Válassza az Oldal lehetőséget

Szoptatás: Ősanyaság vagy természetes válasz?

Szoptatás: Ősanyaság vagy természetes válasz?

Aligha akad megosztóbb kérdés az édesanyákat gyűjtő csoportokban vagy épp a nekik szóló oldalakon, mint a szoptatás. Amint felmerül a szoptatás témája, nagy erőkkel csapnak össze a felek. Hogy kik is?

A nagymamák, akik az évtizedekkel ezelőtti szakmai ismeretek alapján adták szeretetük és testük legjavát gyermekeiknek. Az édesanyák, akik akár testi, akár környezeti okokból kifolyólag egyáltalán nem vagy csak röviden tudtak szoptatni. No, meg persze felbukkannak azok az édesanyák, akiknek ült a hosszan tartó szoptatás. Hogy ki a hangosabb? Mikor melyik. Ezért ezzel a cikkünkkel szeretnénk most mindannyiuknak „igazságot szolgáltani”.

Mielőtt azonban tovább olvasnál, tudd: a szoptatás nem az anyai szeretet fokmérője! Senkinek sem áll jogában azt mondani, hogy az az édesanya, aki nem tud/akar szoptatni, nem szereti a gyermekét. Ugyanakkor viszont mindenkinek jogában áll hozzáférni a korszerű szoptatási ismeretekhez, melyet szerencsére az világában nem is olyan nehéz elérni!

 

Tégy félre mindent!

A gyermekágyas időszak megterhelő minden életében, akár van segítség, akár nincs. A megszokott rutinnak lőttek, új világrend van kialakulóban, miközben az édesanya életének a legtörékenyebb, legnehezebb, ám egyben a legbensőségesebb időszakát is éli.

Gyakori probléma a megfelelési kényszer, amikor az édesanyák mindent ugyanúgy szeretnének elvégezni , ahogy a szülés előtt, ám ez szinte lehetetlen, hiszen ott van már egy újszülött, aki éppen a negyedik trimeszterét éli.

Ez adja meg a ázatot mindenre: a az első három hónapban még úgy észleli, hogy ő és az édesanya egyek, ezért igényli szinte folyamatosan a bőr- és testkontaktust. Ilyenkor valóban letehetetlen a baba, amit egy hordozókendővel könnyen át tudsz hidalni.

Fontos, hogy tudd: nem marad ez mindig így, minden csupán átmeneti, így a saját érdeketekben egy időre felejtsd el a tökéletes háztartást! Kérj és fogadj el bátran segítséget, nem baj az sem, ha hónapokra kimarad az ablakpucolás, vannak annál sokkal lényegesebb dolgok!

 

Hallgass az anyai öszönödre!

Ahogy Vekerdy Tamás is több könyvében megfogalmazza, sok olyan dolog van a gyereknevelés kapcsán, amit tudatosan még nem tudunk, ösztönösen pedig már nem. A szoptatás épp ilyen dolog.
Emberöltőkkel ezelőtt egy egész asszonyközösség segítette a frissen szült édesanyákat, ma sokszor teljesen egyedül kell megbirkózniuk mindennel.

A kulcsszót nem lehet elégszer elismételni: az fogja biztosítani azt, hogy babád annyi anyatejhez jusson, amennyire igénye van. Ehhez kapcsolódóan hozunk néhány alaptételt:

• A mell nem tejtároló, hanem termelő szerv. Ne ijedj meg akkor sem, ha a kezdeti feszülő érzés alábbhagy. Attól még van elég tejed.
• Nem létezik gyenge vagy rossz ízű . Minden édesanya teje a saját babájának a legtökéletesebb, napszakonként is változó zsírtartalommal is, így ne aggódj, ha olykor vizesebb, máskor sűrűbb a tejed.
• Minden szoptatás fokozza a tejtermelést, sőt a növekedési ugrások során a babád önmagának szaporít. Semmilyen teakeverék, sörféle vagy tabletta nem tudja ezt megoldani. Persze placebóként segíthet, de mellette fontos, hogy minden jelre kínáld mellel a babádat.
• Már akár egyetlen cumi vagy cumisüveg használata is okozhat cumizavart, amely gátat szabhat a hosszú távon történő szoptatásnak.
• A legritkább esetben van az, hogy valaki tényleg nem tud szoptatni. Minden egyéb esetben mellmérettől függetlenül a megfelelő információ és/vagy a támogató környezet hiánya az oka annak, hogy nem sikerül a szoptatási célt teljesíteni.
• A szoptatással nem tudod elkényeztetni a gyermeked, neki az ugyanis nem csupán evés vagy ivás, hanem a biztonságot és a kapcsolódást, a nyugalmat, a vigaszt és a fájdalomcsillapítást is jelenti egyben!

Rengeteg tévhit kering fórumokon, chatcsoportokban, ezért érdemes valódi szakmai csoportokat alapul venni. Akár a La Leche Liga, akár a Facebookon található Szoptatási – kérdezz-felelek csoport információiban biztos lehetsz!

 

A világ változik!

Míg ábban alig szenteltek ennek a témának időt a képzések során, addig ma már egyetemi szakon végezhető el a laktációs tanácsadó képzés. Így dől meg minden korábbi állítás is, és míg húsz-harminc évvel ezelőtt a háromóránként történő etetésre esküdtek, addig ma már gyerekorvosok és egyéb szakemberek is egyetértenek abban, hogy ez a nézet idejétmúlt.

Az egyik legnehezebb téma ez. Senkinek sem indul könnyen a szoptatás, sok könny hullik a babafejekre az édesanyák szeméből, de érdemes kitartani, segítséget kérni, hiszen minden cseppje valóban aranyat ér!

A szerzőről

Szalisznyó Edina

Csaknem két évtizedet töltöttem a nyelvoktatásban, sales és marketing területen, így az írás terén már mintegy húszéves tapasztalatom van. A nyelvek hozták számomra a fordítói munkákat, illetve a széles látókörűséget, amit az olvasásmániám csak továbbfejlesztett. Mára már csak szövegírásból élek, különösen kedves témáim a kultúra, a nyelvek, az önfejlesztés, a gyereknevelés és tudatos élet kialakítása.

Nézd meg ezt is!

Programajánló