Válassza az Oldal lehetőséget

Meleg, világos, üde: Ilyen a tavasz színtípus

Meleg, világos, üde: Ilyen a tavasz színtípus

A színtípusoknak, bár az évszakokról nevezték el őket, semmi közük ahhoz, melyik a kedvenc évszakunk vagy melyik évszakban születtünk. Sokkal inkább attól függ, milyenek az arcunk természetes árnyalatai. Vajon milyen a tavasz színtípus és milyen színek mutatnak a legjobban rajta?

A tavaszi hónapokra gondolva általában az élénk és üde színek jutnak eszünkbe, amelyeket annyira várunk már a tél szigorúbb színvilága után. A tavasz típus épp ezekkel a meleg, élénk és telített színekkel van harmóniában.

 

A tavasz színtípus természetes árnyalatai

De először is lássuk, milyenek a tavasz típus természetes árnyalatai. Ennek színtípusnak a képviselőire jellemző, hogy a bőrük, a szemük és a hajuk is meleg tónusú. Az arcbőrük általában világos, de aranyló, barackos, bézses árnyalatú, nem hidegen áttetsző. Néha szeplők is megjelenhetnek a bőrükön, amelyek szintén inkább meleg, barnás, mint szürkés árnyalatúak. Ez a meleg tónus a hajszínükben is, amely lehet aranyos szőke, mézszőke vagy szőkésvörös, de nem hamvas. A világos vagy élénkebb vörös, az aranybarna, esetleg a kicsit sötétebb, meleg barna árnyalatok is a tavasz típusra jellemzőek. A szemük általában meleg, élénk árnyalatokban játszik, például türkizkékben, zöldben, meleg mogyoróbarnában. A tavasz típus híres képviselői például Scarlett Johansson vagy Cameron Diaz.

 

Meleg, világos, telített színek

Ennek megfelelően a tavasz típus legjobb színei melegek, világosak és telítettek. A hideg színek és a tört árnyalatok sápasztják és idősebbnek mutatják őket a valós koruknál. Nagyon jól áll nekik például a barackszín, a borsó- és a fűzöld, a narancs, a korallpiros, a lazac, a türkiz, a semleges színek közül pedig a bézs és az univerzális, szinte minden színtípuson jól mutató sötétkék. Az ékszerek közül inkább az aranyat érdemes választaniuk, mint az ezüstöt. Sminkben is jobb, ha a melegebb árnyalatokat választják – a hideg rózsaszín árnyalatú arcpír és rúzs nagyon idegenül mutat az arcukon, ezek helyett jobb, ha inkább a barackos árnyalatokat használják. Az alapozót is a bézses árnyalatok közül érdemes kiválasztaniuk.

 

A tavasz színtípus altípusai

Ha az alap színtípusunkat ismerjük és ennek megfelelően öltözködünk, már jó úton vagyunk. Ám a finomhangolás még harmonikusabbá teheti az öltözködésünket. Minden évszaktípusnak van ugyanis három altípusa, amelynél a másik három színtípusnak egy hatása is érvényesül. Ennek pontos megállapításához azonban már mindenképpen színtanácsadó segítségére van szükség.

A világos tavasz típus, amelyet tavasz-nyárként is emlegetnek, a színtípus legvilágosabb színeiben mutat a legjobban. A nyár finom, halvány színeinek hatása mutatkozik meg ebben a színtípusban, megőrizve a tavasz típus melegségét és telítettségét. A világos tavasz típusúak legjobb színei lehetnek például a pasztell barack, a világos fűzöld, lazac vagy türkiz.

A meleg tavasz (tavasz-ősz) típusra az ősz típus melegsége hat, a tavasz színtípus legmelegebb színei állnak a legjobban neki. Ennek a különleges színtípusnak remek a meleg narancssárga, a lazac melegebb árnyalatai, az okkerbe hajló élénksárga, a bézs, a világosbarna vagy az olajkékbe hajló türkiz.

Az élénk tavasz (tavasz-tél) típus a tél kontrasztos, élénk hatása miatt a tavaszi színek legélénkebbjeit viselheti. Az élénk, meleg árnyalatú piros, az élénkzöld, az élénksárga vagy akár az élénk kék máson túlzásnak tűnne, de ezen a meleg tónusú kontrasztos színtípuson kiválóan mutat.

 

Mi a helyzet a többi színtípussal?

Természetesen nem csak a tavasz színtípusnak szeretnénk segíteni abban, hogy megtalálják a hozzájuk illő színeket és árnyalatokat. Éppen ezért nem csak egy cikket írtunk nektek a témában. Olvashattok általánosságban is a színtípusokról, hogy képbe kerüljetek, milyen típusok vannak, mik a főbb jegyeik, hogyan tudod őket egymástól megkülönböztetni, illetve azt is megtudhatod, miért fontos, hogy te magad is tisztában legyél a saját színtípusoddal. Cikksorozatunk másik négy részében pedig végigvesszük az összes színtípust egyesével, részletekbe menően is. Azaz magazinunkban egyaránt megtalálod a tavasz, a nyár, az ősz és a tél típus leírását és jellemzőit is. Az eddig megjelent színtípusokat itt találod:

Meleg, világos, üde – Ilyen a tavasz színtípus

Hűvös, elegáns pasztellek – Ilyen a nyár színtípus

A szerzőről

Csiki Judit

Több évtizede írok a nagyobb női lapoknak minden olyasmiről, amitől jobb lesz az életünk: életmódról, egészségről, divatról, szépségről – összefoglalva a self-care-ről, azaz a magunkkal való törődésről. Szín- és stílustanácsadóként és self-care mentorként pedig egyénileg is segítem a hozzám fordulókat a testi-lelki harmónia megtalálásában.

Válaszolj

Kövess minket!

Nézd meg videóinkat is!

Betöltés...

Nézd meg ezt is!