Válassza az Oldal lehetőséget

Így tarts egyensúlyt a család, a munka, a háztartás és az énidő között

Így tarts egyensúlyt a család, a munka, a háztartás és az énidő között

Az ember hajlamos az élet egy-egy területén kiemelkedően jól szerepelni és 110%-ot beleadni. Legyen szó akár munkáról, akár családról. Viszont érdemes törekedni ebben is az arányokra, mint mindenben. Nem jó, ha az egyik dolog a másik kárára megy.

Az egyikre minden időd rászánod, míg a másikra épp csak jut valamicske? A alig lát? Nem jut magadra egy fél órád sem? A megy döcögősen? Szalad a , mert nincs időd a háztartásra? Ez bizony nem jó!

Törékeny az , ráadásul nem könnyű odafigyelni, hogy mindennek, mindenkinek megfelelj és mindennel elkészülj időben. Olykor elcsúszhatnak a dolgok. Az ember ilyenkor hajlamos valamelyik kevésbé fontos, látványos dologról lemondani, mondjuk az énidőről. Eleinte persze csak néha, majd azt veszi észre, hogy egyre sűrűbben.

Márpedig ha nincs egyensúly az emberi , a családdal töltött idő, a munka vagy a saját magadra fordítható időd között, akkor abból akár nagyobb baj is lehet hosszabb távon. Mindegyik terület ugyan olyan fontos.

 

Melyikről mondjunk le?

Ha elmarad a saját időd, mely csak rólad szól, a te pihenésedről, kikapcsolódásodról, akkor előbb-utóbb kiégsz, elfáradsz, belefásulsz és meg is betegedsz. Jelezni fog a szervezeted, hogy elég. Vedd figyelembe ezt!

Ha a családdal, szeretteiddel, barátaiddal nem töltesz elég minőségi időt, akkor bizony az is meg fogja bosszulni magát. Lemorzsolódnak a , boldogtalanok lesznek a szeretteid, majd azt veszed észre, hogy egyedül maradtál. Nem számíthatnak rád, mert folyton lemondod a velük töltött időt, így már nem is keresnek, nem is hívnak, nem is számolnak veled, mert megbízhatatlannak gondolnak.

Ha a munka területén maradsz el, azt a főnököd vagy vállalkozóként a megrendelőid nem fogják jó szemmel nézni, ami nem lesz kifizetődő. Nem kapsz több megrendelést vagy a főnököd más alkalmazott után néz.

A háztartási elmaradásokról pedig ne is beszéljünk. Igen látványos, ha nem jut elegendő időd rá.

Hogy mindezeket elkerüld, pár tipp, jó tanács:

 

Tervezz!

Egy jó időbeosztással sok értékes időt nyerhetsz önmagad, a családod vagy az aktív munka számára. Tervezd meg a napod, mennyi időt tudsz munkára, háztartásra, a családra fordítani! Iktass ki minden ó tényezőt, hogy gyorsabban haladhass! Némítsd le a telefonod, kapcsolj ki minden zavaró hangforrást! Mindig csípj el saját magad számára is fél-fél órákat, mikor töltekezel, pihensz. Iktass be minden hétre háztartásra fordítható időblokkokat. Akár meg is tervezheted előre, a mely pontjával szeretnél aktuálisan foglalkozni, mi a legfontosabb. A , közös programokat is írd bele mindenképp az időbeosztásba! Egy időbeosztás megírása után jól fogod látni, mire nem jutott időd, de azt is, mennyi mindent meg tudtál csinálni mégis. Az is hamar kiderül, mire megy el az értékes időd, mik azok az üresjáratok, ahol mást is csinálhatnál akár. Persze, ne ragaszkodj véresen az időbeosztáshoz, néha jó egy kicsit csak sodródni az eseményekkel, áttervezni, spontánnak lenni.

 

Állíts fel fontossági sorrendet!

Fontos munkád van, mely egy meghatározott időpontra kell? Vedd előre! Tudod, hogy a szeretteid régóta terveznek egy kirándulást, melyet te eddig mindig lemondtál? Most ne hagyd ki! Az ablakpucolás viszont várhat? Akkor azt sorold hátrébb!

 

Kérj segítséget vagy szervezd ki!

Bizony nem szégyen segítséget kérni. Ha nincs időd a háztartásra, ebédfőzésre, egyes munkafolyamatokra, akkor szervezd ki a munkát! Keress takarítónőt, adminisztrátort vagy kérd meg férjed, anyósod, anyukád, barátnőd, hogy segítsen valamiben, hogy jobban tudj haladni a többi fontos dologgal.

 

Élvezd!

Ha nyaralsz, kirándulsz a családdal, akkor nyaralj, kirándulj is! Ne csak testileg legyél ott, hanem fejben, lélekben is! Ne foglalkozz a munkával, ne telefonálgass abban az időszakban, hanem teljes figyelmed fordítsd rájuk. Persze, azt ritkán tehetjük meg, hogy kevesebb időt dolgozunk és csak saját magunkra fordítjuk azt vagy a családra. De jó, ha néha önmagunkra és a családra is több időt szánunk, mint máskor. Ha énidőt tervezel, akkor az valóban csak rólad szóljon!

 

Fontos, hogy az életünk minden területére szánjunk megfelelő időt, energiát. Egyik se sérüljön a másik miatt! Néha persze több munka van, máskor több szabadidő. Ez természetes. De a legpörgősebb időszakokban is kell kikapcsolás, . És bármennyire szeretjük is a családtagjainkat, énidő is szükséges a zavartalan boldogságunkhoz.

A szerzőről

Mayerné R. Adrienn

Mayerné Répási Adrienn vagyok. Mikor nem édesanya vagyok és feleség, akkor bloggerként, szabadúszó szövegíróként, újságíróként, recenzióíróként dolgozom. Számtalan interjút, PR-cikket, könyves recenziót, bemutatkozó bejegyzést, magazincikket, blogbejegyzést és weboldalszöveget írtam az évek során.

Nézd meg ezt is!

Programajánló