, hogy hogyan tudod meghatározni a testalkatodat és milyen szabású ruhák állnak annak a legjobban.

A szerzőről

Csiki Judit

Több évtizede írok a nagyobb női lapoknak minden olyasmiről, amitől jobb lesz az életünk: életmódról, egészségről, divatról, szépségről – összefoglalva a self-care-ről, azaz a magunkkal való törődésről. Szín- és stílustanácsadóként és self-care mentorként pedig egyénileg is segítem a hozzám fordulókat a testi-lelki harmónia megtalálásában.

Nézd meg ezt is!

Programajánló